Ibland känner man sig dum...


Många har skrivit och bloggat om E. Lockhart på sistone och jag har sett ganska bra saker om hennes bok som på svenska heter Kanske är det allt du behöver veta så den har varit på min mentala läslista ett tag, tänkte se om jag kunde få fatt i den på jobbet. Så häromkvällen när jag skulle plocka fram något nytt efter att ha läst ut I'll give you the sun så kom jag på att jag köpte en bok av Lockhart för ett par månader sen, så jag drog fram den ur bokhyllan, titeln på engelska lyder We were liars. Och gissa vad? Det är samma bok. 
 
 
Förstår att det här med översättningar inte alltid är så lätt, men hallå, det här är ju inte ens i närheten... Tycker helt klart bättre om den engelska titeln och omslaget, det passar bokens handling bättre också på något sätt. Men ja, det här med översättningar av titlar blir ju helt klart ett förvirringsmoment ibland, men kanske ska se det som att man slog två flugor i en smäll när man kan stryka över två titlar på sin att läsa lista men i själva verket bara läsa en bok... 

Världsbokdagen!


Firar världsbokdagen med lite boktips!
Klicka på omslaget för att förhoppningsvis hamna på titelns goodread-sida. 
 
 
                     
 
                     
 
 
                     
 
 
                       
 
 
                      
 
 

Återblick: Aristotle and Dante Discovers the Secrets of the Universe


Eftersom jag varit nästintill sämst på att blogga det senaste arton månaderna eller så, så tänkte jag efterhands-blogga lite om några av de böcker som jag läst. En av böckerna jag läste i december tjugohundratretton var Aristotle and Dante Discovers the Secrets of the Universe, en bok som är aktuell i Sverige nu då Gilla Böcker gav ut en svensk översättning under februari i år med titeln Livets outgrundliga mysterier.

 
 
 
Författare: Benjamin Alire Sáenz
Titel: Aristotle and Dante Discovers the Secrets of the Universe
Utgiven: 2012 (läst 2013)
Förlag: Simon & Schuster Books for Young Readers 
Språk: Engelska (368s, inbunden)
 
Aristotle Mendoza är femton år och arg på världen, livet, allt och alla – inklusive sig själv. Hans bror sitter i fängelse, hans pappa är traumatiserad av kriget och han har inga vänner. En het sommardag träffar han Dante vid den lokala poolen. Dante som läser dikter, målar, gråter, har intellektuella föräldrar och älskar att gå barfota. Deras vänskap är osannolik men omedelbar och tillsammans utforskar de livets outgrundliga mysterier – hur man ska lära sig att acceptera sin familj som den är, vad det innebär att växa upp, varför man känner som man gör och, framför allt, hur man ska veta vem man egentligen älskar.
 
“I got to thinking that poems were like people. Some people you got right off the bat. Some people you just didn't get--and never would get.” 
 
 
Jag gillade Aristotle och Dante väldigt mycket som karaktärer, de känns väldigt äkta och jag tyckte att de utmanar kill-stereotyperna som jag brukar möta i ungdomsböcker. En mysig sommarbok om livet, att hitta sig själv och vänskap. Jag gillade språket väldigt mycket och sättet som läsaren får ta del av Aristotles tankar och funderingar. Även om jag tyckte att karaktärerna kändes äkta så vet jag att det finns några som anser tvärtom; att de är lite för underliga och udda för att vara trovärdiga, så det kan vara en balansfråga där hur man är som läsare. Jag är ganska "lätt" när det kommer till karaktärer, kanske för att jag så gärna vill att det ska finnas riktiga personer som är som Aristotles & Dante där ute.. 
 
Jag ska inte spoila, men det jag inte var så förtjust i med boken var slutet. Jag tyckte det kändes lite obefogat och likt många andra ungdomsromaner (& antagligen vuxenromaner) så kändes slutet lite väl tillrättalagt, jag hade velat ha det lite annorlunda men det finns helt klart värre varianter. En trevlig bok som helt klart rekommenderas! 
 
 
 

Everybody Jam av Ali Lewis


 
 
Författare: Ali Lewis
Titel: Everybody Jam
Utgiven: 2011
Förlag: Andersen Press
Språk: Engelska (282s, bok)
 
 
 I Australiens "ödemark" får vi möta Danny som bor med sin familj på en boskapsranch, det är sommar och dags för året största händelse, driva fram boskapen och separera de som ska slaktas från de som får stanna på farmen i ytterliggare ett år. Men det är inte mycket som är sig likt på ranchen, Dannys bror Jonny dog i en olycka som ingen pratar om, hans lillasyster är gravid och vägrar prata om det och familjen anlitar en backpacker för att hjälpa till runt omkring huset vilket ställer till det för Danny som måste lära henne allt det där som är självklart för dem. Samtidigt kompliceras saker av att det bara blir varmare och varmare, torkan blir värre och värre och regnet vägrar att komma. 
 
Boken har suttit i bokhyllan och väntat på mig sedan förra årets bokmässa då Ali var och signerade böcker i English Bookshops monter, kunde inte låta bli att köpa ett ex då den fått ganska bra omdömen av andra bloggare och nu fattar jag varför. Det jag gillar mest med Everybody Jam är settingen, jag har läst ganska många familjeskildringar och en del från pojkars perspektiv, men inte från Australiens boskapsrancher. Ali får det att kännas äkta, både karaktärerna, handligen och miljön. När Danny är förtvivlad känns det, när han är förvirrad delar jag hans förvirring; det är en karaktär som är ganska lätt att tycka om för mig. Härligt med en bok som bryter trender lite och förlägger handligen till en, för mig, okänd och inte så omläst miljö. Det känns like som Liz, som är backpackern, är inskriven för att lite guida läsaren runt i miljön och på ranchen. Liz vet ingenting om boskap eller speciellt mycket om det som familjen behöver hjälp med heller; matlagning etc och Danny gör det lite till sin grej att förklara hur saker och ting fungerar kring huset och ranchen. Det är också via Liz man som läsare får liten inblick i hur traditionellt det även kan se ut på sådana ställen; rasism och sexism förekommer en del, det är en del fördomar kring vad tjejer kan och inte kan göra osv.
 
Överlag är det en bok som jag absolut rekommenderar, härligt med böcker som inte utspelar sig på så typiska ställen enligt mig. Alis sätt att skriva var också något jag fastnade för och jag hoppas att hon kommer att skriva fler romaner.  
 
 

Break the Sky


sista terminen och folk börjar fråga när jag flyttar hem; när jag återvänder. Känns forfarande avlägset: tre år skulle ju vara så länge, skulle ju hjälpa mig att tänka ut allt och skaffa nya planer. Det blev inte riktigt så. Just nu känns det som jag hade bättre koll på vem jag var för tre år sedan när allting började än vad jag har nu; eller hade jag bara starkare band till hemstaden? Jag vill så mycket men sätter snubbelben för mig själv, har så låga förväntningar på mig själv att det är svårt att misslyckas. Kortsiktiga mål; bli klar med uppsats, bli klar med extra projekt på jobbet, fixa sommarjobb.

 


Kanske blir det hamnstaden i höst, kanske blir det en till termin här i lägenheten i den lilla staden i den lilla skogen. Framtiden är oviss; man ska inte lägga sig i allt för mycket.

Dirty paws


tänker på Honom, han som brukade vara Han. En av mina kompisar packar sina väskor och flyttar ifrån pojkvän och jag vet inte varför men det känns, småsmå jordskred bakom bröstbenet. Drömmar & planer som aldrig blev, jag vet hur det är. Ändå; jag har alltid vetat att det finns ett slut, har alltid siktet inställt på när och inte om. Mannen på andra sidan havet korrigerar alltid mig när jag använder när istället för om, men jag vill veta att det finns ett slut, för relationer och förhållanden går nästan alltid över. & jag vet inte varför men jag antar att det känns tryggare att tänka när istället för om.

 

Men; förhållanden går över, men de tar aldrig riktigt slut. Det finns ingen återvändo efter att ha varit någons, din definiton har förändrats. Minnen går djupare än man tror, ibland tror jag att jag lyckats glömma, förtränga; men så kommer den där stunden när någon påminner mig om något och allt kommer tillbaka igen. Som tsunamis sveper de med sig det mesta i dess väg; likt diabilder på en vit duk fladdrar minnen förbi, det går inte att komma undan. Någon kommer röra mig på samma sätt, på samma ställe som Han gjort; det är oundvikligt.

 

det är över, det är förbi - men kan man någonsin bli fri?

 

kommer jag någonsin att kunna vara någon annans?

Old week / new week


Jobbvecka, även om man inte jobbar så många timmar så blir det ändå ganska mycket tid hemifrån eftersom pendlandet tar sin tid. Veckan i övrigt har inneburit kickstart med uppsatsen, lite letande efter kurs(er) att läsa till hösten och lite annat smått och gott. Försöker hitta tillbaka till bloggandet och skrivandet generellt, men det är så lätt att bli distraherad, gå vilse, hitta annat. Är så dålig på att prioritera. Vissa säger att de fått mer struktur på sitt liv under tiden de pluggat, för mig är det tvärtom. Hade sjukt mycket bättre struktur och rutiner under tiden jag jobbade & läste på distans, numera är det mycket mera kaos och så har det varit ett tag nu. Tiden går för fort - eller också lägger jag tid på "fel" saker.

Ska bara vara hemma lördag em + söndag, få lite ordning, har en hel del saker jag borde göra och ägna tid åt innan det är dags för en ny vecka med nya tag. Kommer förhoppningsvis bland annat upp ett inlägg om "Everybody Jam" som jag läste & tyckte om under påsken, ska även försöka få till lite fler inlägg så det inte blir så tomt här. Håll ut lite ni som fortfarande kikar in här då & då; förhoppningsvis ska det bli lite bättre/mer aktivt i fortsättningen. 

Fangirl av Rainbow Rowell


 
 
 
Författare: Rainbow Rowell
Titel: Fangirl
Utgiven: 2013 (läst 2014)
Förlag: St. Martin's Press
Språk: Engelska (309s, e-bok)
 
Cath är en ett stort fan av Simon Snow, en serie böcker som hon & hennes syster älskade när de var mindre. Cath är fortfarande den som har affischer i rummet och skriver en uppskattade fanfiction om Simon, medan hennes tvillingsyster lite har vuxit ifrån det. När de börjar college så väljer Wren, tvillingsystern, att inte dela rum med Cath eftersom hon anser att de behöver lite tid ifrån varandra efter att ha varit så nära varandra under uppväxten. Även om Cath får en tuff början då hon spenderar mestadels av tiden på sitt rum och livnär sig på diverse bars eftersom hon inte vågar ta sig till matsalen eller ens leta upp rätt byggnad. Det blir Reagan, tjejen som hon delar rum med som halvt motvilligt släpar henne till matsalen i slutändan. Reagan är ganska mycket motsats till Cath och hon kommer och går mest tillsammans med vad Cath tror är hennes pojkvän, Levi. 
 
"Wren was an actual nerd. Despite her fancy hair and her handsome boyfriends. If Cath had found that wormhole, that rabbit hole, that doorway in the back of the closet, Wren would have gone through with her." p. 216
 
 
Jag gillade Fangirl väldigt mycket, faktiskt den boken av Rainbow som jag gillat mest. Fastnade inte supermycket för Eleanor & Park eller Attachments - har hennes nyaste Landline hemma i bokhyllan och ska läsa den snart dock. Men Fangirl var mer i mitt tycke; Cath är lite som jag antagligen skulle vara första veckorna på college. Berättelsen kändes väldigt trovärdig och var en söt, lättläst och välskriven bok om vänskap, fanfiction och livet på college. Gillar att Cath är sådär härligt nördigt och att hon fortsätter vara det trots att omgivningen och Wren ibland tycker att hon borde växa ifrån det och börja leva i den "riktiga världen". 
 
 

 
 
 

Nya titlar från i år... typ?


Lite nya titlar som hamnat i mina bokhyllor på goodreads, vissa i "want-to-read" & vissa i "maybe-to-read", beroende på hur intressanta de verkar; tror de flesta är från i år. Verkar vara bra på att hitta mörka böcker om självmord och död, har väl alltid varit en "trend" i YA-litteraturen men detta var lite väl enformigt. Får leta efter lite mer "happy" titlar någon annan dag. 
 
            

          
 
 
 
All the Bright Places / Jennifer Nirven
Lite skeptisk eftersom den hypas genom att kallas en blandning mellan The Fault in Our Stars och Elenor & Park, men tänker att den får hamna i att läsa-listan så länge. Förstår att förlag väljer att luta sig mot tidigare böcker som sålt bra och blivit omtyckta, men i kombination med små-cheesy baksidetext så blir det ganska löjligt enligt mig. Ändå nyfiken på den så vi får se. 
 
My Heart and Other Black Holes / Jasmine Warga
Sett ett par blogginlägg om denna, verkar ganska mörk men om vi ska vara ärliga så är ganska många ungdomsböcker ganska mörka. Två ungdomar som bildar en självmordspakt, men när den ena börjar komma på andra funderingar och vill "rädda" den andra så blir det mer komplicerad.
 
The Distance Between Lost and Found / Kathryn Holmes
Måste säga att både omslaget och titeln på denna lockar, är ganska mycket sucker för omslag & titlar som jag tycker är lockande i allmänhet. Verkar vara lite typisk i handlingen men med en "surviver" twist. 
 
Playlist for the Dead / Michelle Falkoff
En ung kille försöker förstå sin väns självmord genom att lyssna på de låtlistor han lämnade kvar efter sin död. Verkar vara lite mysterie-akig i handlingen, har blivit kallad en bättre version av Thirteen Reasons Why som jag läste och inte fastnade för alls. 
 
The Last Time We Say Goodbye / Cynthia Hand
En bok som har fått bra omdömen och som verkar ganska intressant, titeln känns dock lite Sarah Dessen eller Jennifer E. Smith-aktig. 
 
Mosquitoland / David Arnold
Ung tjej som bryter upp för att ta sig till sin sjuka mamma, en annorlunda "roadtrip" med en lite udda karaktär. Har fått lite blandade omdömen så får se. 

Påsk!


Påsken spenderas i Halmstad hos föräldrarna. Kommer få spendera en del tid med att plugga så blir inte bara ledigt och semester som man kanske hade velat. Ellen är med mig och vi stannar om allt blir som plannerat till på måndag kring lunch. Har en del på schemat som fika med vänner & middag med släkt och familj. Minimal packning som gällde eftersom jag fick bära på min katt som väger mer än bara fluff, men tog med mig läsplattan + Everybody Jam av Ali Lewis som jag började läsa häromdagen. Är ca halvvägs och tycker mycket om hittills, gillar att den utspelar sig i Australiens "ödemark" då det get ett annat perspektiv och inte är något jag läst om särskilt mycket innan. Läser förhoppningsvis ut den här i helgen eller på bussen hem; på bussen hit ägnade jag mig åt pluggande, läste boken Vad gör unga på nätet? av Elza Dunkels, gav intressanta frågeställningar som jag tror vi kan ha användning av under uppsatsskrivandet. 
 
Har även tittat på lite bibliotekshemsidor och deras avdelningar för unga, är förvånad och lite besviken på hur dåligt det verkar vara med den biten på svenska bibliotek om man jämför med vissa av biblioteken i US & UK. Vill gärna göra kopplingen med att unga inte läser & bristfälligheten på bibliotekens hemsidor men jag vet inte riktigt vad som ska komma först. Andra länder verkar vara bättre på att ha informativa och mer intressanta sidor för unga i alla fall. Hittade en hel del nya titlar på engelska biblioteken som jag ska lägga till i mina bokhyllor på goodreads, kommer nog ett blogginlägg med lite nyutkomna böcker på engelska som jag är nyfiken på att läsa.