Sunday


 
det är söndag. Jag har pluggat större delen av dagen, skrivit klart ett papper inför tisdagens seminarie och imorgon är det en ny vecka. En vecka som antagligen kommer bli asjobbig. Imorgon hoppar jag in och jobbar extra, iofs bara ett par timmar, men det tar ändå tid att åka dit och hem och sånt även om jag tycker väldigt mycket om själva jobbet. Resten av veckan? Seminarie på tisdag, sedan ska den färdiga uppgiften in senast på torsdag, föreläsningar onsdag till fredag och upptakt till PBL-arbete..  Sedan kommer mamma och hälsar på lite i helgen, så det är full rulle. Ska bli lite skönt med en ny kurs (lär ha ångrat mig till på lördag), med lite mer interaktion med andra människor - denna kursen har varit väldigt mycket att sitta på sitt eget håll och skriva. 
 
Förhoppningsvis blir det lite tid över till läsning, bloggande, höstpromenader och annat man nu vill hitta på..

Sammanfattning; bokmässan


 
kom hem igen igår kväll efter en ganska kaotisk dag (torsdag) och en bra dag (fredag). Blev bara någon enstaka bild tagen, min mobil flippade ur totalt och spenderade större tiden av bokmässan avstängd (har ägnat morgonen åt att leta upp & beställa en ny). Men här kommer en liten sammanfattning iaf: 
 
Torsdagen:
Började morgonen med ett inställt tåg och ingen ersättningsbuss, vilket gjorde att jag missade bussen till Göteborg.. SJ räddade min dag och halv åtta satt jag på tåget som tog mig till Nässjö, där jag fick byta tåg. Totalt sett spenderades sisådär tre och en halv timme av min torsdagsmorgon på tåg - kom fram till Göteborg vid elva och det var riktigt skönt att gå till mässan efter att ha suttit stilla/ihopkrupen/sovställning i ganska många timmar. 
 
Gick mest runt på torsdagen, tidvis med vänner, tidvis ensam. Såg Bokugglan intervjua Jenny Jägerfeld och senare även Christin Ljungqvist, lyssnade på Patrik Lundberg prata om Gul utanpå i Lunds universitets monter och strosade sedan mest runt på mässområdet. Hade bestämt att inte köpa böcker förrän på fredagen eftersom böcker = tunga och jag redan hade en del grejer med mig. Vid fem gick jag från mässan och till stationen, tog tåget mot Varberg vid tjugo i sex, spenderade natten hos mormor & morfar för att sedan ta tåget tillbaka mot Göteborg vid halv nio på fredagen. 
 
Fredag:
Öresundstågen var schysta även detta året och tog vägen inom stationen vid Liseberg, så jag slapp gå från stationen och var inne på mässan redan innan halv tio. Köpte seminariekort och en kopp kaffe, såg mässgolvet sakta vakna till liv. 10.00 var jag på första seminariet, crossover-litteraturen diskuterades av Lisa Bjärbo, David Wiberg, Jenny Jägerfeld och Magnus Nordin. Kl 12 lyssnade jag när fyra personer från olika vinklar diskuterade bibliotekens framtida roller, tyvärr tyckte jag att det hade lite fel fokus och inte särskilt konkret. Två timmar senare satt jag & lyssnade på när Per Nilsson & Stefan Casta pratade ungdomslitteratur "på liv och död", får man som författare skriva om allting? Intressant och "vardagligt" samtal som tidvis var ganska underhållande. Därefter trängde jag mig ner till Leopards monter där Mankell gjorde ett litet scenframträdande för att berätta om sin "nya" roman Handen (det är inte riktig bokmässa förrän man ser Mankell.). Han och Israel (VD & förläggare på Leopard) skojade en del, gillar verkligen hur jordnära Mankell verkar vara som person. Tycker det är synd att hans skönlitterära verk hamnar lite i skuggan av Wallander-böckerna. 
 
Hängde en stund i Alfabeta/Ordfronts monter där jag lyssnade en stund på Per Nilsson i väntan på att Sara Beisher skulle prata en stund om sin nya bok Det finns råttor överallt förutom på Antarktis. Efter det var det dags för en fika innan mitt sista seminarium för dagen, vilket innehöll Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck som pratade om Vi måste sluta ses på det här sättet. Därefter var det dags att dra sig mot stationen för att spendera två och en halv timme på ett tåg, som faktiskt utan byten eller krångel tog mig hem till Alvesta. 
 
Det var första gången på ett par år som jag var på bokmässan en torsdag, innan har jag framför allt varit där fredag & lördag, men det var ganska skönt att strosa runt på mässgolvet utan att behöva trängas med en jäkla massa folk. Fredagen var det mycket som hände, hade velat vara på så många fler scen- monter- & seminarieprogram, men det fanns inte tid att hinna med allt. Är i slutändan ändå helt nöjd med årets mässa för min del och kom "bara" hem med fem nya böcker.. Skyller på att mycket är översättningar från engelska, vilket jag har svårt att förmå mig att köpa eftersom jag älskar att läsa på engelska, samt att utbudet av de engelska titlarna kändes begränsat (lyckades faktiskt inte hitta en enda bok jag kände att jag "måste" köpa i English bookshops monter, men det finns en första gång för allt tydligen..).
 
Två intensiva, men väldigt roliga dagar! Ska se om jag sammanfattar lite anteckningar från seminarierna här eller inte, nu är det plugg som gäller för min del fram tills imorgon em!
 

Bokmässedags!


 
idag skulle jag ägna förmiddagen åt plugg, för att slippa ångesten på lördag & söndag när jag inser att jag har för lite tid. Hur det går? Inget vidare, är så sjukt lättdistraherad och kan hitta på sjuhundra andra saker som jag vill göra istället, typ planera bokmässa, packa, ladda ner e-böcker osv osv. Blev lite sent bestämt vilka dagar jag skulle åka (brukar ju vara på bokmässan två dagar) då jag antog att uni skulle anordna resa dit någon av dagarna, men blir i alla fall att jag åker torsdag och fredag. Imorgon blir det mest nog bara att strosa, finns en del intressanta monter- & scenprogram, sedan på fredagen så blir det seminarier. Kommer nog vara ganska slut efter dessa dagarna, måste ta tåg imorgon sisådär tjugo över sex för att vara i Växjö i tid.. Men sover i Varberg imorgon natt så blir det inte lika lång sträcka när jag ska tillbaka till Göteborg. 
 
Ska försöka återkomma på lördag med lite av det som hände, som jag brukar göra. Kommer förhoppningsvis upp något tidsinställt inlägg under dagarna jag är borta.
 
Ser väldigt mycket fram emot Lisa Bjärbos & Jenny Jägerfelds olika scen- & monterprogram! Ska se om man kan få tag i ett signerat ex av Jennys nya bok Jag är ju så jäva easy going. 

Messages


 
he calls when Im at work
I listen to his breaths on my answering machiene;
a few seconds of just breathing before he decides
 
then words
lots and lots of words
and in my world they are kind of incoherent
he speaks so fast and with his accent its hard to follow
getting lost in his reasoning
with his attempts to make up for the past
for now
for the pain he will cause in the future
 
'Im sorry' he says
and then the line goes quiet
just barely audible breaths
 
then he hangs up
 

News from a lousy student


 
så sjukt dålig självdisciplin idag, fick min läsplatta så har pysslat lite med den, sedan pluggat lite (alldeles för lite), lyssnat ganska konstant på Lasses nya platta Hosianna (vet inte riktigt vad jag tycker än..) & nu har jag precis läst ut Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäcks nya bok Vi måste sluta ses på det här sättet. Väldigt söt och charmig bok som utspelar sig på gymnasiet - jag gillar att det känns i fas, språket & handlingen & beteendet hos karaktärerna passar miljön och åldern väldigt bra tycker jag. Ibland kan det kännas lite "meh" när vuxna skriver ungdomsromaner, men den här var rolig att läsa. 

Jobbar imorgon och på lördag, börjar ett par timmar tidigare än vanligt imorgon då de behövde vikarie så blir ett par timmar på benen.. Hade behövt få mycket mer gjort idag pluggmässigt än jag fick, deadlinen på lördag kväll känns lite tight, men det är ju som tur är inget som examineras... 
 
 

& in English:
Ive been lousy at doing the things I should been doing today, I recieved my e-reader from Sony so spent some time downloading e-books and stuff. Really should have paid more attention to studying but spent most time listening to a new album from one of my favourite Swedish artists and now I just finished reading a new Swedish YA book that I really enjoyed. Im working tomorrow and saturday, so the deadline for my paper on saturday evening will probably be tight cause Ive been way too lazy today... Not good. 
 
 

The type


 
 
 
Det här klipper ser jag varje gång jag behöver en glimt hopp. 
Jag har sett den alldeles för många gånger idag.
 
---
This is the clip I watch when I need something to pick me up.
I watched it way too many times today. 

Quote from Story


 

"Perhaps." Kai Shrugged. "But keeping bad things away will not fill the world with more good.

Busy yourself with filling the world with goodness, Una, and you will find it a much better story."

