Mornings


vissa morgnar är bättre än andra:
 
 
 

 
some mornings are better then others:
 
him on top of me
a hum of poetry
beautiful morning

Sooner or later


 
it used to be really simple
you and me
the world
 
shattered pieces of days
weeks, weekends
I still cant tell them apart
cant seperate them
 
I didnt know what happiness looked like
was blinded by smiles belonging to cute guys
drinks poured on worn bar counters
 
and somewhere we lost each other
 
I still dont keep track of days
weeks, weekends
they all melt together
 
and I want to go back,
I want to look myself in the eyes
and tell her that its okay
 
that happiness has a lot of faces
that she will find it
sooner or later
 
 

En liten rapport..


 
stormigt värre igår, hade tur så blåste inte jättemycket här omkring - lite glad över att inte bo på västkusten längre.. Idag blir det plugg nu på förmiddagen, sedan ska jag jobba ett par timmar i eftermiddag. Jobbvecka denna veckan, är däremot ledig i helgen som jag på något sätt först hade missat.. Inte lätt att hålla ordning på högtider och sånt alltid. Ikväll ska jag försöka hitta lite tid och inspiration till att skriva om böcker som jag nyligen läst, bland annat av Sara Beischer och Nathalie Standiford.
 
 

had a storm visiting last night, luckily it wasnt that bad around here - it hit the west coast worst so I was a bit glad that I dont live there anymore. Todays morning will be spent studying, then Im off to work for a few hours in the afternoon/evening. I got the weekend off, didnt expect that since I kind of forgot about Halloween.. Tonight Ill try to find some time and motivation to write about the books Ive read recently.
 

Things that will catch up


 
its ironic how a person can become the kind of person that they never wanted to be

Jag har så mycket förstånd att förlora än


 
 
Gårdagens konsert, Winnerbäck live i Växjö. 
Den där riktiga konsert-känslan ville aldrig riktigt infinna sig,
ljudet studsade omkring en del
men det var fint
Hugger i sten gör sig fortfarande bäst live
 
Låtlista:
Vi åkte aldrig ut till havet, Gå med mig vart jag går, Det gick inte, Mareld,
Skolklockan, Från kylan in i värmen, Ett sällsynt exemplar, För dig,
En tätort på en slätt, Min älskling har ett hjärta av snö,
Vem som helst blues, Blåser från ditt håll, Utkast till ett brev, Stort liv, Elegi,
Hugger i sten, Hosianna, Jag är hos dig igen, Elden, Kom ihåg mig, Söndermarken.
 
 
& in English:
Went to a concert last night, one of my favourite artist played. It was a nice concert even thou the sound bounced around some. 

Det kanske kommer en vändning


 
ärlighet varar längst
 
 
& du?
 
innan du ger dig in i kärlek, lär dig springa över snö utan att lämna fotspår.
 


honesty last longer
 
& you?
 
before you get involved with love, learn how to run in snow without leaving any traces.

Jennifer E. Smith x2 [böcker]


 
    
 
Författare: Jennifer E. Smith      
Titel: The Statistical Probability of Love at First Sight   
Utgiven: 2012                        
Förlag: Little Brown                       
Språk: Engelska (236s, inbunden)      
 
Jennifer Smiths skriver om osannolika saker som sker, om saker som lika gärna hade kunnat vara över innan de börjat, men som ändå sker. I The Statistical Probability of Love at First Sight möter vi Hadley och Oliver; Hadley ska motvilligt sätta sig på ett flyg mot London för att vara med när hennes pappa gifter sig med en kvinna som Hadley knappt träffat. Oliver är på väg hem och möter Hadley i vänthallen, de börjar prata och inser att de ska med samma plan; väl ombord ser de till att de hamnar bredvid varandra och pratar genom nästan hela resan. När de landar tappar de bort varandra i kaoset på flygplatsen, men Hadley kan inte riktigt släppa Oliver.. Men gav han henne tillräckligt med ledtrådar för att hon ska kunna hitta honom?
 
 
Författare: Jennifer E. Smith
Titel: This Is What Happy Looks Like
Utgiven: 2013
Förlag: Poppy
Språk: Engelska (240s, e-bok)
 
Graham Larkin är en känd skådespelare som en dag råkar missa en siffra i en e-mail adress och av misstag skickar ett mail till Ellie O'Neill; det blir början på en längre mail konversation mellan de två, där de utbyter allt möjligt men aldrig deras namn. De bor långt ifrån varandra, men så när en av Grahams filminspelningar måste hitta en ny stad att filma i inser han att den lilla hamnstaden Ellie bor i är perfekt... Han vill lära känna henne i verkligheten - men är hon redo att ta det steget? Vad händer när hon får reda på att killen från internet är en superkänd skådespelare?
 
 
 
Något som tyvärr är gemensamt med båda dessa böcker är att jag hade svårt att hitta huvudpersonerna och relatera till dem; i The Statistical Probability of Love at First Sight tror jag det beror mycket på att den är skriven utifrån en utomstående berättare och det gör det svårt att förstå Hadley ibland. Jag tror att Jennifer hade gjort boken och handlingen en tjänst genom att ha bytt berättarperspektiv. This is What Happy Looks Like är också skriven med det perspektivet, men där kände jag inte samma distans till huvudpersonen. Det kan också vara att böckerna är ganska ytliga, jag tyckte aldrig att det fanns utrymme för att lära känna karaktärerna och de utvecklas inte direkt under berättelsens gång.
 
Det jag gillar är att det handlar om ganska vardagliga situationer; email, flyg.. Början känns alltid realistisk och visst; resten av handlingen i böckerna hade kunnat hända också, det handlar mest om att våga ta det där steget som man inte riktigt vet om det är okay att ta eller inte; vill killen bli hittad? Vill tjejen veta vem personen bakom mailen är? Om att våga följa sitt hjärta och sina känslor, om att våga göra fel och hur våra förflutna formar oss - och tidvis hindrar oss.  
 
The Statistical Probability of Love at First Sight och This Is How Happy Looks Like är söta, feel-good böcker som fungerar när man behöver något lite mer lättsamt och komiskt, med tyvärr är det ganska lätt att förutsäga vad som kommer att hända.. 

#höst / #autumn


 
      
 
Bilder från idag
Ellen som älskar att titta på fåglarna ifrån balkongen
och min eftermiddagsfika: kaffe, kardemumma muffins & mini marshmallows.
 
Todays pics
Ellen loves to watch the birds from my balcony
and todays afternoon "treat": coffee, cardamom cupcake & mini marshmallows.

Saker som inte riktigt funkar...


 
mäkte nu att ett par inlägg jag försökt blogga från mobilen har kommit bort, funderar på att byta blogg-portal igen, börjar bli tröttsamt att saker inte fungerar optimalt... Är tillbaka i Småland sedan i fredags kväll, har ägnat helgen åt pluggande och skrivande av arbete och denna veckan är det grupparbete som gäller. Är lite skör sedan veckan i Halmstad, det blev lite mycket; det har varit lite mycket av allt på sistone, vet inte om det bara är hösten som spökar.. Ska försöka få in fler inlägg i veckan, har ju hänt lite i bokvärlden som jag inte riktigt hängt med på.
 
 

and in English:
I noticed that a few posts I wrote on my phone didnt get published... Thinking about changing blog platform again, Im tired of things not working. Im back home at my apartment, spent all weekend studying and this week theres a lot of group-working going on. Im still a bit fragil since last week, being back in Halmstad was... tiring and a bit difficult. Its been a bit much of everything lately, it might be the autumn playing games with me. Ill try to blog a little bit more this week, theres been a lot of things happening in the book-world that I havent wrote about. 

I watched you taking off


 
how much can a single people bear?
how many secrets?
how many unhappy endings?
 
what can I say
when every word has been said?
they are already out there -
trying to get through to you
 
but you keep telling lies
turning your back
pulling tiresome vanishing acts
 
I thought I knew you
I thought you were honest
I thought I thought
and I was wrong
 
people change so unexpectedly
without a warning
 
I guess it doesnt matter
I guess I didnt
 
 
 

Så kan det bli...


 
mestadels trött, har varit en full vecka hittills med mycket nya intryck och saker.. Borde ha hunnit plugga mer idag än jag fick gjort, det är mycket just nu och det känns som att jag inte riktigt hänger med. Spenderade tid med en kompis och lite hästar idag, var mysigt och behövligt.. Har saknat ponnysarna. Imorgon hade jag tänkt göra vissa saker, men det verkar bli plugg istället.. 
 

& in English
Im mostly tired, it has been a busy week with lots of new impressions and stuff.. Lots of studies that I should have done as usual.. Spent some of today with a friend and a few horses, it was nice and Ive really missed the horses.. Tomorrow I hope I get more studies done.. 

Next week..


 
hamnade i Hstad, ska vara här till på fredag och göra praktik på högskolebiblioteket här. Ska bli spännande att se skillnaderna mellan olika bibliotek, har ju varit på olika typer av bibliotek nu. Utöver det blir det mest plugg, har en hel del att läsa samt ett arbete att skriva, så lär inte bli jättemycket tid över till annat.. Ska se om jag kan sammanfatta lite konkreta tankar kring The Storyteller nu när jag har lugnat ner mig lite.
 

& in English:
Im in my "hometown", going to spend the week at the university library here and do some intership. Will be exciting to see what differs between different library types. Apart from that I have a lot of reading and studying to do, so wont have a lot of free time over.. Will be back at my apartment on friday again.

Just to mention...


Har precis läst ut The Storyteller & känner ungefär följande:
 
¤")¤"%/"&!¤"#%#%"¤%""#%#%#¤(%=#("&¤"/%"&!%&#!"()¤
 
 
HUR FAN ÄR DET EN UNGDOMSBOK?
 

& In English:
I finished reading a book (The Storyteller) and got a bit emotional. 

Stormy weathers


 
det har varit lite stormigt på sistone
lite för mycket saker på lite för lite tid
väntade och oväntade saker
men jag är fortfarande här
 
 

& In English:
there has been a bit too many things happening lately
both expected and unexpected
a little reminder of stormy weathers,
but Im still here

du blir aldrig en vän igen


 
jag har förlorat dagar och ett hopplöst år
jag har trampat upp stigar där gränserna går
och du blir aldrig en vän igen

 

Vi är inte sådana som i slutet får varandra [bok]


 
Författare: Katarina Sandberg
Titel: Vi är inte sådana som i slutet får varandra
Utgiven: 2013
Förlag: Gilla Böcker
Språk: Svenska (254s, häftad)
 
Cassiopeja Svensson vet inte vem hennes pappa är, hon är dessutom osäker på vem hon själv är; med siluetten av sin lilla hemstad flyttar hon till Stockholm för att plugga juridik. Hon umgås med vänner som mest är "pappas" flickor som är bortskämda och tycker att livet ska vara så himla romantiskt. Cassiopeja får flytta in i en fin lägenhet i andra hand genom en kompis och bestämmer sig för att lära sig att spela piano när hon ser en lapp om privatlektioner i trapphuset. Pianoläraren visar sig dock vara mycket yngre än Cassiopeja förväntat sig.. och fast hon inte direkt tror på kärlek så kan hon nog tänka sig omvärdera sina åsikter bara för honom.
 
På många sätt är Vi är inte sådana som i slutet får varandra en ganska typisk ungdomsbok om kärlek och relationen till barndomsstäder. Det som jag gillar är att Cassiopeja är ganska egen samt att språket i boken för det mesta passar hennes personlighet väldigt bra. Hon skriver ett par brev under bokens gång till Fuglesang - och just att låta huvudpersonerna skriva brev verkar många författare ha svårt för, då jag anser att de i många fall låter huvudpersonen låta lite för barnslig och så även här - det känns som att breven är skrivna av en tjej som är i yngre tonåren istället. 
 
Annars är det en ganska fin och stämningsmässigt bra bok om förälskelser och hur saker sällan blir som man vill och önskar, jag gillar komponeringen; det som jag inte riktigt gillar är slutet, hade velat ha det mer öppet, men jag tror det är mycket mina egna referenser som gör att jag inte tycker speciellt mycket om det. Det är dock en stark debut av en relativt ung författare som det ska bli intressant att följa framöver!
 
 
 

Läsning (september)


 
Antal böcker lästa: 7
Format: 3 pappersböcker, 4 ebok
Språk: 4 engelska, 3 svenska
Favoriter: Attachments av Rainbow Rowell
Inte favoritThis is what happy looks like av Jennifer E. Smith
Antal sidor lästa: 2.159
Genomsnittsbetyg: 3,8 (3,6 under augusti)
 
Varit "dåligt" med läsningen de senaste månaderna, jobb, plugg och andra saker har kommit mellan. Mer e-böcker lästa beror på läsplattan som kom för ett par veckor sedan, väldigt praktisk och smidigt. Har också varit sjukt dåligt på att blogga om vad jag har läst, berott mestadels på att jag inte varit så motiverad till att blogga överhuvudtaget på sistone; det blir så ibland. Ska se om jag kan göra mini-rec. framöver så att det blir gjort något i alla fall. Nästa månad? Tja, kursen vi har ser ut att bli ganska jobbig, så jag vet inte riktigt hur det kommer att bli med lästid, men man kan ju alltid hoppas. Läser just nu The Storyteller som är jättebra, men är ofta för trött på kvällarna för att koncentrera mig på orden tyvärr..

Vi måste sluta ses på det här sättet [bok]


 
Författare: Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck
Titel: Vi måste sluta ses på det här sättet
Utgiven: 2013
Förlag: Gilla Böcker
Språk: Svenska (334s, häftad)
 
Hannah går på gymnasiet, är arton år och kan knappt vänta på att skolan ska vara över så att hon och bästa kompisen Märta kan sticka till Paris. Jens är tjugofyra, nyseparerad och pappa. Deras liv kunde knappt varit annorlunda när de möts vid en bardisk, senare stöter de på varandra på tunnelbanan och när det är dags att gå åt skilda håll inser Hannah att hon kan ta en omväg, bara för att.. 
 
Jag har tidigare tyckt väldigt mycket om Lisa Bjärbos böcker, har dock bara läst någon enstaka titel av Johanna Lindbäck (får nog ändra på det faktiskt..). Vi måste sluta ses på det här sättet är första boken de skriver ihop och är uppbyggd på så sätt att Jens och Hannah får varannat kapitel, Johanna har skrivit Jens stycken och Lisa Hannahs. Jag har tidigare läst en hel del samarbeten, bland annat Per Nilsson och Katarina Keiris I det här trädet, John Green och David Levithans Will Grayson, Will Grayson och jag gillar att det ofta blir större skillnad på berättarrösterna när författarna skriver olika personer. 
 
Det som jag tycker mycket om med Lisa & Johannas berättelse är skillnaden mellan Hannah & Jens, livsmässigt, att låta Jens ha en tvåårig dotter tyckte jag var intressant och som man sällan ser i ungdomslitteratur. I många ungdomsböcker som i alla fall jag snubblat över brukar huvudpersonen vara mellan 14 och 18, det är sällan som huvudpersonerna är äldre än så. Trovärdigheten är också hög, språket känns passande och när man kommit in lite hur Jens och Hannah pratar med varandra så är det en riktigt rolig bok att läsa (deras samtal kan kännas lite udda till en början). Handlingen är intressant och tar oväntade väntningar många gånger, gillade framför allt slutet som kändes helt rätt för den här typen av bok. 
 
En bok som verkligen rekommenderas! Kul med ungdomslitteratur för lite äldre "ungdomar". 
 
 

Ungdomslitteratur, YA och crossover


 
(Jag har länge velat skriva något om YA-litteraturen eftersom jag på sistone har funderat väldigt mycket kring just crossover, ungdomsböcker mm och fick nya infallsvinklar och synsätt på det efter crossover-seminariet på bokmässan.. Så här är lite tankar, inga vetenskapliga belägg för någonting utan bara mina egna erfarenheter och lite lånat från bokmässe-diskussionen.)
 
Något som diskuterats mycket de senaste åren är ungdomsböcker/YA/unga vxuna, Twilight och Cirkeln var de böckerna som startade diskussionen kring just varför vuxna söker sig till och börjar läsa ungdomsböcker. Ett av fredagens seminarier på bokmässan tog upp och diskuterade just crossover-begreppet, där man pratar om böcker som kan läsas av både unga och vuxna. En fråga som kom upp ganska snabbt var "varför har inte vuxna alltid läst ungdomsböcker?", där det dels kan förklaras med att ungdomsböckerna fått en förändrad status och oftast är bättre skrivna nu än för ett par år sedan. Förr så hade mycket ungdomsböcker en "fostrande" roll, man skulle lära sig ett ganska tydligt budskap via handlingen och oftast huvudpersonen, medan det idag är mer fritt innehåll. 
 
