Då tänker jag på Sigrid [bok]
Författare: Elin Olofsson
Titel: Då tänker jag på Sigrid
Utgiven: 2012
Förlag: Wahlström & Widstand
Språk: Svenska (254s, e-bok)

Hannah försöker undkomma ett misslyckat förhållande med en gift man och tar sig tillbaka till Gärningsberg, en by i Jämtland där hon växte upp och flyttar in på familjens bondgård. Men det förflutna gör sig påmint - hennes farbror som hängde sig i köket, hennes pappa som flydde från bondgården många år tidigare och så hans mamma, farmor Sigrid. Sigrid som Hannah aldrig lärt känna men alltid varit rädd för, som bor på ett hem efter att ha tappat minnet.

En finstämd roman om att åka bort och komma hem, om barndomen, minnena, saker man inte får rota i, saker man inte får fråga om. En väldigt finstämd och lågmäld historia om att återvända hem, om att hitta sig själv genom att gå tillbaka i familjens förflutna. Då tänker jag på Sigrid känns delvis självbiografisk, men jag vet inte om det är slump eller inte. Familjens betydelse framhävs och det får mig att tänka på hur mycket som det har skiftat, just familjetraditionen på landsbygden - hela den kulturen har förändrats och det tas även upp i boken. Det förflutna vävs in i Hannahs liv och berättelse och hon börjar också se saker annorlunda, undrar om hon fått vissa egenskaper efter sin far och om det hade kunnat se annorlunda ut.

Det är en vacker, långsam roman som är skickligt skriven, det jag saknar är att jag tycker inte det som står skriver berör mig, känslorna når inte riktigt fram. 


 

A tangle of Knots


 
... vissa böcker väljer man att läsa efter omslaget:
 
 
Tankar kring själva innehållet kommer senare!

A trip down memory lane


 
 
ligger i sängen, telefonen blippar bredvid mig. mail från andra sidan havet, andra sidan av verkligheten;
 
han skriver att han tänker på mig, att det inte är någon som snor hans pennor när han läser på kvällarna, ingen som snor täcket om nätterna, ingen som väcker honom försiktigt med pussar på morgonen avslutar med:
 
vad gör du ikväll?
 
för längesen, en kväll på skype med hans raspiga röst i hörlurarna berättade han att han alltid visste var tiden i sverige var, att han aldrig ställde om armbandsuret. Det blev en trygghet på något sätt.
 
& jag ligger i sängen, tänker hur jag saknar någons tyngd ovanpå mig, någons värme. Alltid någon. Aldrig personifierad saknad.

One of those days...


 
Är trött och sjuk, hostan låter mig inte sova & jag saknar någon som borde ha varit här. Som borde stryka mig över håret och säga att allt kommer att ordna sig, som fixar hostmedicin och glass, té och sällskap. Men jag vet inte; tidvis ter sig enkla saker svåra och tvärtom.

I watched you taking off


"Meaning is sometimes hard to spot
it begins with the flickering of cigarettes
in the darkness of a dorm room
somewhere in the suffocated mid-west
and if this is real then I was mistaken
and if there is truth then why can't we find it?"
 
 

Beautiful Disaster


 
"To douchebags!” he said, gesturing to Brad. “And to girls that break your heart,” he bowed his head to me. His eyes lost focus. “And to the absolute fucking horror of losing your best friend because you were stupid enough to fall in love with her."
 
Jamie McGuire - Beautiful Disaster
 
 
 

E-böcker vs "vanliga" böcker?


 
En av anledningarna till att jag skaffade en ipad var att kunna läsa på den - att slippa släpa med mig massa böcker överallt. Många har undrat varför det inte blev en läsplatta istället och svaret är ganska simpelt, för mig handlade det om att få så många funktioner som möjligt i en och samma pryl. Ipaden kan jag alltid ha med mig i väskan, den väger inte särskilt mycket och passar att skriva på med mera - praktiskt helt enkelt. Läser jag särskilt mycket på den då? Ärligt talat inte, dels för att bibliotekens bestånd av e-böcker är begränsade till böcker på svenska och jag är lite anti översättningar från engelska och dels för att det inte är särskilt stor skillnad i pris på en paperback och en e-bok i Sverige. 
 
Exempel?
Fredrik Backmans bok En man som heter Ove kostar 45kr som pocket, 59kr som e-bok. Jag som gillar att fylla min lägenhet med böcker föredrar hellre fysiska & billigare böcker i det läget. 59kr är relativt billigt - det är inte ovanligt att jag snubblar över e-bokstitlar som ligger nära 150kr eller över. 
 
Det finns en uppsjö med mer eller mindre lagliga sidor att hämta hem e-böcker från, i de lagliga fallen handlar det om att upphovsrätten för verken har gått ut - det är alltså äldre titlar. Man kan ladda ner olagligt också, men oftast är kvalitén ganska dålig vad jag har hört. 

Turk & Timotej - en natt [bok] 
Författare: Lina Forss & Niklas Krog
Titel: Turk & Timotej - en natt
Utgiven: 2012
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska (174s, e-bok)

Timotej och Turk möts i julhandlingskaoset på en galleria i Stockholm - Timotej är hemma från skolan i London och ute på stan med en kompis, Turk har också en kompis med sig och är ute efter en julklapp till sin syrra. Turk & Timotej råkar få tag i samma halsduk i en rea-korg och det slutar med att Turk sur går därifrån medan Timotej håller i halsduken och undrar vad som hände. Tjejerna bestämmer sig för att "lämna" tillbaka halsduken till killarna - oavsett vad de måste göra.


Det är en smågullig, romantisk roman som jag tror främst vänder sig till högstadieåldern. Verkar vara lite inne med romaner som utspelar sig på en natt/en dag samt författare som skriver tillsammans, tyvärr hamnar denna ganska långt ifrån Nick & Norah och Gayle Formans YA roman "One day". Jag hade inte läst något av Lina Forss innan, men jag har läst Niklas Krog böcker om Ayla och Turk - och tyvärr känner jag inte riktigt igen Turk i denna historien.

Det är en ganska tunn, lättläst bok som jag tyckte var okay men inte så mycket mer - inget som direkt fastnar tyvärr.

Crashing down


 
Har inte känt mig bra på sistone; ont i halsen och febrig. Blev en lugn midsommar i soffan med en bok, var för yr och dåsig för att hitta på bus. Har läst UnspokenThe Case of the Missing Books och Beautiful Disaster de senaste dagarna - antagligen slutar kvällen med att jag läser fortsättningen på den sista boken: Walking Disaster. Gillade verkligen Beautiful disaster så ska bli spännande att läsa ur Travis perspektiv. 
 
Hoppas alla hade en fin midsommar! 

No one belongs here more than you


Hemma i min fina lägenhet.. Ska packa upp, laga mat och fixa tvättid idag - sedan får vi se om jag fastnar vid datorn eller läser bok.. 

That Time I Joined the Circus [bok]


 
 
Författare: J.J Howard
Titel: That Time I Joined the Circus
Utgiven: 2013
Förlag: Point
Språk: Engelska (259s, inbunden)
 
När Lexis pappa dör inser hon att hon inte har någonting kvar - bokstavligt talat, och att hennes enda chans är att hitta sin mamma som varit borta i flera år. Vad Lexi har hört är att hon är någonstans i Florida och reser runt med en cirkus. Lexi packar en väska och beger sig bort från New York till Florida med förhoppningen om att hitta sin mamma. Väl framme hittar hon en cirkus, men ingen mamma och Lexi bestämmer sig för att hjälpa till på cirkusen och tillslut får hon en plats som spådam och ett eget tält. Men sedan börjar der förflutna göra sig påmint och Lexis fd. bästa kompis från New York dyker upp - och Lexi inser att hon kanske måste tänka på framtiden...
 
Det börjar bra, jag gillar Lexi och hennes musik (varje kapitel börjar med ett utdrag ur en låttext) men sedan blir resten är ganska platt, tyvärr. Handlingen får aldrig något djup och karaktärerna utvecklas inte vilket alltid är tråkigt - jag hade trott att den skulle vara bättre och blev ganska besviken. Handlingen är ganska rörig, trots att det inte finns särskilt många trådar trasslar det sig ändå - Lexi ger i stort sett upp med en gång att leta efter sin mamma när hon inser att mamman inte är på första bästa cirkusen. Det finns inget klart fokus i boken utan den hoppar lite hit och dit - vilket är irriterande.
 
Annars är det en ganska lättläst bok som går relativt fort att läsa - däremot så skulle jag hellre rekommendera The Night Circus om man nu vill läsa om cirkusar då den är så mycket bättre. Den stora skillnadnen (och som hade gjort That Time I joined the Circus mycket bättre) är att i The Night Circus så känns det verkligen som att man är på cirkusen - det är spännande, intensivt och lite mystiskt. Det känns tyvärr som att Howard missar den stora delen i sin bok och det är lite det som i alla fall jag är ute efter när det kommer till böcker som utspelar sig på en cirkus. Den gick att läsa - men ingenting som direkt fastnar eller stannar kvar, tyvärr. 
 
 

Time bomb


Jobbat sista dagen för den här omgången nu, ledig i två och en halv vecka för att sedan jobba fyra veckor - på torsdag åker jag antagligen tillbaka till Alvesta, mamma & pappa kommer hem från Rhodos på natten till torsdagen så tänkte hinna träffa dem lite. 
 
& nu ska jag till stallet, får se när man kommer hem därifrån - har pay'n jump och jag råkade lova att vara speaker.. 

Tystnaden


 
"There's always one girl you know, the one that got away."
 
säger han från andra sidan jordklotet, vi tystnar. Jag gillar distans men det blir så fåordigt, jag saknar att läsa hans tystnad. Vikten i det han inte säger. Det vi inte säger till varandra.
 
& jag borde vara arg. Irriterad. På honom, på ödet, på livet - men jag orkar inte provocera, ställa krav, diskutera det förfluta. Kapitulation:
 
"I guess that's one theory." 

Processer och livet


 
tänker mycket på det förflutna. Tänka - inte ältra, ångra en del men inte spendera varenda 22.22-önskning på att få saker annorlunda. Man kan inte ändra sånt som har varit, ärr försvinner aldrig helt - de bleknar. Tror det är för att jag är tillbaka i staden där allt hänt, brottsplatsen, återvändsplatsen. Tänker på alla kloka människor som har sagt att det får ta tid - och det är först nu jag inser att jag inte har bråttom, att  det är okay, att jag är okay. Man måste få tveka, tvivla, tänka; det hör liksom till processen så länge man kommer vidare. Och det gör jag nu.
 
 
 
(annars går livet som vanligt - märker av spöken & gör allt större än vad det är. Typiskt mig faktiskt; letar där det aldrig har funnits något.)

Saker man ibland måste påminna sig själv om


 
I don't care
cause I'm still here
& I've got nothing left to lose
with all the years I wasted on you
 
Sugarcult - Bouncing off the walls
 
Lyssna på låten på youtube. 

"Enkät" från Bokhora


Snor bokenkät från Bokhora för att jag är för trött för att skriva något vettigare. Sorry. 
 
1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?
John Green är nog den enda just nu, gör ofta olika från bok till bok, men bland annat David Levithan, Johanna Nilsson, Sarah Dessen och Jennifer Brown har jag varit ganska snabb på att köpa tidigare.  
 
2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Janet Evanovich, Lundell, Connelly, Sara Dessen tror jag är de författare som tar mest plats i hyllorna. De flesta andra författare jag gillar har inte hunnit ge ut så många titlar än. 
 
3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?
 Oj, med tanke på att jag bevakar en hel drös av bokbloggar så får jag väldigt många tips nästan varje dag - bara igår  ökade jag want to read-listan på goodreads med runt tio titlar. Ofta lägger jag till böcker av bara farten och en del försvinner senare för att det visade sig att det inte var något som direkt intresserade mig. 
 
4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?
Syster yster fick en bok om Thåström; Stå aldrig still - mottagandet var ganska underbart, med tanke på att hon velat ha boken i flera år men den har varit slut på förlag mm. Kan ju säga att jag hann få ca fem mail från olika ställen om att min beställning inte kunde levereras innan jag äntligen fick boken hem i brevlådan. Var lite nervöst ett tag. 
 
 
5. Har du några biblioteksreservationer just nu?
Jag har alltid reservationer.. Titlarna är för närvarande: Marcelo in the real world och A tangle of knots. Brukar ha ett par aktiva, men eftersom jag spenderar tid i Halmstad i sommar känns det dumt att ha låneböcker att hämta i Växjö. Ser dock väldigt mycket fram emot A tangle of Knots.
 
 
6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
 Unspoken (The Lynburn Legacy #1) av Sarah Rees Brennan. Hittills är intrycket bra, har cirka en tredjedel kvar. Gillar att det kommer en YA inom fantasy som faktiskt innehåller andra saker än vampyrer och varulvar (jag vet att det finns fler sådana, jag har bara haft svårt för att hitta dem). 

Måsten - eller?


Sitter & skrollar undan inlägg för inlägg i readern: över femhundra är snart nere på tvåhundra - något som dock återkommit en del är sommarläsnings"enkät" där första frågan är vilka böcker som måste läsas i sommar. & jag stör mig mer än vad som är försvarsbart på ordet måste i samband med böcker och läsning. Det finns inga måsten i litteraturen egentligen (det borde inte finnas i alla fall) - tyvärr känns det lite som att det blir en viss hets i bokbloggsvärlden om hur många böcker som läses, planeras att läsas osv. Huvudsaken borde väl vara att man läser? 

The Art of Fielding [bok]


 

 
Författare: Chad Harbach
Titel: The Art of Fielding
Utgiven: 2011
Förlag: Fourth Estate
Språk: Engelska (605s, pocket)
 
När Mike Schwartz får syn på Henry Skrimshander under en baseball match vet han inte vad han ska tro, Henry är liten och ser klen ut - men visar sig vara väldigt talangfull väl ute på planen. Efter matchen går Mike fram, presenterar sig och det hela slutar med att Henry tackar ja till ett stipendium för Westish College. Han blir uttagen till laget ett par veckor senare och Mike som är kapten för laget tar sig an honom, lär honom att äta och träna rätt. Men något händer på vägen - Henry tappar tron på sig själv ute på planen, på sin förmåga att kasta och Mike börjar inse att han kanske har hjälpt Henrys karriär på bekostnad av sin egen.
 
Det är svårt att beskriva The Art of Fielding, den är skickligt uppbygd och även om den handlar om baseball så finns det en djupare mening - baseballen känns snarare som en metafor. Det var lättare än jag trodde att läsa den utan att ha några förkunskaper om baseball alls, även fast jag tror att upplevelsen förstärks om man vet grunderna i baseball. Det är en fin roman om vänskap, kärlek och engagemang som jag tyckte väldigt mycket om. Ska man vara kritisk så kunde det ha strukits lite mer ut manuset på vissa ställen & vissa karaktärer kunde utvecklats lite mer - men ur ett helhetsperspektiv så är det en väldigt bra roman som tar upp många olika saker. 
 
En bok som verkligen kan rekommenderas - även om den verkar handla mycket om sport, så är den djupare än så. 
 
 

Things I should do but arent doing


Borde ligga i sängen nu. Dagen har spenderats med att ta mig från Alvesta till Halmstad, syster yster med pojkvän dök upp vid halv två så pratade vi och åt lite mat innan vi gav oss iväg. Imorgon börjar jag jobba kl 6.15 - känner att jag kanske borde ha ställt om dygnet lite. Taggar för att jobba ca en och en halv vecka utan någon ledig dag nu då, känns ganska okay med tanke på att jag är ledig i lite mer än två veckor efter det här. Tävlingar  på stallet under nästa helg så lär hålla mig själv upptagen. Fördelen med att börja tidigt är dock att jag också slutar tidigt - så hoppas på fina dagar så man kan ligga ute på soldäcket och läsa. 
 
