008;


Det har varit två ganska intensiva veckor nu, hade min sista bokjurypresentation (utav fem) igår. Känns skönt att det är klart och att alla klasserna nu är igång och jobbar med projektet. Det är även skönt att det har gått så bra; fasade lite inför presentationerna då jag inte är sådär superbekväm med att prata inför större grupper än, men det har faktiskt gått riktigt bra. Har ju varit en liten utmaning att presentera så många böcker samtidigt och ändå hålla kvar elevernas intresse, de flesta klasser har fått ett paket med 30 böcker, medan de som är blandade 2-3or har fått några fler. Man hinner ju inte prata om varje bok utan vissa får man bara visa upp så att de har sett alla i alla fall. Alla klasserna har dock varit jätteduktiga och lyssnat fint och sedan velat komma igång och jobba direkt efter, vilket alltid är kul. Har varit riktigt roligt att få jobba lite mer med eleverna och fått vara ute i klasserna, hoppas på lite fler sådana projekt framöver. 

Nu blir det istället att hitta tillfällen för diskussionsgrupper för klasserna som jobbar med bokjuryn på F-3 skolan, är sju stycken klasser med treor så jag kommer att ha över tjugo tillfällen med diskussionsgrupper då alla elevern som jobbar med bokjuryn ska få en chans att vara med vid ett tillfälle, så jag har en del att göra framöver också. På den andra skolan har vi inte riktigt hunnit diskutera fram något upplägg, de fick böckerna i fredags så eleverna ska ju hinna läsa också... 

Annars? Fritiden spenderas ofta med att ta sig hem från jobbet, slutar jag att jobba kl tre så är jag hemma halv fem. Slukar också massa böcker, tror jag har läst över trettio stycken bara nu i januari. Upp till det så pluggar jag lite engelska då och då samt att det blir en hel del Netflix-timmar i sängen.. Det nya året har helt klart kickstartat igång...

007;


jag gillar inte söndagar
eller, jag gillar inte söndagseftermiddagar och kvällar
när det känns som att man bara väntar på att det ska bli måndag
allt man helst ska hinna göra innan det blir en ny vecka.. 
 
jag är uppe alldeles för sent igen
borde sova för längesen
 
 
lever vecka för vecka,
tiden börjar gå snabbare nu
har kommit halvvägs ungefär
 
framtiden fortfarande oviss
men ljus

006;


lite framtidsångest
vill så mycket men vågar så lite
önskar att saker var lite lättare
att jag inte behövde fatta alla beslut själv
 
vill ha en wonderwall
ett narnia
vad som helst bara det hjälper för stunden
 
jag vet faktiskt inte alls
borde planera 
strukturera
tänka ut vad jag vill
vad som är praktiskt
 
man kommer inte så långt
med trasiga önskningar
& ett hjärta i otakt

005;


Jag brukar köra några läsutmaningar per år och 2016 är inget undantag;

 

Som vanligt och som jag har skrivit tidigare så har jag min utmaning på Goodreads som nuvarande ligger på 100 böcker under 2016. Men, då jag lånar mycket från bibliotek (blir ju så när man jobbar på två) så tänkte jag köra en hyllvärmare-utmaning också. Jag hoppas att inte statistiken är helt korrekt, men enligt mitt katalogsystem här hemma så har jag över 200 böcker som jag inte har läst. Visst, en del av dem är böcker som jag inte alls har något intresse av att läsa utan bara samlat på mig under åren, så någon dag (typ nästa gång jag flyttar?) ska jag gallra ut en del. Men ja, jag siktar på att läsa minst 25 hyllvärmare under 2016. & vad har vi mer? Poesi; jag älskar ju poesi och brukar försöka läsa några diktsamlingar per år. Under 2015 gick det sådär, men detta året hoppas jag att hinna läsa 10 stycken.

 

Så sammanfattningsvis;

100 böcker lästa, 25 hyllvärmare & 10 diktsamlingar hoppas jag hinns med under 2016. 

004;


två febernätter nu, hade sett fram emot att komma igång och jobba igen efter julen men har istället bara fått ligga hemma i sängen. Hoppas på att komma iväg imorgon, även om jag inte känner mig hundra än - borde inte vara så men tycker det är stressigt att vara hemma; känns som jag missar så mycket. 
 
Fått läst en del böcker som jag har haft hemma ett tag nu, så det känns bra; har fortfarande sjukt mycket böcker som står i mina hyllor olästa så det blir att bryta av jobb-läsningen med någon engelsk YA lite då och då. Har fortfarande lite svårt för barnböcker, är inte van vid det kortfattade sättet att skriva. Eller snarare detaljlösa som tyvärr ibland blir när man ska skriva kort och ibland ramlar handligen iväg lite mycket i vissa böcker. Såklart det finns bra och välskrivna böcker också, men jag tror helt enkelt att Hcf-böcker (6-9år~) inte riktigt är min cup of tea. Dock försöker jag läsa ur ett annat perspektiv än mitt egna (vilket jag tror att man får göra), försöker hela tiden tänka på hur barnen läser böcker och vad de skulle tycka om den etc, går lite enklare då. Mycket verkar handla om att orientera sig bland författare och det blir mycket mängdläsning bara för att kunna skapa sig lite bredd och bygga upp en liten tips-databas som behövs. Är ganska skönt att jag är en relativt snabb läsare i alla fall, & ibland har jag sällskap av bästa fluffbollen: 
 
 
 
 

003;


 
 
2015 passerade och därmed avslutades även min årliga reading challenge på Goodreads. Hade "som vanligt" ett mål på att läsa 100 böcker och i slutändan läste jag 108 (vilket blev totalt 20,390 sidor). Mestadelen av dem var dock i slutet av året böcker för jobbet. Ni kan se böckerna och ratings här. Numera så kör jag dock på att de böcker som inte har någon rating är sådana som jag mestadels läser för jobbets skull, de drog ner min average rating ganska mycket så jag har slutat att sätta betyg på dem. Kommer bara att sätta ratings på de böcker som jag läser utanför jobbet/för min egna skull. 
 
Mina favoriter från 2015? 
(klicka på boken för att komma till bokens sida på goodreads)
 
* Djupa Ro av Lisa Bjärbo
* Ishavspirater av Frida Nilsson
* Journey to River Sea av Eva Ibbotson
* Vad gör man inte av Maja Hjertzell
* Mysteriet på Hester Hill av Kristina Ohlsson
* I'll give you the Sun av Jandy Nelson
* Everybody Jam av Ali Lewis
* Orkans öga av Lin Hallberg
* Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen
* Kaninhjärta, Fågelbarn, Rävsång av Christin Ljungqvist
* The Age of Miracles av Karen Thompson Walker
Glasbarnen av Kristina Ohlsson
 
 

002;


I was a child with a wild imagination, therefore I'm never alone.

Some say books never take you anywhere - but books took me everywhere. Learning to read is one thing, understanding a language and the structure of it. But really reading is something else; my imagination took me into the books, made me dive into the stories. I've been with the brothers Lionheart next to their campfire, I've paced alongside Hamlet, fought the White Witch with Aslan, I've hid from the Nazis together with a young girl in an attic. Books make me laugh, and sometimes cry, - they have the ability to make me feel every feeling that I can possibly feel.

Therefore I am never alone, my imagination takes me into the story; I was the girl who could read in high school corridors, I can shut the world out and just focus on my book. I get to know new friends, people I would never meet if it wasn't for those few hundred pages and they sometimes give me a new perspective of the world. I don't necessarily have to agree with what others think, but I can acknowledge that they have a different opinion than me.

I navigate through history by books; sure, it might not always be accurate, but it's the only map I have to guide me through the wars and the historical events. Books are the best education and they are always available if you want them to be. So no, I'm never alone, I got a whole living room with stories and places to be and people to meet. I know some might never understand it, but I hope they will some day and that they'll have the same experiences that I had from books. But I understand if you live your life without picking up a single book, I might try to change that though. Books have made me understand other people - walking in their shoes, feeling their feelings, see the world through other eyes - it makes me more tolerant and able to understand why we are different. Why we think differently and how every human has it's own perception of the world.

A book isn't just words on pages, it's worlds beyond words, if you listen carefully. 

001;


A new beginning
 
Leaving isn't quite the same--
he said to me--as running away.
If you're scared or tired of what you're scared of,
well why should you stay?
 
Paul Tiernan - How to Say Goodbye