; the final testament


 
 
Författare: James Frey
Titel: The Final Testament of the Holy Bible
Utgiven: 2011
Förlag: John Murray Publishers
Språk: Engelska (400s, paperback)
 
Messias har återfötts, går runt på jorden och botar sjuka, ligger med både kvinnor och män och sprider kontroversiella tankar kring Bibeln och Gud. Genom olika berättare får vi lära känna Messias så som de känner honom, hur de träffades och hur han påverkat dem. 
 
Jag brukar gilla James Frey och boken börjar bra, men: det blir tjatigt. Det känns som att många delar hade kunnats strykas eller skrivas om. Den har mycket av Freys vanliga delar, att den är kontroversiell utformad just att den går så mycket emot kristendommen och att Messias själv påstår att Bibeln är utdaterad så länge man inte bor under samma förhållanden som då den skrevs. Han menar också på att Gud är mer en känsla av kärlek än en fysisk närvaro.
 
Det är en bok som man kan fundera mycket över - religion, mirakel. Mina kunskaper om kristendommen är väldigt begränsade och ibland kändes det som att det var lite till nackdel - att jag inte riktigt kände till bakgrunden kring Messias för det förklaras inte jättemycket om själva innehållet och bakgrunden som finns i Bibeln. Intressant bok ur en del perspektiv, men blir lite lätt långtråkig och även om berättarna varierar så varierar inte språket. Många av berättarna har inget eget språk, så det känns som att det är samma berättare, hade velat ha tydligare "röster" för berättarna, tror det skulle kännas mer personligt och skapa större förståelse för vem personen är. Språkidentitet. Det är en berättare som skiljer sig men annars så var det ganska.. platt, tyvärr. 
 
Så nja, lite besviken på James faktiskt efter att ha avslutat boken - skummade mest de sista kapitlen för att det var ganska tröttsamt att läsa. Ska du läsa något av James Frey så har han faktiskt skrivit bättre böcker. 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback