; läsning (maj)


* Antal böcker lästa: 15
Format: 3 e-bok, 12 pappersböcker
Språk: 10 engelska, 5 svenska (varav en översättning)
FavoriterThe Art of Fielding av Chad Harbach, Easy av Tammara Webber
Inte favorit: Glass Houses av Rachel Caine
Antal sidor lästa: 4.757
Genomsnittsbetyg: 3,6 (3,6 under april)
 
Haft tid för att läsa, eller snarare tagit mig tid, har dock varit sjukt dålig på att blogga om det jag läst - ligger ca tio böcker "efter". Tyvärr ingen bok denna månaden som var av wow-faktor, The Art of Fielding och Easy var bra, men inte slungas-av-stolen-bra. Hoppas att jag har tid för läsning även i juni.. Och ja, jag ska blogga om alla de böckerna jag läst men inte skrivit om än, jag ska bara lämna in lite slutuppgifter först. 

; northwestern skies


Det pluggas mest här nu faktiskt, två slutuppgifter för denna kursen.. & min självdisciplin har inte varit direkt lysande på senaste tiden, svårt att fokusera. Bara fem dagar kvar, sedan har jag läst ett år, en tredjedel. Dagen efter sista seminariet åker jag till Halmstad som snabbast, ska skriva på anställningsavtal för sommarjobb och fira en kompis som tar studenten. Sedan tillbaka till Alvesta igen dagen efter - mycket resande, men börjar jobba i Halmstad den tionde så vill gärna vara lite i lägenheten innan dess. 
 
Kommer förhoppningsvis upp lite fler inlägg under dagen och helgen.. 
 
 

; sommarvärdar?


Det här med radio är jag ju inte direkt så bra på, tycker oftast det blir tråkigt och gillar inte musiken - men kunde ändå inte låta bli och kolla in vilka som ska sommarprata när SR lade ut programmet innan idag. & jodå, där finns en del intressant; Jonas Gardell, Maja Ivarsson, Liv Strömquist, Kristian Gidlund, Maria Sveland, Sara Danius, Martin Schibbye & Johan Person, Sami Said är de namnen som jag fastnade för (kan väl konstatera att de flesta hör ihop med litteratur eller skrivande).  Hela programmet återfinns här -   det verkar vara väldigt blandat och många namn som jag aldrig hört tidigare. 
 
Något ni fastar för? 

; eleanor rigby 
Författare: Douglas Coupland
Titel: Eleanor Rigby
Utgiven: 2004
Förlag: Bloomsbury USA
Språk: Engelska (272s, paperback)
 
Ur Beatles låttext Eleanor Rigby och speciellt stycket "all the lonely people, where do they all come from?" bygger Coupland upp en historia om ensamhet och livet. Huvudpersonen Liz har inga vänner, är överviktig och bor i en opersonlig, blek lägenhet. Storyn tar sin början 1997, när Liz bevittnar hur kometen Hale-Bopp färdas över den kanadensiska himlen. Där och då bestämmer hon sig helt enkelt för att "go with the flow" - att sluta försöka kontrollera allting. Att låta livet ta sina egna vändningar, att inte vara rädd för ändringar; framtiden. 
 
..."since I don't remember where I was before I was born, why should I be worried about where I go after I die?" p.4

Men en dag får Liz ett annorlunda telefonsamtal, en ung man har kommit in till akuten och hon står som enda kontaktperson - med en gång färdas Liz tillbaka trettio år i tiden och ett beslut som togs då. Liz åker till sjukhuset för att möta Jeremy, den son som hon adopterade bort, som nu är döende i MS. I tillbakablickar får vi lära känna Jeremy och även veta vad som hände innan han föddes, språkresan som Liz helst vill glömma och får en inblick i hennes liv. 
 
Är det någon författare vars stil är lätt att känna igen borde det vara Coupland, hans historier brukar vara skruvade, ta ganska oväntade vändningar och överraska. Jag har tidigare läst Girlfriend in a coma ett antal gånger (senast här) och tyckt att den är fantastisk - tyvärr når inte Eleanor Rigby riktigt den nivån. Speciellt på slutet när jag hoppas på det där oväntade som är så typiskt Coupland - men som faktiskt inte kommer gjorde att boken blev lite förutsägbar. Men jag gillar Couplands karaktärer, att han tar fram oväntade saker och talanger hos folk - exempelvis lär sig Liz genom Jeremy att hon kan sjunga baklänges.

Det där lite övernaturliga finns också som en skugga genom boken, syner och lite samma dystopi som Girlfriend in a coma ligger och lurar, men det tar aldrig över handligen. Det är en bok om ensamhet, men också om familjer och att man ska ta vara på tiden. Precis som de flesta av Couplands andra böcker så kan de läsas på många olika plan, Eleanor Rigby innehåller en hel del metaforer som man kan välja att tolka, eller om man "bara" vill läsa den utan att analysera och tänka så går det också bra. Det är en fin berättelse som tar upp hur mycket man kan lära sig om livet av döden - i alla fall i mina ögon. JPod står i hyllan här hemma nu - ytterligare en av Couplands böcker - kanske läser jag alla hans böcker i år? Måste säga att jag är nyfiken på hur jag tolkar vissa av titlarna jag läste när jag var tonåring och för sisådär sex, sju år sedan och se vilken åsikt jag har kring de idag. 
 
Ska man läsa Coupland så är detta kanske inte boken man ska börja med, jag rekommenderar hellre Girlfriend in a coma eller Hey Nostradamus. 
 

; allt är uppkopplat


så var det förhoppningsvis slut på allt strul med Telia och bredband för den här gången i alla fall, en tekniker var här imorse och kopplade det rätt. Har ägnat dagen åt att göra ungefär allt för att slippa konfronteras med vetskapen om att jag har en slutuppgift modell större som ska vara inlämnad på söndag (och helst klar då också dvs). Får ta tag i det ordentligt i morgon efter laborationen. Har även hunnit med att läsa en bok under dagen, Anna and the French Kiss - YA såklart och tja, titeln är ganska talande faktiskt. Helt okay bort- och avkopplingsbok, ganska förutsägbar (är det bara jag som snubblar över dem - eller är det väldigt många YA-titlar som är det?) men ändå söt. Har ju typ tio lästa böcker som jag fortfarande inte bloggat om, ska försöka skärpa mig lite när det kommer till det mesta, faktiskt. Blir förhoppningsvis enklare nu när jag har internet i lägenheten i alla fall. 

; how to save a life


 
Författare: Sara Zarr
Titel: How to save a life
Utgiven: 2011
Förlag: Little, Brown
Språk: Engelska (368s, paperback)
 
Jill trodde inte att hennes liv kunde bli mer upp- och nervänt, men när hennes mamma bestämmer sig för att adoptera en baby försöker Jill med alla medel att få henne på andra tankar. Sedan Jills pappa dog har Jill dragit sig tillbaka och isolerat sig från både sina vänner och sin pojkvän - och nu känns det som mamman försöker ersätta en tom plats i familjen.
 
Mandys mamma har aldrig velat ha henne så när Mandy själv blir gravid inser hon att hon måste försöka ge sin baby ett bättre liv, det livet hon själv aldrig fick. Mandy söker sig till internetsidor och på en av dem får hon kontakt med Jills mamma och efter ett par mail är Mandy på väg till Jills familj, det som återstår av den, för att spendera tid med dem innan barnet kommer. Jills & Mandys världar krockar totalt och Mandy blir mer och mer osäker på att hon gör det rätta - både för sig själv och för babyn.
 
Som läsare hamnar man i Jills sorg där mamman har tagit ett beslut om att adoptera en baby utan att bry sig om vad Jill anser om saken. Jills beteende är väldigt mycket tonår, uppkäftig och kaxig - speciellt efter pappans död och det är lite svårt att tycka om eller ens förstå sig på henne till en början. Mandy är också en karaktär som jag i alla fall, var ganska skeptisk till, författaren låter bitarna falla till plats allt eftersom. Det är en bok med familjer i centrum, eller avsaknaden av dem - och sorg.
 
Det jag tyckte var häftigast med How to save a life är hur karaktärerna utvecklas och hur storyn djupnar på ett sätt som få ungdomsböcker gör. Den som förväntar sig en "vanlig" tonårsbok om gravida sextonåringar lär bli överraskade, Saras förmåga att skildra och gestalta är fenomenal. Vi får följa Jill och Mandy och höra deras olika versioner av vad som egentligen händer, här har också författaren varit noga med att ge huvudpersonerna "olika röster" och man märker som läsare väldigt stor skillnad, både språk- och tankemässigt. Det är en  rörande historia som är lätt att fastna i - men för mig räckte det inte riktigt, på vissa ställen blir det väldigt förutsägbart. Det är dock en fin bok som verkligen är värd att läsas.
 

; skärvor


står och stirrar på min spegelbild, ser bara skärvor;
 
               kan inte avgöra om det är spegeln eller jag som är trasig.
 
Täcket prasslar, en hand smeker längs min rygg, under tröjan
come back to bed love
 
läppar mot min hals, en hand som styr 
&
                spegelbilden är utbytt till en marionettdocka

; glass houses 
Författare: Rachel Caine
Titel: Glass Houses (Morganville Vampires #1)
Utgiven: 2006
Förlag: Allison & Busby
Språk: Engelska (348s, paperback)
 
Okay, som de flesta av er vet redan om att jag har ett behov av att "testläsa" någon bok ur de flesta vampyrserier som kommer ut - i många fall läser jag sällan någon mer bok än första. Det är också en lite underlig vana jag har; saknar det där behovet av att läsa färdigt serier & trilogier för det mesta. & Morganville Vampires är en sådan serie som kommer kräva en jäkla brist på annan litteratur för att jag ska fortsätta läsa.
 
I Glass Houses möter vi Claire, Claire börjar på collage i den lilla staden Morganville då hennes föräldrar inte vill att hon ska flytta för långt bort då hon bara är sexton år gammal. Claire har otur och hamnar på fel sida med Monica, en av skolans populära tjejer - vilket visar sig ha väldiga konsekvenser när Claire inser att Morganville inte är vilken stad som helst utan styrs av vampyrer. Claire inser att hon inte kan stanna kvar på campus utan börjar desperat leta efter någon annanstans att bo och the Glass House visar sig bli hennes lösning - tillsammans med tre andra personer, som var och en har sina hemligheter, försöker Claire komma på hur hon ska ta sig ur sin röra.
 