Dags att leta upp den där sängen nu - och bära upp alla saker jag har släpat med mig, 

Done!


Okay, det tog ett tag, men nu ska det vara typ klart. Bortse från att bilderna i headern är suddiga - insåg efter jag hade gjort sisådär tjugo stycken att de var sparade i både fel storlek och format. Låter det vara så tills det blir en regnig dag eller något sånt. Nu ska jag lägga mig i soffan och läsa en bok. 
 
Psst, som vanligt är det bara att hojta till i kommentarerna om ni hittar något som inte stämmer. 

; time for changes


Byte av design pågår, så om det ser konstigt ut här så är det därför. 

; slow it down


Jag vet inte vart dagarna tar vägen, på sistone har allting gått så fort. Rusat fram. Är hemma igen till på söndag, idag har jag spenderat lite pengar på kläder - tog bussen in till Växjö vid lunch och gick runt i galleriorna. Lämnade tillbaka låneböcker som skulle gått ut under tiden som jag är i Halmstad. Den här gången är jag ju typ bara borta i en & en halv vecka, värre sen när det blir fyra veckor på raken. 
 
Ska se om jag kan få klart den nya designen under morgondagen - ska försöka sitta lite med den samt att skriva lite om böckerna jag läst på sistone.. 

; strawtown


 
 
Är i Halmstad, fast på väg hem till Alvesta om en stund igen. Ätit mysfrukost på altanen och hunnit vara ute och gått med mamma i nästan en och en halv timme, gick ner på stranden & runt Aleskogen. Nu blir det fika och sedan ska pappa vara snäll och köra mig till bussen. Känns lite synd att sitta nästan två och en halv timme på en buss när det är fantastiskt väder ute, men förhoppningsvis håller det i sig. 
 
Skrev på anställningsbevis igår, "bara" den tionde till artonde, får skriva på ett annat för vecka tjugoåtta till trettioett senare. Blev en bra överraskning; kommer jobba ca trettiotvå timmar i veckan. Hade velat ha mer veckor, men ska också bli ganska skönt att vara lite ledig - har ju varit ett ganska busy år.. 

; last days


Sista uppgiften inlämnad & imorgon är det dags för sista seminariet, blev lite tajt nu på slutet då jag var lite apatisk i förra veckan och inte fick speciellt mycket gjort. Känns konstigt att två terminer redan passerat.. Imorgon när jag kommer hem ska jag ta en lång promenad & sedan lägga mig och läsa i soffan, because Im worth it! 
 
 & idag var jag superduktig och stod inför andra människor och pratade helt själv! Har ingen aning om när detta inträffade senast, många år sedan i alla fall. Alla parter överlevde och mår i nuläget bra. 
 
Jag vet att jag har sagt detta förr, men jag hoppas verkligen att jag får mer tid över snart för bloggen och läsningen. Eventuellt är ett design-byte på sin plats också.. Vem vet..? 

; levithan


blev varse om att Levithan släpper en ny bok i slutet av augusti; Two Boys Kissing är titeln och beskrivningen på goodreads lyder:
 
"David Levithan tells the based-on-true-events story of Harry and Craig, two 17-year-olds who are about to take part in a 32-hour marathon of kissing to set a new Guinness World Record—all of which is narrated by a Greek Chorus of the generation of gay men lost to AIDS. 

While the two increasingly dehydrated and sleep-deprived boys are locking lips, they become a focal point in the lives of other teen boys dealing with languishing long-term relationships, coming out, navigating gender identity, and falling deeper into the digital rabbit hole of gay hookup sites—all while the kissing former couple tries to figure out their own feelings for each other."
 
Kan man förbeställa lite augusti nu?