Litterär skäms-lista


Lista över böcker som jag äger (notera ordet äger), böcker som står i min bokhylla men som jag inte har läst trots att jag haft (nästan) all tid i världen. Alltså: Lisas litterära skämslista, dedicated to V, som tvingade mig.

1. Orhan Pamuk - Snö, hittad på bokrean -06 eller -07...
2. Steve Sem-Sandberg - De fattiga i Lodz, relativt ny bok som jag var snabb med att köpa, men som fått stå. Fy.
3. Melvin Burgess - Smack, importerad från England.. för typ tre år sedan..
4. Haruki Murakami - Fågeln som vrider upp världen, efterönskad present, för något år sedan..
5. Vibeke Olsson - Molnfri bombnatt, efter tretusen rekommendationer eller så... så bor den i min hylla i alla fall..
6. Carlos Ruiz Zafón - Vindens skugga

Notera att detta kanske är en fjärdedel av alla mina ägda, olästa böcker.. Tog de som fått mest uppmärksamhet under åren. Tycker det är ganska fascinerande... Att jag importerat, önskat & köpt böcker som flera år senare fortfarande står oläst.. Ska nog ha det som höst-projekt! Att läsa mina hyllor, det som jag inte läst tidigare.

Do what you want


Vad hade du väntat med livet som varit,
du letade länge utan att se.
Förlåt för min rädsla, förlåt för min godhet,
jag borde satt gränser, det vet jag så väl.

Du får göra som du vill,
men aldrig förråda den,
som lever inpå din själ.


Tänker på dig, Berlin. Hur strålande du hade kunnat vara, hur vacker och stolt du kunde vara före. Innan din skugga tog överhand. Vi sov jämnt på hans golv, kunde klara av, göra vad som helst bara vi hade varandra, bara du & jag var ett vi. Rymde hemifrån, försökte rymma ifrån livet. Minns det i korta sekvenser; dina händer på mina axlar, din tidvis tomma blick, dina pianosmalafingrar mot kaffekoppen på morgonen, din andedräkt mot min nacke.

Tänker på dig, saknar dig. Saknar vänskapen som jag så desperat flyr undan, som jag så gärna försöker bortse ifrån.


Strimmor


Jag ser foton på mig själv som ung; stirrar på pixlarna, önskar dem verkliga. Önskar att jag kunde minnas vad jag tyckte, vad jag argumenterade för och emot, vem jag tyckte om, vad jag gjorde om dagarna, vad jag drömde om. Läser all protest-poesi som jag skrev i löjliga mängder, försök till att upplysa, få folk att lyssna. Jag vet inte om jag lyckades. Saknar poeterna på hoggy, gycklarna & fakirerna på eldsjäl, alla stora tänkare. Saknar mina bröder och alla likasinnade.

Men mest av allt saknar jag nog skrivandet, den oändliga kreativitet och inspiration som var med en från tidig morgon till sen natt. Den som är borta nu. Så många åsikter, så många turer - jag kanske gav upp? För hur vet man egentligen när något är värt att kämpa för?

I want to hold your hand


Thom: You just haven't figured it out yet, have you.
Nick: What?
Thom: ...The big picture!
Nick: I guess not.
Thom: The Beatles.
Nick: What about them?
Thom: This.
[grabs Nick's hand]
Thom: Look, other bands, they want to make it about sex or pain, but you know, The Beatles, they had it all figured out, okay? "I Want to Hold Your Hand." The first single. It's effing brilliant, right?... That's what everybody wants, Nicky. They don't want a twenty-four-hour hump sesh, they don't want to be married to you for a hundred years. They just want to hold your hand.

<3 Nick & Norahs infinite playlist.

Letters to you


Din första diktsamling hette En förlorad barndomsdröm och kanske råkade du basera hela ditt liv på det. Jag minns inte min första diktsamling - måste varit på hoggy i diktforumet där. Snart är det 3 år sedan vi sa hej då. 3 år och det finns 35 brev i mappen på datorn. Mitt liv under tre år ryms i 35 brev. Brev som aldrig kommer skickas, aldrig kommer läsas.

Silence as a sign


& man kan välja att tolka tystnaden som de vackraste ting. man kan välja att tolka allt i det som sägs, eller tvärtom, tolka det som man aldrig säger med ord.

Book tip!


Okej, tillbaka vid datorn. Lovade att slänga ut top 10 böcker eller någon sådan lista innan idag & får väl lov att hålla det löftet ;) Faaast gör lite annorlunda..

5 bra ungdomsboksförfattare:
Per Nilsson (grymma ungdomsböcker)
David Levithan (bra storys so far)
John Green (mest för Looking for Alaska)
Johanna Nilsson
Nick Hornby

10 bra ung-böcker:
Andrea Lundgren "I tunga vintrars mage"
Per Nilsson "Hjärtans Fröjd"
MoaLina Croall "Sen tar vi Berlin"
Joyce Carol Oates "Foxfire"
Björn Sortland "Alla har ett hungrigt hjärta"
Gabrielle Zevin "Jag minns inte varför jag älskar dig"
Jenny Han "Sommaren jag blev vacker"
Cohn & Levithan "Nick & Norahs oändliga låtlista"
Cornelia Funke "Bläck-serien"
Susanne Olofsdotter "Skanjaga"

Nytänk:
Stewart/Weisman/Brigg "Cathy-böckerna"
Ali Smith "Flicka möter pojke"

Mina topp-HBT-böcker:
Jim Grimsley "Dream Boy"
David Levithan "Ibland bara man måste"
Annika Ruth Persson "Du och jag, Marie Curie"
Katja Timgren "Det jag inte säger"
Ingrid Sandhagen "Den jag är" & "En av dem"
Marika Kolterjahn "I väntan på liv"
Lukas Moodysson "Fucking Åmål"

Så se till att läsa nu i sommarrusket ;) Lite tips från mig.

....


Tack alla som tar mig för givet. Det känns så jävla bra. Snällt att ni frågar vad jag tycker innan ni möblerar om mitt liv.

Cathys bok av Stewart/Weisman/Brigg


På framsidan möts vi av If found, call - följt av ett nummer. Vi anar redan att det rör sig om någons dagbok och aningarna förstärks av baksidetexten. Det är en dagbok. Cathys bok påminner inte om någon annan bok jag har läst. När man öppar den möts man av en plastficka - Em - here's the proof. Keep it safe. Cathy. & så sant som sagt, i plastfickan ligger bevismaterial till historien, visitkort, meddelande skrivet på servetter mm. Alla telefonnr/länkar mm i boken leder faktiskt någonvart. Ringer man numret på framsidan kommer man till telefonsvararen hos en vän till Cathy som behöver hjälp. Allt detta för att 'förverkliga' berättelsen och få läsaren att tänka till - vad är äkta & vad är fiktion? Cathy som är en sextonårig klottrande tjej har dessutom fyllt sidorna med klotter-illustrationer som relaterar till handligen - magnifikt. Lånade uppföljaren Cathys nyckel idag och ska läsa snart... Läs/kika på den - väldigt härligt och spännande format! Hoppas på att se mer sånt här för att bevisa att den fysiska boken är mer fysisk än någonsin ;)

Apropå låna; blev himlans glad över att Daniel Åbergs bok Vi har redan sagt hej då fanns inne, blev lite mindre glad tre bibliotikarier senare då ingen lyckats hitta boken. Fick en ursäkt och en gratis reservation. Inte första gången det händer - nya böcker cirkulerar ofta och befinner sig på konstiga (läs skyltnings-) ställen. Uppfann även ett nytt ord innan i samband med att jag visade syster yster utformningen av Cathys nyckel - fascivånande, för jag blir oftast fascinerad och förvånad på samma gång..

Fem korta kommentarer om senast läst


Ginnys rike av Philip Pullman
Ung tjej, Ginny, söker efter sina rötter och kommer fram till att hennes pappa utelämnat stora delar av hennes barndom. Väldigt vanligt tema, någonstans söker väl alla efter relationer och en egen identitet med hjälp av ens förflutna. Pullman har inte övertygat mig sedan serien om Lyra & guldkompassen... Ginnys rike är en bok som inte stannar kvar i tankarna särskilt länge.

Ibland bara man måste av David Levithan
Titeln förklarar sig bättre i sin engelska version; boy meets boy. Levithan (som skrev bedårande Nick and Norah... tillsammans med Rachel Cohn) skriver lika bra ensam. Trots att jag 'bara skulle läsa några kapitel' så fastnade jag helt och läste pärm till pärm. En bok som styrker att kärlek alltid är kärlek - oavsett vilken form eller kön den har. I boken möter vi Paul och Noah som går på samma skola, en skola som inte liknar något jag någonsin hört talas om. Det är en väldigt bra och mysig bok. Rekommenderas gånger tusen!

Ingen rädsla av Niklas Krog
Del I i serien om Turk och Ayla. Niklas Krog har skrivit en hisnande basket- och relationshistoria. I första delen möter vi Mattias, eller Turk som han kallas, en 'vanlig' svensk kille som spelar basket i Allvik. Vi möter även orädda, kaxiga Ayla som spelar i ett annat lag. De är totalt olika - och kanske är det vad som spelar roll när de börjar blänga på varandra efter matcher... Krog lyckas att fånga basketens intensitet, tempo på blad - att allt kan hända under 1,6 sekunder. Det är på många sätt adrenalinfylld läsning när man följer spelet. Alldaglig, jag älskar språket och attityden. Får mig att längta sjukt mycket efter basketen!

Turk & Ayla av Niklas Krog
Del II. Kärleksfronten trappas upp, basketmatcherna är lika adrenalinfyllda och tempospännande som tidigare. Härligare böcker, hade dock velat ha lite mer tempo i andra delar än basketen. Ser fram emot nästa del!

I skuggan av den randiga tigern av Sonya Harnett
Sonya Harnetts bok om den australienska ödemarken är ingenting som direkt övertygar mig. En ensam kille, Satchel, får syn på en konstig hund när han är ute och hugger ved. Han berättar för en vän som intresserar sig och konstaterar att han antagligen sett en tasmansk varg, en art som borde vara utdöd sedan flera hundra år sedan. Resten av historien går ut på att försöka få syn på det udda djuret igen. Jag lägger denna boken under kategorin 'böcker som man måste ta sig igenom för att hitta de bra' - ingen litterär utmaning som jag blev lovad. Tyckte den var ganska intetsägande på många sätt och många lösa stumpar som ingen direkt band ihop. Bra slut dock.

...


skulle sova tidigt idag. inte lyckats hittills. känner mig febrig, gjort det i några dagar nu - coming and going. läser fortfarande för mycket; Philip Pullman Ginnys rike, David Levithan Ibland bara man måste, Niklas Krog Ingen rädsla och Turk & Ayla, Sonya Harnett Skuggan av den randiga tigern, Stewart/Weisman/Brigg Cathys bok är böcker som passerat de senaste dagarna.


är ganska grinig. säger saker som jag inte orkar mena egentligen. är trött på folk som söker kontakt trots att jag med alla tecken skriker NEJ TACK. Önskar mig ibland tillbaka till hemligt nummer, tillbaka till det okända. fast det är nog mest för att jag är så trött på mig själv. alla missförstånd. allt skit. trettio osvarade brev från Berlin.Its a quater after one, Im a little drunk and I need you now

take this longing


trött & uppgiven. vet att det egentligen är mitt egna fel då jag har slarvat med träningen. att det är karma och hade kunnat förhindras om jag bara engagerat mig lite. flyr vardagen och verkligheten med kopiösa mängder litteratur, det förblindar och lindrar. vill låsa in mig. saknar flåsandet, pulserandet, triumfen över att ha sprungit någon ynka sekund snabbare än förra veckan. att spräng alla gränser. innan höger benet svek. nu är varje steg fyllt av eftertanke - gjorde det där inte lite ont? spände det inte lite där? saknar att inte veta gränserna. undrar vad fan som hände.

Dont speak


Vill skriva om min bror, som jag inte längre vet om jag har.
Vill skriva brev till min morbror trollkarlen, fråga om han hittade sitt Narnia, sitt paradis. Fråga om han är lycklig nu.
Vill skriva mail till pojken med de för stora händerna. Förklara att jag aldrig hade honom utan det var han som hade mig.
Vill skriva brev till honom, i stugan mellan de täta skogarna & djupa dalarna. Ett förlåt och 'saknar du mig än' när regnet slår som mest ihärdigt mot rutorna.
Vill skriva brev till henne utan adress i Berlin. En förklaring och en anledning.

Stranger


kill your darlings, he said

mitt liv är så sjukt osammanhängande just nu att jag får huvudvärk bara jag börjar tänka på det. tidsbrist. motivationsbrist. I lost my fairytales. jag känner inte igen tjejen jag möter i spegeln. kan inte le mot henne. kan bara sucka & undra. & allt är lösa löften, allt är pasé & allt är förbi, förgånget.

Soundtrack: Lissie - Stranger

A little light at last


"Kärlekshistorier skrivs alltid i millimeter och millisekunder med en snabb, trubbig penna som knappt går att läsa", sa Fuse. "De ristas i mil och eoner med mejsel i en bergssida." Ur Gabrille Zevins bok Jag minns inte varför jag älskar dig. Väldigt bra, kommentar kommer i... framtiden.

Hästarna kom hem från betet idag, var med och hämtade hela bunten. Lämnade även tillbaka Pices. Både han & Loke har sommarmagar och är söta :) Pices kom hem sist för dagen och verkade ganska glad över att få vara med sina vänner igen, även om det tjöts en del i början ;) Denna veckan blir det mycket häst på schemat, frisering, ridning mm. Antar att de mest ska skrittas i skogen - MYS! Däremot borde jag sova  nu med tanke på att mitt liv börjar kl 06.30~ i morgon (ska befinna mig på stallet 07...) tidigt! Danska hovslagaren ska komma och slå på skor & sedan blir det väl lite turer på pållarna :)