; the history of love [book]


The History of Love av Nicole Krauss
(Engelska)

The History of Love är en långsam bok om kärlek; om Leo, en man som blev kär vid tio års ålder & aldrig riktigt kom över det. En man som nu slår på elementet två gånger om kvällarna för att grannen ska veta att han lever. Om sin kärlek skrev han en gång en bok, The History of Love, om hans Alma, om livet i Polen innan kriget, innan flykten. Under de senaste åren har han antagit att manuset till boken försvunnit för alltid - tills det en dag återvänder till honom i ett kuvert. Parallellt med Leos historia har vi Alma, en ung tjej döpt efter huvudpersonen i The History of Love; hennes pappa köpte boken & gav till hennes mamma när de var nykära och sedan dess har boken alltid haft en betydande roll i hennes mammas liv. & en dag får hennes mamma ett brev med en förfrågan att översätta boken från spanska till engelska...


The History of Love är en väldigt fin roman skriven med ett fantastiskt vackert språk, tyvärr är den periodvis väldigt rörig; karaktärerna fastnar inte riktigt och det är svårt att följa med. Persongalleriet har stor variation & jag gillar den unga Alma väldigt mycket, tyvärr blir även det lite rörigt ibland så jag tror att det är lätt som läsare att missa vissa delar av karaktärerna då det inte alltid var helt lätt att veta vem som berättade vad. Det kan hända att det blir enklare att följa med i den svenska översättningen - även om jag inte tyckte att språket var något jag hade problem med under läsningen. Gillar Krauss lite innovativa och kreativa sätt att skapa en parallellhandling, speciellt fram mot slutet där jag tyckte att karaktärernas "röster" blev tydligare.

; joyOnsdag kväll. Regn & halvstorm. Syster yster med pojkvän. Kajskjulet.

Loke. Så jäkla bäst.

; finaste ponnyn


Bilder från förra helgen, alla <3ans dag hoppet. Gjorde en runda på 60cm (var ett lag som saknade en ryttare) & sen en på 80cm. Kan ju säga att Loketok aldrig varit så pigg! Tack Paulina som fotograferade.


         
 
     


             

      

; a little books


Feber. Ont i leder & muskler. Hosta. Igår sov jag större delen av dagen, låg i soffan & varvade med att läsa en bok & bara vila, ta det lugnt. Idag är det samma sak fast lite piggare, planerar att ta mig till jobbet i morgon igen, det är ganska lugnt den här veckan.

& bröt mot mitt köpstopp idag, har gått nästan ett år sedan jag köpte böcker online senast (2011-02-27). Kunde inte hålla mig längre & klickade hem fem böcker för några hundra kronor (tack för rabatten, CDON).

* The Fault in Our Stars av John Green (för att den ska vara så himlans fin)
* What Happened to Goodbye av Sarah Dessen (mest för att det är Dessen & hon brukar skriva bra)
* The Lover's Dictionary av David Levithan (hållit koll på den på Twitter & den verkar vara superfin)
* Finding Violet Park av Jenny Valentine (tips från bloggar, verkar bra)
* Leaves of Grass av Walt Whitman (behöver jag ens motivera?)

Hoppas att de kommer lagom till helgen...

;


wishing things were different


i en annan tid, en annan gång så hade det kanske funnits ett vi

& inte bara ett hoptrassel av

mig,
           dig                           jag
du                 hon
                                                       han

; butterfly words


Läser poesi från pärm till pärm - allt ifrån Ginsberg till Tranströmer, det är så stor skillnad. Mest läst Shake & Cummings & tidig poesi innan, har svårt att motstå takten, rytmen hos Ginsberg. Avundas Tranströmers språk, stryker under, markerar mening efter mening, vill fånga orden mellan tumme & pekfinger som om de vore sköra fjärilsspröt, vill nagla fast de strax under hjärtat & bära med mig de där för alltid;

ord utan luft under vingarna flyger inte

; the future


Vill tro att det finns en mening med allt, vill tro på lyckliga slut, vill kliva in i sagoböckerna. Vill prova hattar hos The Hatter, vill stå bredvid stenbordet & följa skriften med fingrarna, vill ligga & räkna körsbärsblommor & bli bländad av solen, vill höra sagobrunnens dova berättelser. Jag har skjutit upp vissa saker, men jag tror jag är klar med det nu. Get over, move on. Tror att det är dags att ge sig av, tror det är dags att möta hösten i en annan stad. Vet inte riktigt vad jag vill än, men det är två månader kvar att ändra sig på, två månader kvar att vela & tveka & fundera. & sedan ett par månader till att verkligen fundera, innan det är dags att välja väg. Välja framtid. 

Dags att skriva en egen saga.

; John Green quotes


"Interesting capitalization," I said.
"Yeah. I'm a big believer in random capitalization. The rules of capitalization are so unfair to the words in the middle."  p 32

"This party is so great, isn't it?" And I said, "Yeah." Talking to a drunk person was like talking to an extremely happy, severerly brain-damaged three-year-old.  p 181

"Aren't you worried about, like, forever?"
"Forever is composed of nows," she says.   p 296

John Greens Paper Towns, med småsmå genialiska meningar här & där & där & killen är lika lost som i Looking for Alaska & tjejen är lika brinnande intensiv - lika härligt sprakande som Alaska. En väldigt fin & finurlig liten bok. Villvillvill ha hans nya bok,  lovar att den som köper Greens The Fault in our Stars till mig får en kram & en kaka. Promise!

; a childhood of memories
Lucy: They're so still.
Trumpkin: The trees? What did you expect?
Lucy: They used to dance.
Trumpkin: Wasn't long after you left that the Telmarines invaded.
Those who survived retreated into the woods.
And the trees, they retreated so deep into themselves that they haven't been heard from since.

Narnia ♥♥

; the show