Good bye and Hello?


Det har varit lite tyst här och det finns en anledning. 
 
Jag har skrivit det förr; den här bloggen har så otroligt många av mina minnen, tankar och funderingar. Det är nästan åtta år som jag har bloggat här. Mycket har hänt och jag har funderat många gånger på att byta blogg, för den här har nästan känts lite för privat. Den har inte längre samma syfte. Då var det ett sätt att få ur mig tankar och funderingar - lite som ett digitalt bollplank. 
 
Jag har varit lite trött på blogg.se ett tag och jag har också känt att jag vill gärna satsa lite mer på bokbloggandet och ge det en chans, men att göra det på den här bloggen kändes konstigt, lite för privat nästan. Så mycket förflutet finns här. 
 
Så jag kommer fortsätta att blogga, det kommer bli framförallt om barn- & ungdomslitteratur och den nya adressen är www.bylined.wordpress.com. Några inlägg är överförda som ni kanske känner igen, men jag behöver nog en nystart. Reiyu kommer att ligga kvar här, kanske kanske kommer jag att hitta tillbaka en dag. Jag hoppas att ni som kikar in här fortsätter att kika in på den nya bloggen istället! 
 
 

021;


 A Song for Ella Grey

 

A Song for Ella Grey

David Almond

9781444922134

Hodder Children's Books

Paperback (288p)

YA

 
 
A story of first love. A love that draws on ancient and mythic forces. A love that leads Ella, Orpheus and Claire to the gates of death and beyond.

"I'm the one who's left behind. I'm the one to tell the tale. I knew them both...knew how they lived and how they died."

Claire is Ella Grey's best friend. She's there when the whirlwind arrives on the scene: catapulted into a North East landscape of gutted shipyards; of high arched bridges and ancient collapsed mines. She witnesses a love so dramatic it is as if her best friend has been captured and taken from her. But the loss of her friend to the arms of Orpheus is nothing compared to the loss she feels when Ella is taken from the world. This is her story - as she bears witness to a love so complete; so sure, that not even death can prove final.
 

 
I am so conflicted about this book that I barely know where to begin... Usually I love when the language is a bit out of the ordinary, but when reading "A Song for Ella Grey" it just seemed like the language kept me distanced from the characters and the story. The way it's written just feels unnatural to me and the way descriptions were repeated it felt like the story didn't really move forward. The book is written in a very surreal, dreamlike style and I really want to like it; but I don't feel anything when reading, it's quite messy and I can't really relate or connect to any of the characters.
 
I had read quite a lot of positive reviews and the whole retelling of the myth of Orpheus made my expectations go up quite a bit, but after finishing it I am not sure what I've read or what the authors intentions were with the book. There were quite a few passages that could have been left out and some that could have been portrayed more in depth - like the friendship between Ella and Claire. Even if it left me completely confused it was an interesting read and I can see why it might appeal to some, specially with its peculiar writing.
 
 

020;


I Was Here

Titel: I was here
Författare: Gayle Forman
ISBN: 9781471124396
Förlag: Simon & Schuster UK (2015)
Format: Paperback (270s)
Ungdom/Young Adult

 

She was like the archive of my history. (s.6)

 

När Cody får reda på att hennes bäst kompis Meg har tagit livet av sig så vägrar hon att tro på det. Meg skulle inte bara ta livet av sig sådär, inte utan att Cody visste att något var fel. Men sedan Meg flyttade för att plugga så har de tappat kontakten mer och mer, tills ett email hamnar i Codys inbox. Ett tidsinställt email som skickas ut till ett par mottagare från Meg och som talar om att det var hennes beslut, bara hennes. När mailat skickas har hon redan varit död i flera timmar. 

 

När Cody går igenom Megs saker, däribland Megs dator, så hittar hon en krypterad fil. Tillsammans med en av killarna som Meg bodde ihop med så försöker hon knäcka filens kryptering. Det visar sig att Meg har varit inne på sidor för människor som funderar på att ta livet av sig, där de stöttar varandra till att våga ta steget samt hur man kan gå tillväga. Cody börjar fundera på hur väl hon egentligen kände sin bästa kompis - och om Meg verkligen var ensam i beslutet om att ta sitt eget liv, eller om någon övertalade henne..? 

 

"I was here" är inte lika stark som Gayles tidigare titlar som jag tyckte väldigt mycket om ("If I stay" och "Where she went") men det är en känslofylld bok om hur det kan vara att förlora sin bästa kompis. Cody hanterar förlusten av Meg genom att leta svar, något jag tror är ganska vanligt när någon i ens närhet begår självmord. Dels för att förstå, men dels för att se om det finns någon skyldig, någon som hade något med Megs beslut att göra. Trots att det finns väldigt många böcker på samma tema så lyckas Gayle ändå göra något eget av handlingen, men jag tycker att det blir lite för långdraget i perioder och jag får svårt att relatera till Cody som karaktär. Cody och Meg som bästa kompisar är också svårt att se i handlingen, de har vuxit upp tillsammans men för att vara bästa kompisar verkar de vara väldigt långt ifrån varandra. Jag hade gärna sett deras relation skildras lite djupare och bättre, för nu känns det mest som att de knappt kände varandra. Jag blev också väldigt frustrerad på den romantiska delen i boken mellan Cody och Ben, en kille som Meg kände (de var kompisar tills de låg med varandra). Det finns en hel del man kan problematisera i relationen mellan Cody och Ben - den känns väldigt naivt skriven där killen är en douche tills han möter den där "speciella" tjejen, vi har läst det ett antal gånger förut... 

 

Så nja, ska man läsa Gayle Forman så skulle jag snarare rekommendera "If I stay", det var ett par år sedan jag läste den men då tyckte jag om den. Vet även att den kom som film nu under förra året eller så. "If I stay" imponerade inte särskilt mycket tyvärr. 

 

019;


my poetry is all broken


                     just
                                   bits

 

and
        

                pieces

 

018;


 
Lilla Sticka i landet Lycka
 
Titel: Lilla Sticka i landet Lycka

Författare: Martin Widmark 
Illustratör: Emilia Dziubak
ISBN: 9789163884535
Förlag: Bonnier Carlsen (2016)
Format: Inbunden (39s)
Bilderbok

 

En kväll när Daniel ska sova så berättar tant Julia en fantastisk berättelse: När hon var en liten och ledsen flicka som saknade sin bror, så råkade hon styra sin kälke in under en gran och for nedför en lång tunnel av is och landade med en duns i landet Lycka. Men allt är inte lycka i landet Lycka - varje år måste invånarna ge ett barn till den onda krabban annars knipsar han av benen på dem. Barnen som krabban får måste samla pärlor åt honom, men inte ska väl Sticka bli en av dem? 

 

Landet Lycka för tankarna tillbaka till Alice i underlandet, vi har skalbaggar i frack och andra talande insekter samt delen med att falla ner i underjorden som lite automatiskt drar tankarna dit. Det är en otroligt vacker bilderbok med omfattande och detaljerade bilder, en av de finaste bilderböckerna som jag har läst på länge. En jättefin saga som kan rekommenderas både till liten och stor.