; ett öga rött


Författare: Jonas Hassen Khemiri
Titel: Ett öga rött
Utgiven: 2008
Förlag: Nordstedts
Språk: Svenska (252s, pocket)

 

Vi möter Halim, en högstadiekille med invandrarbakgrund - vi får följa honom i en dagboksliknande skildring, där han skriver sina tankegångar och där det tidvis är svårt att följa med. Halim protesterar mycket; han hamnar lätt i konflikter och klottrar flitigt på skolans toaletter och hamnar ofta i klassrum ensam med resurslärare. Någonstans försöker han hitta sin identitet, vem han är, var han kommer ifrån - kan man vara svensk men ändå minnas sitt ursprung?

 

Ett öga rött är en ganska klassisk högstadieskildring och jag tror många kan känna igen sig i Halims berättande, just förvirringen och att man tror att man är så mycket mer vuxen än man egentligen är. Det som sticker ut mest i Khemiris roman är språket; han lyckas verkligen ge Halim ett språk som passar både hans bakgrund och hans ålder. Språket blir också ett sätt att hitta sin identitet, pappan som säger att han inte vet vad som hänt, Halim kunde ju prata flytande och bra svenska för ett par år sedan. & nu är det mest slang? Språket fungerar i sammanhanget & det blir nästan introducerat stegvis, ibland används "slanguttryck" & ibland inte - vissa ord används i olika sammanhang vilket antagligen gör det enklare för personer som inte är bekanta med den typen av ord att förstå dem.

 

En härlig skildring av en ung kille som jag tror att många kan känna igen sig i, för det är en typ av roman som ialla fall inte jag har sett särskilt ofta.

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback