Med ord som vapen...


 
... jag brukar inte hitta mycket läsvärt på Aftonbladet men måste bara tipsa om Patrik Lundbergs krönikor (författaren till boken Gul utanpå som jag skrivit om här.), hans krönikor/kolumner finns samlade här och jag tycker han lyfter bra och viktiga ämnen. 

Repriser"Because I think about how old I am", John replied, "and I wonder, Hey, John Johnson, you've pretty much felt all the emotions you're ever likely to feel, and from here on it's reruns. And that totally scares me. Do you ever think that?"
 
From Douglas Couplans Miss Wyoming, s.7.

Easy [bok]


 

Författare: Tammara Webber
Titel: Easy
Utgiven: 2012
Förlag: Berkley
Språk: Engelska (310s, paperback)

Denna hade stått i min bokhylla ett tag nu, tänkt att jag ska läsa den länge men det har kommit andra böcker ivägen, vet att jag läst baksidetexten några gånger och stannat där - idag skippade jag den vilket kan ha blivit räddningen för boken (alltså, både omslaget och baksidetexten är så... cheesy). Baksidetexten låter som reklam för en dålig harlequen-roman och säger inte särskilt mycket om boken, vilket är synd.. För när man väl börjar läsa är den faktiskt bra - det här är en roman som jag tror hade fungerat bra som bokcirkel-bok eller till diskussioner överlag då den tar upp en del som man kan bygga på. I slutet av boken finns också förslag på diskussionsfrågor - något som verkar bli vanligare i ungdomsböcker och som jag tycker är ett trevligt inslag. 

Jag vet faktiskt inte riktigt vad som fick mig så hooked under läsningen av Easy - det är en ganska "typisk" collage-roman där huvudpersonen Jacqueline följt med sin pojkvän till det collaget han vill gå på istället för att gå sin egen väg. När det tar slut mellan henne och Kennedy vet hon inte riktigt hur hon ska hantera det. På väg hem från ett "frat-party" blir hon överfallen vid hennes bil när en kille hon inte sett innan kommer till undsättning, det visar sig snart att hennes räddare inte är helt ovetandes om vem hon är. 

Den har fått en del kritik för att vara orealistisk/ologisk - framför allt överfallet/våldtäktsförsöket, men det är inget jag håller med om. En, huvudsakligen, söt bok om vänskap, kärlek och hur saker kan förändras. 


At this moment..


 
sitter på biblioteket i väntan på att jag ska ta mig till nästa jobb, stan är full av turister och jag ska snart ta mig in till centrum på order av mamma - ser inte direkt fram emot det. Det är mest jobb som pågår fortfarande, nästa vecka också sedan är jag ledig. Tävlingar på stallet i helgen, så blir nog inte särskilt mycket tid över till annat, brukar vara lätt att fastna där. Borde blogga lite böcker när tiden finns - har väl sisdär tjugo böcker som jag läst men inte bloggat om. Läser för tillfället Couplands bok Miss Wyoming som är bättre och mindre knäpp (hittills) än väntat, innan den läste jag sista boken i True Blood-serien, Dead ever After av Charlaine Harris. Modigt slut, tyckte jag och förstår till viss del varför fansen är upprörda, men inte riktigt.

Waiting for yourself


 
just be yourself he said and smiled;
leaned back on the grass and stared at the sky
 
I dont know this girl, who Iam, who Im becoming
I dont even know the colour of my eyes
 
It passes, he says
everything passes if you just wait long enough
 

Tillbaka igen..


Sitter på balkongen & tittar ut över fälten;
dimma över de gröna stråna
mina tankar spretar, känner mig oorganiserad,
känner att tiden springer ifrån, att det inte räcker till, att jag inte räcker till
 
tänker att söndagar alltid gör mig bräcklig
frustrerad

Summer nights..


 
you remember the summer nights?
we used to stumble out from the club at that hour
when you never know if its late night or early morning
; the sun climbing city walls
; tired feet against cold pavements
; your jacket against my bare shoulders
; your hand against my back, guiding my steps
 
we used to dancedancedance at different clubs
and if you let the bass take over your heartbeats
if you let the music take control over your body
life seemed easier, heart seemed lighter
 
you remember the summer nights?
the sky used to be on fire
early sunrise, down on the beach
spilling our drems in the sand,
pouring them into the ocean
 
nothing used to matter
 
I carry your heart (I carry it in my heart)

Antiloper [bok]


Författare: Ester Roxberg
Titel: Antiloper
Utgiven: 2011
Förlag: X Publishing
Språk: Svenska (215s, danskt band)
 
Ellen & Astrid har knappt någonsin gemensamt, ändå blir det vänner första dagen på gymnaiset. Bägge längtar efter studenten - den dagen då de blir fria, då de kan göra vad som helst. Men Ellen försvinner mer och mer från Astrid, mer och mer från världen & in i sig själv.
 
Det är en sorgsen, vacker bok om vänskap och dess villkor, att lämna innan man själv blir lämnad, svek och kärlek. Språket är vackert och berörande och Ester gestaltar v'änskapen mellan Ellen & Astrid på ett bra och trovärdigt sätt. Det som jag dock saknar är lite mer djup, lite mer förståelse och känsla mellan Ellen & Astrid, det når inte ända fram för min del; vänskapen är tydlig, men inte alltid känslorna och vad som sker mellan dem genom boken. Boken var relativt lättläst, men i början var jag lite förvirrad öven vem som var Ellen och Astrid samt vem som var berättaren.
 
Fastän romanen är mörk på sina ställen så lyckas Ester ändå lämna läsaren kvar med en gnutta ljus i slutet, vilket jag gillar. En ung författare som jag blev sugen att läsa mer av.
Trailer till boken finns på youtube, klicka här!
 
 

Det blev lite tyst...


okay, det är väl bara att konstatera att bloggen har sommarlov, tyvärr. Tiden räcker inte riktigt till för att hinna blogga - jag ska försöka bli lite bättre & med tanke på att jag får en "lucka" mitt på dagen i mitt schema för tillfället och tre veckor framåt så kanske det kan fungera. Läsningen går inte heller särskilt bra - tog mig nästan två veckor att läsa Splintered och tyvärr var den inte i närheten av så bra som jag förväntade mig..
 
Annars är det mest jobb och sommar i Halmstad som står på mitt schema, förra veckan umgicks jag en del med vänner och helgen var ganska fullbokad - det blir lätt så när man inte varit här på ett tag. Hoppas att det finns mer tid under veckan.

Sommar & framtid


 
igår testade jag på det här med svensk sommar, ni vet, sol, hav, kompisar, glass mm. Var inte många timmar jag hann vara hemma. Idag är det jobb som gäller, har "paus" nu en stund, sedan ska jag gå med och lära mig stämpla post, igen (hade området förra sommaren men litar inte riktigt på mitt minne).
 
Fick även reda på häromdagen att jag fick jobbet på Älmhults bibliotek, extrajobb, tre dagar var tredje vecka så inte så många timmar - men det innebär erfarenhet! Vi har ju bara tre veckors praktik under utbildningen, så det känns skönt att få testa på yrket lite mer innan man pluggat färdigt. Så ska på introduktion några dagar vecka 34 & 35 - ser fram emot det jättemycket.
 
Förhoppningsvis kommer det lite tankar om böcker som jag läste för längesen under veckan, har inte alls haft någon lust att skriva om några av böckerna, vilket mest resulterat i att jag inte skrivit något om någon bok alls. Läser för övrigt fortfarande Splintered som inte alls var lika bra som jag trodde (i alla fall inte hittills, folk har hintat om att den ska bli lite bättre lite för sent..), är väl halvvägs igenom - inte haft särskilt mycket tid över till läsning på sistone tyvärr.

Vildängel [bok]


 
Författare: Lina Forss
Titel: Vildängel
Utgiven: 2008
Förlag: Månpocket
Språk: Svenska (350s, pocket)
 
Timotej föds sent på sextiotalet och växer upp i en inte helt okomplicerad överklassfamilj på sjuttiotalet. Pappa Ceasar och mamma Jenny går efter en del om och men skilda vägar och Timotej får med brodern Fredrik variationen mellan radhus- och glamourvardag. Timotej och Jenny hamnar till slut i London där mamman bor med en ny man och Timotej får testa på livet på privatskola och tillvaron verkar helt okay - tills mamma Jenny drabbas av en sjukdom som lätt omkullkastar allt. 
 
Vildängel hade stått i min bokhylla i ett par år utan att det blivit av att jag läst den, men blev lite sugen efter att ha läst En natt där Timotej från Vildängel möter Turk från Niklas Krogs böcker. Det är en ganska lågmäld bok, inte riktigt my cup of tea om vi säger så, men den är ändå helt ok. Timotej tyckte jag det var ganska lätt att känna sympati för och förstå hur hon såg på saker och ting. Det är en stor del av Timotejs liv som man får följa i boken och i många fall så tycker jag det finns mycket som hade kunnat strykas, passagerna känns lite väl långa i vissa fall och är inte särskilt intressanta.
 
Jag tror att boken kanske hade varit mer intressant för någon som växt upp i samma tidsperiod som Timotej, jag hade velat ha mer detaljer på vissa ställen, lite dalar och toppar, lite mer skildrande. Det blir lite väl "lagom" och det går aldrig in särskilt djupt på någon speciell händelse eller så, vilket blir lite tråkigt i längden.
 

Flinga


Har spenderat större delen av dagen på stallet, tillbringade bland annat ungefär en timme i skogen med denna snyggningen:
 
 
& har tänkt hänga i soffan nu ikväll, är ganska trött efter att ha sprungit runt hela dagen.. Imorgon ska jag dit igen, fast förhoppningsvis inte i lika många timmar. 

Liten uppdatering


Har mest ägnat dagen åt att hämta katt & försöka få mamma & pappas katt att tycka om Ellen. Det går sådär. Har nu tänkt ägna resten av dagen åt att läsa Splintered.

Gul utanpå [bok] 
Författare: Patrik Lundberg
Titel: Gul utanpå
Utgiven: 2012
Förlag: Wahlström & Widstand
Språk: Svenska (177s, e-bok)
 
Patrik adopteras nio månader gammal från Sydkorea till Sverige, han växer upp i en mindre stad och med känslan av att vara annorlunda, att inte passa in. Vändningen kommer när han studerar och blir erbjuden att åka till Korea som utbytesstudent, där han även har chansen att leta upp sina biologiska föräldrar. Patrik ger sig ut på en resa som visar sig vara mer omständig och annorlunda än han trott.

"Jag kärar bara ner mig i små, indiesvåra Belle & Sebastian-bibliotekarier med randiga tröjor och Fjällrävenryggsäckar."

En stark, rörande och personlig berättelse om livet som adoptivbarn i en mindre stad, utsattheten, frågorna kring biologiska föräldrar med mera. En längtan efter att veta var man kommer ifrån. Jag gillar att sättet som Patrik skriver på får det att kännas personligt, men vissa passager är ganska tjatiga - det blir ganska mycket festande under mitten av boken då jag istället hade velat läsa mer om Korea och Patriks andra upplevelser. Det är en bra bok som fängslar och det är svårt att lägga den ifrån sig, den väcker en del intressanta frågor kring just adoption och ursprung. En bra och intressant bok, hade dock kunnat stryka vissa delar och lägga till andra delar som hade varit av större intresse för läsaren och för att minska upprepningarna i handlingen. 
 
 

Chanser, otroligt sköra rosblad


 
han smsar
 
mentalt drar jag av bladen från rosen i hans sms;
älskar
älskar inte
älskar 
älskar inte
älskar
älskar inte
 

Läsning (juni)


* Antal böcker lästa: 10
* Format: 10 pappersböcker
* Språk: 8 engelska, 2 svenska (varav en översättning)
* Favoriter: Beautiful Disaster av Jamie McGuire, A tangle of Knots av Lisa Graff
* Inte favorit: If he had been with me av Laura Nowlin
* Antal sidor lästa: 3.108
* Genomsnittsbetyg: 3,1 (3,6 under maj)

En del böcker blev det läst ändå trots jobb och lite resande hit och dit. Om en vecka börjar jag jobba igen - fyra veckor denna gången så får se hur många böcker som blir lästa under den tiden. Förhoppningsvis kommer jag inte att vara lika katastroftrött efter jobbet som jag var första veckan..