; blogs about books


 
 
jag bevakar ungeför hundrafemtio bloggar, av dem så är väl ungefär femtio, sextio bokbloggar. Resten är "det här är mitt liv-bloggar", krönikörer, debattörer och många är inaktiva. Jag använder google reader som RSS-läsare, det vill säga att jag lägger in bloggar jag vill bevaka och så säger den till när någon har skrivit något nytt så jag slipper skriva in hundrafemtio url:s om dagen. Jag utbildar mig för tillfället till bibliotekarie/informationsspecialist, jag har ingen aning om vad jag kommer jobba med när jag är klar om sisådär fem terminer. Jag har även ett egenintresse av litteratur och läsning och hade gärna jobbat med läsfrämjande projekt eller liknande.
 
Bibliotekarieyrket har genomgått en del förändringar genom åren - från att ha varit "bokförmedlare" till att anta en  skepnad av informationsförmedlare till exempel. Men för mig så kommer alltid bibliotekarieyrket vara en del av bokförmedlarrollen och jag tror att många användare förväntar sig detta av bibliotekarien, även om det kanske inte handlar om just rena boktips så tror jag det kan vara användbart för att hitta det användaren söker - för de allra flesta vet att det finns personer som letar efter en bok med rosa omslag som en person på B skrev. Helt enkelt: att vara orienterad i bok- & förlagsvärlden tror inte jag är fel. Därför läser jag en massa bokbloggar - och inte bara med den typen av litteratur jag är intresserad av, utan jag har ett par bloggar som läser litteratur som jag vet att "den stora massan" läser. Förlagsbloggar för att veta hur de tänker och vad som är aktuellt, debutantbloggar, barnboksbloggar - det mest jag kan hitta alltså. Sen är det såklart jag sållar, för vissa bloggar tycker jag inte är så relevanta för det jag är ute efter. Bloggar kan också vara sjukt bra för att få inspiration och boktips till det egna läsandet (om man hittar någon med liknande boksmak det vill säga). Så ett tips: vill du känna dig lite mer orienterad inom bokvärlden, skaffa google reader, lägg till bokbloggar & läs. Tipsar om några bloggar jag tycker är bra imorgon, så får ni förslag på ett startkapital. 
 
Så vad vill jag egentligen säga med detta inlägget? Jag gillar när folk ber mig om lästips, jag gillar att köpa böcker för att ge bort - samtidigt som jag avskyr det. För det är svårt att veta vad och hur folk läser och gillar, jag läser mycket på engelska, mycket ungdomslitteratur - jag vet inte hur översättningarna är till svenska eller om vissa böcker ens finns översatta. Jag kan gissa efter genre eller chansa vilka böcker som påminner om en annan författares - men det är svårt. Samtidigt vet jag att jag har fått personer att gå från att tycka läsning är jobbigt och krångligt till att själva leta upp böcker och läsa frivilligt - och det är en ganska häftig upplevelse. Min syster läste knappt alls för några år sedan & nu är hon en liten bokmal. & jag vet att alla inte alls kommer älska läsning, men jag tror att om man bara hittar rätt ingång så kan man i alla fall få bort den jobbiga delen och göra läsningen till något intressant, till en rolig upplevelse. 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback