The Storyteller [bok]


 
Författare: Antonia Michaelis
Titel: The Storyteller
Orginal titel: Der Märchenerzähler
Utgiven: 2012
Förlag: Amulet Books
Språk: Engelska (286s, e-bok)
 
Abel och Annas liv kunde knappast vara mer olika; Anna som bor med sina föräldrar i ett hus där luften är blå och en trädgård med rödhakesångare som hennes pappa matar, & Abel som bor med sin lillasyster i en sliten lägenhet, där mamman är försvunnen och papporna aldrig riktigt funnits med i berättelsen. De träffas i skolan, där Abel är känd för att sälja droger och sover sig genom lektionerna medan Anna är en toppelev. De blir vänner, sakta men säkert, och Anna börjar spendera allt mer tid i den lilla lägenheten med Abel och hans lillasyster Micha. Abel är en sagoberättare; han blandar in personer från verkligheten in i sagan - där en prinsessa flyr undan personer som vill åt hennes hjärta... och när de onda från sagan börjar finnas mördade i deras närhet så får Anna allt svårare att skilja sagan från verkligheten - och vem är det som är mördaren?
 
Det är en ganska mörk handling som uppdagas i The Storyteller; det börjar ganska klassiskt med huvudpersoner från olika uppväxtmiljöer och olika livssituationer - men därefter tar handlingen väldigt oväntade vändningar och det är en ganska komplex historia som berättas ur flera olika perspektiv. Det är en djup berättelse med mycket handling, Abel berättar en lång saga där Misha är huvudpersonen och där han "lär" henne vilka som är de goda och de onda. Sedan deras mamma försvann spårlöst så är det bara Abel och Micha kvar och då Abbel inte är 18 än blandas socialen in och andra människor i deras närhet börjar snoka omkring. En del av Abels mörka hemligheter avslöjas och Anna börjar tvivla på vem han egentligen är och vad han döljer. 
 
Jag älskar hur Abels saga vävs samman med verkligheten, det är en mycket skicklig berättad story som aldrig blir särskilt förvirrande trots att den byter berättare och perspektiv många gånger. Slutet var också oväntat och mycket mörkare än väntat, vilket ger boken ett starkt slut som trots att det är ganska brutalt passar in. Det är en bok som jag läste i ganska små portioner, tidvis var det ganska mycket att ta in och tänka kring, och jag tror man missar mycket om man läser den för snabbt. Det är en handling som behöver växa lite hos läsaren. 
 
En av de bästa böckerna jag har läst i år, den kom på svenska nu i september, utgiven som barn/ungbok på Opal, vilket jag reagerat på då jag anser att handligen hamnar ganska långt ifrån den målgruppen. Jag vet inte riktigt vad de gjort med den svenska översättningen; kanske får låna den och se efter.. I vilket fall som helst en bok som jag verkligen kan rekommendera. 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback