More, more more (books ofcourse)


Lunchen gav tid för bokshopping på Bokia!

Min vän Leonard av James Frey
Tidresenären hustru av Audrey Niffenegger
Jag minns att jag sprang av Ron McLarty

Betalade nästan ingenting på grund av presentkortet :)

Nu tillbaka till arbetet.. Utformar enkäter för tillfället, ganska enformigt, men helt okej.

Ms Boknörd goes shopaholic!


Okej, efter att ha sprungit runt cirka 30 min bland olika bokhandlar.. (har ju sååå många i Halmstad.) (2, om ni inte visste det, inte medräknat antikvariaten) bestämde jag mig för att spendera bokrean på internet istället, billigare och för mig, ett bättre utbud. Shoppingen gick på ~ sexhundra kr idag, ytterligare ~ hundra kr förväntas spenderas i morgon. (+ att jag har ett presentkort på Bokia).

Böckerna blev: (vissa inte reaböcker, utan vill-väldigt-gärna-ha-böcker som jag suktat efter heeela vintern)

♥   Bob Dylan, Tarantula
♥   Sara Stridsberg, Happy Sally
♥   J.M Coetzee, Ett dåligt år
♥   Maja Lundgren, Myggor och tigrar
♥   J.M.G Le Clézio, Skattsökaren
♥   Jim Grimsley, Winter Birds
♥   Joyce Carol Oates, Våld

Dyrast är "Tarantula" och "Vinter Birds", men eftersom Grimsley's bok "Dream Boy" var himlans massa bra så chansar jag.. Även J.M.G Le Clézio är en chansning.. Gillade ju inte "Öken" överdrivet mycket.. Men kanske måste man ge honom en chans till? Reapris på "Skattsökaren" i alla fall :) I morgon funderar jag starkt på James Frey's bok "Min vän Leonard", likaså när jag hittade älskade Hemingways "Den gamle och havet" på bokhandeln. Får irra runt lite mer och se om det finns något annat. Har ju tvåhundra i presentkort :)

Men vad säger man.. Det är inte bokrea varje dag! Synd att de fysiska bokhandlarna i stan mest reade ut deckare..

I accept chaos, I'm not sure whether it accepts me


För att Bob Dylan säger en del vettiga saker.

Veckan är ett kaos; är på APU på utbildningsförvaltningen och är ganska helförvirrad. Utöver det är det stall, böcker, ord och allt annat. Jag ska jag vill jag kan. Dessutom är det en av årets stora händelser; BOKREA! Ska virra mig in i kaoset på bokhandlar och se om de har bättre priser än på nätet... Hittat ett par skatter, listan ligger totalt på sexhundra kronor. Min ekonomi klarar det, frågan är bara om mamma klarar det. "Man kan låna på bibliotek". Kan någon förklara för henne att man VILL ha vissa böcker? Mitt bibliotek är heligt.

En bra sak med utb.förvaltningen är tillgång till gratis kaffemaskin. Med varm choklad. Mina andra dagar har varit lite kaos. Måndag: hemifrån kl 7.20, hemma 21.30. Tisdag, hemifrån 7.40, hemma 22.15. Okej att jag varit hemma och bytt kläder/slängt i mig mat i typ 10-15 minuter vid 17-tiden.. Men det räknas knappt ;)

Ska sammanställa enkäter, vettigt inlägg kommer antagligen senare, om min bokshopping jag ska försöka hinna med idag.  Behöver även köpa hårfärg mm.. Jaja, uppdatering om bokköp kanske kommer!

Psst, var inom bibblan igår och lånade en bok av Andrew Taylor, "Bleeding Heart Square". Ska se om den är något bra..

Var är Alaska? av John GreenJag älskar bra ungdomsböcker, sådana  böcker som man verkligen kan känna att "det här skulle kunna hända". Dialogerna ska kännas äkta, språket ska kännas bra, handlingen ska intressera osv. Det är svårt att skriva bra ungdomsböcker. Och därför blir jag ganska lycklig när jag lyckas hitta dem; "Var är Alaska" är en av de bästa ungdomsböcker jag läst hittills, och tro mig, den listan är ett litterärt Fort Knox.

Miles Halter har inga vänner, han är på internat på jakt efter ett "stort Kanske". Miles, "Bullen", som han ironiskt kallas, samlar på människors sista ord och gillar att läsa biografier. På Culvers Creek möter han Översten och Alaska. Alaska den vackraste, smartaste och roligaste tjej han någonsin träffat. Impulsiv "som en förödande orkan" drar Alaska fram på skolan, i sitt rum har hon sitt livs bibliotek, böcker hon köpt på loppisar och ska läsa någongång när hon har tid. Tillsammans med Takumi hittar de på diverse hyss mot snobbarna, pimplar vin och röker.


"Om folk i allmänhet var regn, tänkte jag, så var jag själv ett duggregn och hon var en förödande orkan."


Green får mig att både skratta och sitta tårögd under bokens cirka tvåhundratjugo sidor. Känslorna är precis rätt, dialogerna sitter som spikade och personligheterna är fantastiska. Även om ämnet är lite uttjatat bland ungdomslitteraturen så är det just känslorna som Green får fram som får det att hålla. Att det mesta är knutet samman snyggt är också ett plus, saker som man läste om i början kommer tillbaka. Lite som Tjechov sa: finns det ett gevär i första akten så ska det avfyras innan pjäsen är slut. Det lämnas inga direkt lösa trådar kvar, utan allt knyts ihop. Ett absolut lästips till de flesta åldrar.


Att Var är Alaska? dessutom är en debut får mig att undra vad John Green kan prestera mer? Efter boken är jag nyfiken och kommer definitivt att läsa (förhoppningsvis) fler böcker av honom.

Baby Jane av Sofi OksanenHur kunde Helsingfors populäraste tjej Pikki låsa in sig i sin lägenhet och sluta gå utanför dörren överhuduvtaget? I Baby Jane får vi följa berättarjagets älskade, Pikki, vars panikångest har tagit över, och den en gång oblyga och fräcka Pikki är nu fånge i sitt eget hem. Flickvännens ord och tröst funkar inte utan allt verkar vara ett bottenlöst mörker. Men trots det finns det utrymme för skratt, glädje och kanske även lycka.

Även om boken tar upp ett "hemskt" ämne, så saknar jag djupet, författaren bara skrapar på ytan. Det borde finnas så mycket mer att berätta, så mycket som lämnas orört. Jag saknar förklaringar, ett riktigt avslut. Det känns aldrig som om någonting händer, man kommer aldrig människorna så nära som man vill komma. Jag känner aldrig att jag känner någon i boken - det är hela tiden en viss distans till alla människor. Att våga gå närmare hade varit bättre.

Jag tycker inte alls att den är så bra som recensenterna tycker. Jag har läst bättre böcker om liknande händelser. Jag står fortfarande stadigt på marken. Efter att ha lagt ner boken hade jag inga spontana tankar, ingenting om vad jag just läst. Den gick lite "rakt igenom". Baby Jane lämnade inga spår hos mig.

Dream Boy av Jim Grimsley
 

I Dream Boy möter vi Nathan, vars familj flyttar runt och har precis flyttat till Poke's road. Nathan blir nyfiken på grannpojken Roy, som är två år äldre och som kör skolbussen. Steg för steg får vi följa hur Nathan och Roy blir vänner och till slut utvecklar en sexuell relation, utforskar känslorna och kärleken mellan dem. Samtidigt så får vi följa hur Nathans familj har det med en drickande och kontrollerande far och en mamma som blundar för saker som sker. Roy och Nathan flyr bort från husen, bort från människorna till skogen och en gammal kyrkogård där de kan vara för sig själva.


Dream Boy är poetisk och långsam, men handlingen går ändå framåt. Ibland blir det "luckor" i tiden - man vet aldrig riktigt hur mycket tid som förflutit. Samtidigt så står inte handlingen stilla utan hela tiden händer saker. Det är mycket miljö - mycket skildringar och språk


"The grass, heavy with morning dew, whispers to his feet as he crosses the yard."


Det är något med språket som jag inte kan sätta fingret på, kanske för att det inte är mitt språk, kanske är det något annat. Jag gillade verkligen Dream Boy, boken bara flyter på; det finns inga naturliga pauser, inga direkta onödiga stycken. Allt känns verklighetstroget, all tvekan, kärleken, dialogerna. En väldigt välskriven och väl disponerad text med mycket känslor. Det var, trots en del händelser, en ganska mysig bok att läsa trots att det inträffar en del hemska saker så är just relationen mellan Roy och Nathan välskriven och lätt att tycka om. Jim Grimsley är en författare jag kommer att läsa igen - om hans andra böcker är i samma språkliga stil som just "Dream Boy".


Saknar jag något då? Jag saknar nog ett bättre skrivet slut - Jim tappade mig lite på slutet med "drömlika" händelser och man vet ibland inte om det är fiktion eller verklighet. Hade kanske behövt beskriva slutet med mer konkreta ord för att läsaren ska veta var man befinner sig.


Psst! Boken har även filmatiserats med samma namn.

Lovers I dont have to love


Det händer så mycket just nu;
projekt,
årsmöten, Joyce, svindel, metoder

ord, Kafka, böcker


kärleksresor till Prag, monologer dialoger

(jag önskar jag förstod)
alla ber mig stänga av datorn, att ta en paus. men jag fortsätter

Helst av allt vill jag lyssna på Prince och hångla, lyssna på Joplin och röka. Göra något something anything ingenting. Jag snurrar runt runt runt, spinner som en brinnande ljusloppa runt i innerstaden. Dansgolvssvindel, ett svindlande mörker som finns någonstans. Saltvattenskyssar, sandstormar och ökenljus. Oskrivna manus, tickande klockor, ett flämtande hjärta.

Någon gång;
kanske en väg som leder bort bort och aldrig åter.