För det första har jag bara så himla svårt att tro på storyn, dels hur lättretad Monica är (seriöst?) sedan det om att en hel stad styrs av vampyrer och hela systemet. Claire ska vara smart men det märker man inte alls av som läsare då hon gör alla korkade saker som andra personer säger åt henne att inte göra, storyn saknar djup och struktur och slutet är mest.. en besvikelse. Handlingen saknar direkta hinder enligt mig, allting går så fort och Claire och hennes kompisar har sådant flyt - de scener som ska vara lite mer "nagelbitare" blir sällan sådana då det går så fort och man aldrig riktigt känner att karaktärerna är i riktig fara. Ja, jag är ganska negativ till den här boken - men det fanns ändå ett flyt när jag läste den och den hade sina bra delar också. Jag gillar speciellt Michael, även om han är en sådan karaktär som är skriven för att man ska gilla honom.
 
& slutet? Jag är av den åsikten att skriver man en serie av böcker ska det inte behövas en rejäl cliff-hanger där handlingen slutar mitt i någonting spännande för att man ska få läsaren till att plocka upp den andra boken. Det måste finnas mer som lockar än slutet. Jag vill ha böcker i serier som egna böcker, inte att de ska vara oberoende av varandra i den meningen, men varje bok ska ha ett ordentligt slut - även om man kan hinta om händelser i andra boken osv. Lite svårt att förklara. Tyvärr, det kommer dröja innan jag plockar upp del två i serien, om jag väljer att göra det.
 

; busy morning


igår var det tjugotre år sedan jag föddes - och till följd av det så kommer det lite människor hit idag, mest mamma, pappa, syster, mormor & morfar. Jag ska dammsuga och duscha innan de kommer om en timme eller så, och helst ha hunnit leta upp lite kläder.. 
 
 

; theres a place called real life


Ibland glömmer jag bort lite att det faktiskt finns butiker kvar där utanför min dörr, så lätt att handla online (och farligt). En del av mina pocketar är i väldigt dåligt skick; de har varit utlånade, legat i min bokdödande väska eller helt enkelt varit i dåligt skick vid köpet, så jag försökte kolla upp vilka butiker som kunde tänkas sälja bokplast men fick inga bra träffar.. Men sedan jag tog min lilla utforskar-promenad i Alvesta för någon vecka sedan har jag varit nyfiken på bokhandeln (Ugglan heter den visst), så tog en promenad dit idag - hittade både bokplast och pocketfodral. Så ska väl hem och klä lite böcker om en stund, om jag inte har utvecklat mina skills inom det området så kommer det antagligen inte att bli särskilt snyggt dock. Skulle även behöva hinna baka, städa och tvätta innan midnatt idag, samt läsa igenom två eller tre andra uppgifter till seminariet imorgon.. Kanske dags att sätta fart nu? 

; I won't be around for the sentencing


[Det var hans födelsedag häromdagen, kunde inte ens förmå mig att säga grattis. Kan inte föreställa mig ett liv med honom, men ändå - en känsla av ovisshet. Han väntade, läste mig och visste: jag kommer alltid tillbaka. Så många turer, så många timmar mitt på slagsfältet. & nu är det säkert sju, åtta år sedan som jag gick utan att titta tillbaka & han slutade att vänta.]
 
Så mycket förflutet på sistone som kommer ikapp. Så många minnen jag aldrig trodde att jag skulle behöva ta itu med, reda ut, reda i. 
 
Om jag blundar riktigt hårt kan jag forfarande känna hans hand mot min kind.
 
Han tillhör någon annans liv nu, någon annans vardag. & jag? Jag är min egen - och ingen alls, precis som det alltid har varit. 

; chaos


kaosdag. Beskrivning i korta drag:
* kommer hem till Alvesta, hinner laga mat innan strömmen går.
* chansar på att kunna plugga på biblioteket, men de är också strömlösa (precis som hela jäkla stan).
* väntar i tjugo minuter på en buss till Växjö tillsammans med massa irriterade människor vars tåg står stilla.
* åker buss i sisådär 30mins för att komma till Växjö och kunna skriva i alla fall några rader på grupparbetet.
* sätter mig vid caféet på biblioteket och öppnar datorn, klockan är vid sex.
* klockan 18.45 annonserar de i högtalarna att biblioteket stänger om en kvart, även om öppettiderna som finns på biblioteket hävdar att de har öppet till 20.00, jag packar surt ihop mina grejer och börjar leta efter bussar och tåg hem.
* handlar och hämtar ut paket från Telia på vägen hem, försöker skriva på grupparbetet men internetet är så jäkla segt och laddar mest om dokumentet. Ger upp och bloggar istället. 
 
Så tja, det här var ju roligt. Not. 
 
Nu tänker jag fortsätta att läsa Då tänker jag på Sigrid som jag påbörjade på bussen hem innan idag, mestadelen av morgondagen kommer att spenderas på biblioteket med att skriva grupparbete - förhoppningsvis utan störningsmoment. 

; unfocused


det är en såndär dag då jag inte riktigt kan fokusera, inte riktigt kan förmå mig att göra det jag ska. Stängde ner facebook då jag mest ville skriva versala inlägg till folk om att de en gång för alla borde lära sig att skriva och stava ordentligt (kanske borde läsa till lärare i svenska i stället?). Helgen har varit intensiv och min hjärna är ganska trött, - men det har ändå varit trevligt och roligt, speciellt att få träffa massa människor som jag inte har sett på ett tag. 
 
& idag då? Sitter vid min gamla laptop som jag tappade någon gång i augusti och lyckades slå sönder skärmen på och som nu bor hos mina föräldrar, gick igenom musiken som låg på hårddisken sist jag var här och den stod fortfarande kvar med en extern skärm inkopplad. Pappas dator har visserligen surroundanläggning och ljusslinga ovanför tangentbordet och en andra massa häftiga finesser - men jag har alltid gillat mina egna datorer bäst. Borde egentligen analysera ett gäng hemsidor utifrån deras 2.0 lösningar, men allt jag får fram i huvudet är hur man analyserar logotyoper och andra grafiska aspekter så går inte särskilt bra. Har även sisådär trehundrafemtio blogginlägg i readern som jag borde läsa, en vecka tills jag får bredbandet installerat i lägenheten - kommer bli fantastiskt skönt. 
 
Dags att försöka skriva lite i google dokumentet, imorgon åker jag hem till Alvesta igen och blir där i sisådär två veckor eller så. 

; wishful thinking


22:22 igår & jag ser upp mot stjärnorna & önskar att livet ska vara mer än det här. 

; tegelstensutmaning!


Blev taggad i tegelstensutmaningen som cirkulerat runt på olika bloggar så varför inte? Den går helt enkelt ut på att: hitta de fem tjockaste böckerna i din bokhylla som du läst & hitta de två tjockaste böckerna som du inte har läst.
 
Med reservation för att de bor väldigt få tjocka* böcker i mina hyllor så blev resultatet följande:
Lästa böcker:
Stephenie Meyer, Breaking Dawn 702s
Gerald Clarke, Capote 638s
Fjodor Dostojevskij, Brott & Straff 632s
Stephenie Meyer, Eclipse 628s
Anna Gavalda, Tillsammans är man mindre ensam 534s
 
Olästa böcker:
The Complete Works of William Shakespeare 1436s (delvis läst)
Douglas Adams, Liftarens guide till Galaxen 879s
Steve Sem-Sandberg, Tre romaner 857s (delvis läst)
Ulf Lundell, Frukost på främmande planet 831s
 
* jag har alltid haft lite svårt för tjocka böcker och den genren jag läser mest, YA & contemporary, brukar böckerna ligga på sisådär 400s. Läser jag tjocka böcker brukar de lånas från biblioteket tydligen, för böckerna i mina egna hyllor var ju inte direkt några "riktiga" tegelstenar. (Tror också det är för att fantasy & skräckromaner brukar vara hiskeligt långa - och sånt läses ju inte särskilt ofta hos mig.)
 

; mitt bibliotek


Det har gått en liten trend bland bokbloggare att fotografera deras bokhyllor en för en och skriva om böckerna - något som jag inte riktigt kände att jag orkade. Däremot tänkte jag återskapa en liten funktion som jag antar kommer vara mest använd av mina vänner (innan har listan cirkulerat över mail) men tja, för er som undrar vilka böcker som jag äger är välkomna att kolla här. Gråmarkerade böcker är tillfälligt vilse, genre-kolumnen är ganska speglad av mina åsikter och kolumnen bredvid språk (D) är om boken är på orginalspråk eller inte. Facklitteraturen finns inte med då den i vanliga fall ligger i ett annat excelblad, har tankar kring att lägga in alla böcker i ett dokument för att det antagligen är enklast så, men såhär ser det ut för tillfället. För att söka i dokumentet använd ctrl + f. 
 
Hoppas den kommer att vara till någon nytta! 

; the iron kingFörfattare: Julie Kagawa
Titel: The Iron King (The Iron Fey #1)
Utgiven: 2010
Förlag: Harlequin Teen
Språk: Engelska (363s, paperback)

Meghan Chase har alltid känt att hon inte riktigt passar in och saker har inte riktigt stämt i hennes liv sedan hennes pappa försvann när hon var sex år gammal. När Meghans bästa kompis Robin börjar bete sig lite konstigt och beskyddande mot henne och hon inser att någon iakttar henne från håll inser hon att något inte stämmer. Det visar sig att hennes riktiga pappa är en "faery king" och när hon kommer till faery med Robins hjälp hamnar hon mitt i ett krig - där hon kommer att ha en viktig roll.

Jag såg bok tre och fyra i serien för ett tag sedan på biblioteket och blev nyfiken - när jag kollade upp serien så verkade den lovande så reserverade första boken. Uppfylldes mina förväntningar? Nja, jag upplevde boken som förvirrande, författaren plockar en del (jag som inte läst supermycket renodlad fantasy missar kanske en del) från andra böcker utan att riktigt få ihop det. Alla de här böckerna med tjejer som har ett speciellt "kall" och måste skyddas av killar börjar bli lite väl många nu, hade velat läsa något mer kreativt inom just YA-contemporary fantasyn.

Just det här med Ash är också lite svårt att få ihop (Ash = winter prince, vilket är fel "court"), ena sekunden är han trevlig mot Meghan och i nästa så är det som om han är en helt annan person. Handlingen hade antagligen varit bättre om Julie fokuserat mer på sin att göra boken till sin berättelse i stället för att låna saker från andra, även tempot hade kunnat jämnats ut för att skapa en bättre dynamik mellan scenerna. Jag som har väldigt lätt för att skapa bilder medan jag läser misslyckas nästan totalt med det under läsningen av The Iron King då jag upplever de flesta miljöbeskrivningar som ofullständiga och förvirrade.. Hur motiverar jag att jag är så negativ men ändå ger ett helt okay betyg? Den är hyfsat lättläst, tror den fungerar ännu bättre att förstå om man är mer inläst på fantasy än vad jag är - och trots allt fanns det en drivkraft i boken, ett flyt i läsningen. Bok nummer två, The Iron Daughter står ligger på min bokhylla för tillfället, bestämde mig för att ge den en chans och får se: kanske blir det att jag läser hela serien eller slutar efter andra boken.

Rekommenderas till läsare som inte har läst så mycket fantasy, alternativt inte stör sig på när författare lånar från andra böcker - kanske bör tilläggas att jag hade större tolerans här än när jag läste The Magicians av någon anledning...

; bright eyes


Fördelarna med att vara internetlös kanske inte är så många, men en av dem är iaf att jag får rota igenom musiken som jag har inlagd på datorn istället för att använda spotify - vilket har lett till att jag återupptäckt mycket av Bright Eyes musik. Började väl lyssna på dem under gymnasiet och letade sedan upp Conors sid-projekt med mera och är helt förälskad i hans låttexter. Så har gjort en hög låtlistor som går på repeat hemma hos mig för tillfället - kul att se hur bortskämd man blivit med spotify, hur lätt det är att skapa där. 
 
Så det här blev mest ett musiktips, har ni inte lyssnat på Bright Eyes så tycker jag ni ska göra det - många av hans låttexter kan även läsas som små noveller (och ja, många av hans låtar kan uppfattas som röriga och konstiga, men det är en del av charmen). 
 
Annars? Läste That Time I Joined the Circus igår, blev lite besviken då den inte riktigt levde upp till mina förväntningar. Kommer lite tankar kring första delen i The Iron Fey, The Iron King senare idag när jag har fått komma hem från universitetet och om 3G-nätet vill prata med min dator idag. I helgen kommer det nog att bli lite tyst här, ska ställa in så att ett inlägg om dagen kommer ut i alla fall, men åker till Halmstad imorgon bitti för att hjäpa till på tävlingar hela helgen - kommer nog inte få så många lediga timmar över. Men det kommer i alla fall finnas lite tankar kring böcker jag har läst på sistone och inte varit så bra på att blogga om. 

Apartment pics!


      

       

       
 
 
 
 
 
 
 

; storybound


Författare: Marissa Burt
Titel: Storybound (Storybound #1)
Utgiven: 2012
Förlag: Harper Collins
Språk: Engelska (416s, inbunden)

I en annan värld, Story, så går barnen till skolan för att lära sig att vara sagofigurer - hur man beter sig som hjälte, prinsessa, skurk med mera. Samtidigt i "vår" värld så hittar tolvåriga Una Fairchild en bok i skolbibliotekets källare där hon brukar spendera rasterna med att läsa. Una öppnar boken och plötsligt befinner hon sig i Story och hamnar mitt i ett av Peters uppdrag - att rädda en ung dam, Snow, från en drake och en drös drakbebisar. Peter inser att Una blivit "inläst" i Story och att han måste beskydda henne från andra som kommer att vara ute efter henne.. Story har en mörk bakgrund och ingen har blivit inläst på många år, när Una och Peter bestämmer sig för att börja rota i Storys förflutna så är det inte alla som blir glada...

Jag tyckte att Storybound var en jättesöt bok och kunde inte riktigt låta bli att tycka att den påminner om Ink-serien av Cornelia Funke, även om de egentligen inte har särskilt mycket gemensamt i stort. Det som jag har lite svårt att greppa är hur det här med sagofigurerna fyller någon funktion i "vår" värld, jag vet inte om läsningen gick lite väl fort i början eller om det inte riktigt tas upp - men det var ett frågetecken som jag inte riktigt fick utrett för mig. Slutet tyckte jag var helt okay med tanke på att det finns en andra, avslutande bok och övergången kändes smidig - inte en total cliffhanger men ändå lockad till att läsa andra boken. Börjar tycka mer och mer om böcker som suddar ut och leker lite med gränsen mellan fiktion/fantasi och verklighet såsom denna gör.

Helt klart en mysig bok som jag kan tänka mig passar 12år och uppåt, det som hamnar lite på minus är att handligen tidvis kan, i alla fall enligt mig, uppfattas som tämligen förvirrande. Jag hoppas att Story's End är lika bra, om inte bättre och ger ett bra avslut på "serien".

; summary


dricker té vid soffbordet, tröttnade på att hänga i köket så släpade med mig datorn till vardagsrummet. Mysigare här, nu när Ellen inte bor med mig försöker jag passa på att ha mycket ljus tända - blir bara "stängda" lyktor och sånt när hon flyttar in efter sommaren. Dagen har bjudit på seminarium (inte så hemskt som jag trodde det skulle vara) och läsning. Påbörjade The Art of Fielding av Char Harbach igår och kunde knappt lägga ner den igår när det var dags att lägga sig, kan inte riktigt förstå varför. Den handlar om baseball, men som jag sa till några tidigare idag så har jag aldrig läst en bok om baseball som egentligen inte handlar om baseball. Till syster sa jag att det är lite som att Moby Dick handlar om en vit val fast den egentligen inte handlar om en vit val. Det är lite svårt att förklara, men trots en del spelsituationer och baseball så handlar den om så mycket mer, helt klart en bok värd att läsa! 
 
Imorgon blir det "laboration", vad jag förstått innebär det att vi kommer befinnas oss i en datasal och fiffla med xml - ska bli spännande! Första uppgiften blir helt klart att försöka hitta rätt sal.. 
 
 

; engelska ungdomsböcker - what else?


Kollade precis mina reservationer hos Växjö stadsbibliotek och såg att det tillkommit ett par under natten - alltid lika kul att de går på inköpsförslag och köper in. Kanske borde se hur många inköp jag kommer vara ansvarig för under tiden jag bor i Växjö? Hade jag kunnat hade jag köpt de flesta böcker själv, men eftersom det inte är möjligt så är det ganska fantastiskt att biblioteken faktiskt har den tjänsten - och i mitt fall så har alla böcker jag "önskat" köpts in. Lovely! 
 
Så, reservationer jag ser fram emot att få med mig hem: 
If he had been with me av Laura Nowlin
That time I joined the circus av Jennifer Howard
A tangle of knots av Lisa Graff
Story's end av Marissa Burt
* Unspoken av Sarah Rees Brennan
 
Länkarna leder till böckernas sidor på goodreads. 
 
Nu ska jag plugga en stund, seminarium imorgon. 

; eleanor & park


 
 
Författare: Rainbow Rowell
Titel: Eleanor & Park
Utgiven: 2013
Förlag: Orion
Språk: Engelska (336s, paperback)
 
Eleanor är den nya tjejen i skolan, hennes knubbiga figur, märkliga kläder och ostyrliga röda hår hjälper inte henne att passa in. Park är killen som inte riktigt passar in någonstans heller och när han första dagen hjälper Eleanor på skolbussen blir det början till något nytt. En första kärlek, men också problemen med de - speciellt då Eleanor kommer från en trasslig bakgrund medan Park har ungefär allt hon inte har. Det är en bok om att vara ung, om att kämpa och om den där första kärleken som nästan alltid tar slut men som man aldrig glömmer.

"Holding Eleanor's hand was like holding a butterfly. Or a heartbeat. Like holding something complete, and completely alive." s.72

Jag hade läst mycket positivt om boken så kanske hade lite för höga förväntningar, eller också berodde det helt enkelt på att det var lite fel tidpunkt att läsa den på - men den blev aldrig sådär fantastiskt bra som andra ansett. Men den är speciellt skriven och väldigt söt och första kärleksaktig men den kändes väldigt lång - kanske är det för att det tog mig sisådär fyra dagar att läsa den (praktiktrött och sedan flyttrött) och att jag därför upplevde den som lång. Den är skriven ur både Parks och Eleanors perspektiv, vartannat kapitel-bok och det är en sak som jag gillar - författaren lyckas ofta väldigt bra med brytningarna mellan karaktärerna och kapiteln. Även fast handlingen tar upp ett ganska vanligt och slitet ämne så lyckas det faktiskt att bli något annorlunda, kanske för bakgrunden, kanske på grund av språket - men Eleanor & Park är en bok som jag kommer att minnas länge - och bläddra mycket i.
 

; rubinröd 
Författare: Kerstin Gier
Översättning: Christine Bredenkamp
Titel: Rubinröd (Ädelstens-trilogin #1)
Utgiven: 2012
Förlag: Bonniers
Språk: Svenska (365s, inbunden)
 

Rubinröd är den första boken i Kerstin Giers trilogi och även den andra boken finns på svenska (Safirblå) och tredje borde väl vara på väg - orginalspråket är så långt jag har förstått tyska. Rubinröd tar oss till England där alla i Gwendolyn Shepherds familj väntar på att Gwens kusin Charlotte ska göra sin första resa i tiden. Några i familjen har en speciell gen som tillåter de att resa i tiden och alla antar att det är Charlotte då hon är född på rätt dag och har blivit förberedd hela livet för sitt tidsresande. När Gwen plötsligt blir yr för att sedan befinna sig i en helt annan era inser hon att familjen har haft fel hela tiden och att det är hon och inte Charlotte som bär på genen. Allt blir omständigt och hon paras ihop med Gideon, en annan tidsresenär för att ge sig ut på olika uppdrag...

Det är svårt att beskriva handlingen då den i efterhand blev lite rörig för mig - det är en del att hålla ordning på och termer jag inte riktigt kan komma ihåg specifika detaljer (var ett tag sedan jag läste den..), men det finns alltså ett visst antal tidsresenärer och alla har "fått" varsin ädelsten - Gwen är alltså rubinen. Det som jag störde mig mest på var hur tröga alla var kring den gåva som den som är rubinen ska ha och ingen förstår att det hänger ihop med Gwens förmåga att se spöken (eller tja, jag antar det i alla fall). Annars var det en lättläst och mysig bok, även om jag hade fått uppfattningen att handlingen skulle vara komplex med tidsresor och allt så flöt läsningen på fint och den var svår att lägga ifrån sig mot slutet. Kommer läsa de två andra delarna också - men efter lite läsande av omdömen så väntar jag tills tredje delen finns ute på svenska. 

Får ursäkta för rörig kommentar, men det var som sagt ett tag sedan jag läste den. 

 

; bunkrar upp med e-böcker


Internet sniglar sig fram, fick ett sms från Telia igår om att jag förbrukat min datamängd för maj och att de skulle sänka hastigheten så det hjälpte ju inte direkt heller. Har påbörjat att skriva om de böckerna jag fortfarande inte bloggat om (sisådär sex stycken eller så) och tänkte portionera ut de under nästa vecka. Läsningen i maj har kommit igång och jag har precis botaniserat bland e-böckerna hos Halmstad och Växjös bibliotek, fyra stycken hamnade tillslut i ipaden. Gillar inte att allt är svenskt, jag är petig med översättningar och läser inte gärna böcker vars orginalspråk är engelska på svenska, vilket begränsar utbudet något. Men blev lite glad över mina fynd och för att jag slipper släpa med mig fysiska böcker från och till bibliotek (Alvestas utbud är ganska begränsat..). Alla titlarna återfinns även i min vill-läsa-hög på exempelvis goodreads: 
 
* Turk & Timotej - en natt av Lina Forss och Niklas Krog (hörde Lina prata om denna på bokmässan för sisådär ett halv år sedan, ska tydligen vara lite Nick & Norah-stuk på den). 
* Only väg is upp av Emmy Abrahamson
* Gul utanpå av Patrik Lundberg
* Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson
 
Ska åka till Halmstad nästa helg och insåg att det nog var lika bra att leta fram e-böcker idag då de brukar ta slut ganska snabbt i alla fall hos Halmstad - och jag orkar inte riktigt släpa med fysiska böcker när jag ändå ska ha med plattan. Känns som det var längesen jag läste e-bok nu, på sistone har jag mest plockat från biblioteksböckerna (tyckte kvittot började bli lite väl långt) som står på anvisad plats i min bokhylla. 

; letting off the happiness


Spellista för tillfället (eller tja, album):
 

; bokorder & kundtjänst


Har för första gången haft krångel med Adlibris, eller tja, krångel & krångel vet jag egentligen inte. Behov av deras kundtjänst är kanske ett bättre uttryck; lade en beställning av böcker i tisdags, sent på kvällen under onsdagen fick jag ett mail om att boken Invisibility hade avbeställts för att den var tillfälligt slut hos leverantören. Blev lite ställd över detta då boken släpptes väldigt nyss och så stort tryck brukar det inte vara på engelska ungdomsböcker. Skickade ett mail igår men fick inget svar under gårdagen eller idag så jag valde att ringa nyss då boken fortfarande går att beställa via hemsidan & inte är markerad som tillfälligt slut (jag ville gå in & lägga en bevakning). Nu ligger boken på nytt i min order då Adlibris enligt kundtjänsten fått in en ny leverans av boken - hur är detta logiskt? Varför väljer de att plocka bort titlar som är tillfälligt slut istället för att välja att skicka när de kommit in nya när det handlar om en eller två dagar? Måste ju vara skillnad på om de är slut hos leverantören eller förlaget? Jag är förvirrad, men nöjd över att den (förhoppningsvis) kommer med nu. 
 
Övriga böcker som jag klickade hem:
* Sarah Dessen gift box (Lock and Key, Keeping the Moon, Someone Like You)
* Jennifer Brown, Bitter End
* Jennifer Brown. Perfect Escape
* A.G Howard, Splintered

; adventure roads


På Växjö stadsbibliotek - lite oplanerad tripp men så kan det bli. Behöver köpa lite saker och efter en liten upptäcktsfärd i Alvesta igår insåg jag att utbudet var väldigt begränsat. Så jag tog bussen till Växjö - på bussen får jag mail om hemtentan och VFU-uppgiften och inser att jag kan öppna dokumenten men inte se kommentarerna från mobilen. Så tja, kände mig lite tvungen till att leta upp en dator med internetuppkoppling inom en snar framtid. Godkänd på bägge ifall ni undrar. Så jag kan pusta ut - bara hem sedan och skriva på seminarieuppgiften som jag måste lämna in på lördag då jag har tillgång till internet i hela tre (!) timmar. Yay. Så får helg först efter kl 13.00 imorgon, men hade helt klart kunnat vara värre. Nu ska jag se om jag kan orientera mig tillräckligt i Växjö city för att hitta till de butikerna jag behöver hitta till...

; seventeen minutes


Sjutton minuter tills föreläsningen börjar, på engelska om xml - detta kan bli intressant.. Gårdagen ägnades åt att försöka få lite ordning i lägenheten once and for all, fick städa av också när jag insåg hur mycket kläderna och böckerna hade dammat ner. Läste även ut Julie Kagawas  bok The Iron King, som är den första boken i serien The Iron Fey. Lite ojämn och lite hastig mot slutet men med en bra "övergång" till bok två. Fick dock lämna inköpsförslag på den till Växjö sb då det enligt deras katalog bara hade bok 1, 3 & 4 på engelska. Logiskt.. Så får vänta lite med del två misstänker jag. Skickade även in inköpsförslag på Story´s end; Marissa Burts fortsättning på  Storybound. Känns som att jag har kommit igång lite med läsandet igen..  Gav även mig själv femhundra kronor att handla på adlibris för igår, så har lite böcker på väg. 
 
Återkommer senare :)
 

; slow day


Nästan 500 inlägg lästa i min reader. Kanske borde skära ner lite på bloggarna när jag byter RSS-läsare om en månad eller så. Sitter på biblioteket och tänker att jag får vänja mig vid att vara här, mitt bredband i lägenheten kopplas in först 27:e maj, först hade jag tanken att det kunde kopplas in i typ augusti när jag kommer tillbaka på heltid efter sommarjobb i Halmstad, men det verkade omständigt. 
 
Börjar iaf få ordning i lägenheten, bara massa böcker som ska passas in i bokhyllorna. Alla kommer inte att få plats, så får ställa två rader i vissa hyllor. Har även gallrat ut två ganska stora högar med böcker som var slitna eller som jag bara kände att jag aldrig kommer läsa. Skulle egentligen varit på DIK-seminarium nu kl ett, men orkade inte ta mig till Växjö för två timmar info om CV, arbetsmarknadsfrågor mm när det är två år kvar tills jag får min examen.. 
 
Ska försöka lägga in lite tidsinställda inlägg under veckan och helgen eftersom min tillgång till internet är väldigt begränsad, framförallt på helger. 

; läsning (april)


* Antal böcker lästa: 3
Format: 3 pappersböcker
Språk: 3 svenska (en översättning)
FavoritSlottet av is av Janina Kastevik
Inte favoritDet går bara inte av Camilla Jönsson 
Antal sidor lästa: 802
Genomsnittsbetyg: 3,6 (3,9 under mars)
 
Kan väl mest konstatera att april var pluggandets månad, sjukt mycket på kursen jag läste och lusten och tiden till läsning infall sig aldrig. Får se om maj blir bättre - har ju en solig balkong nu att sitta och läsa på om tiden finns samt en hel del olästa böcker som legat nedpackade i nästan ett år. Hoppas att nästa kurs blir lite lugnare, lite mer fritid, lästid. 
 

; tillfälligt upppkopplad


 
 
 
 
Sitter på Alvesta bibliotek med Ivan (the ipad) & har fått ett gästinlogg som gäller åtta timmar till deras wifi (man måste hämta ut ett nytt varje dag). Känns som att jag kommer vara en plåga då jag antagligen kommer få vara här en del innan jag får ordning på mitt egna bredband - speciellt med tanke på att pappa har mitt modem..  Examinationen igår gick helt okay, dock lär det dröja innan vi får veta ifall vi behöver komplettera eller inte. På måndag börjar en ny kurs, om bibliotek 2.0 och xml - jag hoppas vi får koda mycket. 
 
Har tvätttid idag så större delen av dagen lär läggas i tvättstugan, samt att jag har en del kvar att fixa i lägenheten, lite att packa upp och lite som ska ner i förrådet. Hoppas att jag hinner läsa lite också, har verkligen saknat orken och lusten att läsa böcker på sistone och endast 3(!) böcker blev lästa under april - sammanställning kommer imorgon. Läste ut Eleanor & Park igår efter ett par dagar, ovant då jag brukar sträckläsa böcker. Den var inte riktigt så bra som jag hade förhoppningar om - men väldigt söt med underliga formuleringar. Börjar även få ordning bland mina böcker hemma - alla får inte plats i hyllorna utan en del får stå i två rader och en del har gallrats. Vill beställa nya böcker, speciellt när Adlibris skickade mail igår om att Levithans nya roman (som han har skrivit tillsammans med Andrea Cremer) fanns att beställa... Får se hur det blir, får eventuellt vänta lite eftersom det blev en del oväntade utgifter denna månaden. 
 
Dags att utforska biblioteket lite.. (dvs leta upp ungdomsböcker på engelska, om det finns)

; no connection


Okay.. Så jag upptäckte att mitt mobila bredband inte har någon täckning i Alvesta. Att vara internetlös var inte riktigt en del av min planering så jag har varit lite avskärmad & fått hålla mig till tre spellistor på spotify. Det är ganska frustrerande - men samtidigt har jag kunnat packa upp det mesta istället för att fastna framför datorn, så det är väl positivt antar jag. 
 
Sitter i examinationsseminarium under fyra timmar idag, lite nervös för hur det kommer gå, känns inte helt hundra, men förhoppningsvis slipper vi att komplettera. I alla fall tänker jag vara leeeeedig hela helgen, sitta på balkongen & läsa om det är fint väder och så. Inget plugg. Jag tror det behövs nu, känns som det var längesedan man var helt ledig.
 
Dags att dra sig mot salen.. Ska försöka uppdatera här under helgen (kan dela mobilens låååångsamma 3G med ipaden, det går inte snabbt, men det går).