Många ungdomsförfattare säger själva att de inte haft en tanke kring vilken målgrupp de skrivit för under processen, utan att någon senare har konstaterat att jo, det är nog en ungdomsbok. Vad specificerar en ungdomsbok då? 1. Den handlar om unga människor. Är det allt? Ja, typ, säger jag. Det är ganska snedvridet - det finns ganska många barnböcker som handlar om allt annat än barn; det är gummor och gubbar och vem vet allt - medan en bok om ungdomar automastiskt blir "ungdomsbok". Borde vuxna läsa ungdomsböcker? Absolut, varför inte? Alla vuxna har ju själva varit unga och jag tror att det kan vara ganska lätt att skapa en igenkänningsfaktor där. Däremot upplever jag att det finns ett visst motstånd hos många att läsa just ungdomsböcker - och just det här med "unga vuxna" har inte riktigt slagit igenom i Sverige.
 
Ibland när jag rekommenderar böcker till vänner och släkt (oftast, men inte alltid) så är det lite äldre människor som ser skeptiskt på mig och fäller kommentaren "men det är ju en ungdomsbok..?" - som att det skulle göra den sämre? Många ungdomsböcker jag läser idag kan jag ifrågasätta klassifiseringen på, senast The Storyteller (skriven av Antonia Michaelis) som kom ut översatt till svenska (Sagoberättaren) på Opal nyligen, där målgruppen är 14år+. Kan 14åringar läsa den? Såklart. Kommer majoriteten av 14åringarna förstå vad de läser? Jag tvivlar på det. The Storyteller är en, i min mening, ganska komplex roman och översättningen till engelska är inte direkt "lätt". Varför är det en ungdomsbok? Den handlar ju om ungdomar
 
Detsamma egentligen med en annan av höstens utgivningar; Låt vargarna komma (org. titel Tell the wolves I'm home) av Carol Rifka- runt. Huvudpersonen är 14 år gammal, handlingen utspelar sig i slutet av 80-talet och mycket handlar om aids och hiv och hur samhället såg på sjukdomen då. Kan en 14åring läsa den? Absolut. Kommer majoriteten av 14åringarna förstå vad de läser? Jag tvivlar på det. Även om man kan förstå en del så saknar många kunskapen om hur samhället såg ut vid den tidpunkten och hur aids/hiv uppfattades då, vilket inte direkt förklaras i boken (man får märka det på hur folk beter sig). 

Jag säger inte att ingen 14åring kommer förstå någon av de här böckerna - men undersökningar visar att svenska ungdomar idag i många fall är svaga läsare, långt ifrån alla, men många. Måste unga förstå allt de läser? Nej, jag tror det är sällan som någon förstår allt i en bok, men om man har svårt att förstå något, känna igen sig eller komma in i boken så kan det också ett motstånd till att fortsätta läsa och är man då en svag och ovillig läsare kanske det gör det extra svårt att plocka upp nästa bok. Bara för att böcker råkar handla om ungdomar gör det inte automatiskt att det blir ungdomsböcker. Tyvärr blir det också så att genom att placera dessa böcker bland ungdomshyllorna att de tappar potentiella "vuxen"läsare, i slutet av seminariet diskuterades också vad som eventuellt skulle hända om man ställde vissa ungdomsböcker bland "vuxen"litteraturen - skulle någon reagera? 
 
Den "lösning" som finns har kallats crossover, det vill säga ungdomsböcker som också "passar" vuxna. I Månpockets monter skyltade de "crossover"litteratur, men annars är det ett uttryck som ganska nyligen dykt upp och som jag inte tror att många som inte följt diskussionen är bekanta vid. Olika placeringar är en annan lösning, att i bokhandlar och på bibliotek ha ex på både barn/ung- och vuxenhyllan. Men annars? Jag tror mycket handlar om att sudda ut gamla fördomar och värderingar som en del verkar ha mot just ungdomsböcker och inse att det faktiskt finns en hel del bra på de hyllorna också - bara för att de är skrivna mot ungdomar gör inte innehållet sämre. 
 
Eller?