-
Marissa Burt, Story's End

Silent agreementit never ends the way you expect it to;
there were no screaming
no slamming doors
no fighting

mostly a silent agreement;
she leans in and sighs against his shoulder
for the last time
catching the scent of his skin
for the last time
feeling his hands tremble
for the last time

just silence,
no screaming, no slamming doors
no fighting

the boy who never said much 
& the girl with too many words on her mind
took the stairs together;
said goodbye in the doorway

and walked in different directions

it never ends the way you expect it to
she whispers to herself;
holding back persistent tears

The moment between breaths..


 
det har varit lite mycket på sistone, väldigt mycket kanske är ett bättre ord. Haft feber sedan i fredags så har mest ägnat mina dagar åt att sova och ta det lugnt. Hunnit läsa två böcker dock, Saving Francesca av Melina Marchetta & Attachments av Rainbow Rowell. Blev lite ombytta roller där - älskade ju Jellicoe Road och hoppades mycket på att Saving Francesca skulle vara i samma stuk, men nja, det är en bra bok, men inte i närheten av Jellicoe. Tyvärr. Däremot; gillade inte Eleanor & Park jättemycket, men Attachments var verkligen bra, rolig & tänkvärd. 
 
Har även beställt hem en läsplatta.. Är fortfarande osäker på rätt/fel, nödvändigt/onödvändigt, men jag har funderat på det ett tag & visst, jag älskar min ipad, men den är otymplig när man "bara" vill ha med lite läsning, skärmen är inte optimal att läsa på vid olika ljussättningar, den är tung & otymplig att hålla längre stunder samt att det vid längre resor krävs laddning av batteri. En Sony PRS-T3 blev det, inte så farligt dyr och den hade helt ok omdömen. Har tittat på Kindle & Letto, men de verkar väldigt bundna till "sina" leverantörer (Amazon & AdLibris) & eftersom jag gillar lånade e-böcker kändes det som att Sony var ett bra val. Nu kanske det blir lite mer läsande när jag pendlar, får se när den kommer fram någon gång under nästa vecka. 
 
Nu ska jag ta det lugnt & ladda för nästa vecka som innebär plugg, plugg, jobb, plugg, jobb, jobb, ledighet. Ska dessutom jobba extra så lär vara helt slut på söndag.. 

Tematrio - tunnisar


 
lite sent ute kanske, veckans tematrio kom ut i måndags, men tänkte att jag lite snabbt skulle svara på den i plugg-pausen. Denna veckan vill Lyran att vi ska berätta om tre minnesvärda tunnisar (kortromaner, långnoveller c:a 50-150 sidor).
 
  • All my friends are superheros av Andrew Kaufman är en tunn roman med en intressant och annorlunda handling som var rolig att läsa.

  • Jonathan Livingstone Seagull av Richard Bach. En underbar och härlig bok som alla någon gång borde läsa.

  • Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius. En tunn bok om kärlek berättad i fragmentliknande delar, om Morris och Betty och första kärleken. 

Things I never tell


 
by the time I was sixteen I was a published poet
everyone knew the outlines of my future; 
I would spend years writing, twisting words around,
drawing, telling, compose poems, books
 
there was no end to my future,
no limits for my 'talent', my dreams
 
every teacher told me how far Id go;
to aim for everything that life had to offer
to never give up
 
noone would guess that seven years later
it would have been three years since the last time
I picked up a pen to write;
three years since never ending dreams
 
the words arent there any longer
I tried to make them stay
I tried to paint them on my walls
catch them on windows
cut them into my skin
 
but they always had somewhere else to be;
other combinations to form
always left like butterflies, swaying out 
into a new beginning
 
 
 

There is a fine line between heaven and hell..


 
min vecka har hittills bestått av en kreativ blandning mellan jobb, plugg, plugg, jobb, plugg, jobb osv och det ser inte ljusare ut framöver. Jobbet är roligt, kursen är krävande och inte särskilt upplysande alls - men det ska väl ändå gå. Ska bli sjukt skönt att bara ha ett seminarie och en föreläsning nästa vecka och slippa vara iväg varje dag. 
 
Annars? Hinner inte läsa särskilt mycket mer än tegelstenen som vi har som kurslitteratur, men fick reda på att Akademibokhandeln sålde ut en del pockets för 10kr/st så passade på att smita inom där på väg hem från universitetet idag.. Det blev en liten hög som fick följa med hem:
 
 
Ska fortsätta plugga, skriver uppgift som ska lämnas in senast lördag kväll (för vi studenter får tydligen inte helg) inför måndagens seminarium. Yay.

Läsning (augusti)


 
Antal böcker lästa: 8
Format: 7 pappersböcker, 1 ebok
Språk: 3 engelska, 5 svenska (varav 2 var översättningar)
Favoriter: Jellicoe Road av Melina Marchetta
Inte favoritBlod av Åsa Anderberg Strollo
Antal sidor lästa: 2.605
Genomsnittsbetyg: 3,6 (3,7 under juli)
 
Dubbelt så mycket läst jämfört med juli, varit ledig ganska mycket mer och hunnit med lite fler böcker. Ligger dock ganska mycket efter med bloggandet men det kommer förhoppningsvis. Många titlar denna månaden som var helt okay, men bara en som fick fullt betyg. Får se hur mycket som blir läst under september med jobb, plugg och bokmässa inplanerat..