Book-week


I veckan har jag läst tre böcker: Cannie Möllers "M som i Mara", Angela Hunts "Meddelandet" & David Levithan och Rachel Cohns "Dash & Lily's book of Dares".

Två hade en sak gemensamt: meddelande. Levithan/Cohns i en röd moleskin tillhörande Lily. Hunts papperslapp som överlevde ett exploderande flygplan. Ett meddelande om en utmaning. & ett meddelande om förlåtelse. En början & ett slut.

Levithan/Cohn skriver om Lily som alltid varit lite utanför, en kantbit som inte riktigt passar in någonstans. I bokhandeln där hennes kusin jobbar gömmer hon en röd moleskin, ett anteckningsblock med en utmaning i. Boken hittas av Dash - och han inser att han kan spela samma spel som henne. Under hela julhelgen förflyttas boken mellan de två ungdomarna utan att de egentligen träffas. De delar minnen, utmanar varandra med olika "dares" - konserter, filmer, muppet-making mm.

Jag älskar verkligen Levithan & Cohns sätt att skriva på - vartannat kapitel med Lily & vartannat md Dash. Cohn har skrivit Lily och Levithan har skrivit Dash, de har mailat kapitel fram och tillbaka mellan sig, precis som under sina tidigare samarbeten (Nick & Norah's Infinite Playlist, Naomi & Ely's No Kiss List). Boken är precis nyutkommen (~26 oktober) så det bör ju dröja ett tag innan en översättning kommer - men jag rekommenderar alla böcker av Levithan & Cohn - underbara författare!

Meddelandet av Angela Hunt har en bra grundidé, men svävar ut lite väl mycket för min smak mot slutet. Peyton är journalist & efter en av historiens värsta flygplansolyckor kommer en kvinna till henne och ger henne ett meddelande som verkar ha överlevt kraschen. T - jag älskar dig. Allt är förlåtet. Pappa.
Peyton inser vilken historia hon verkar ha kommit på spåren - men frågan är: vem är T?

Cannie Möller som fascinerat tidigare med böcker som Balladen om Sandra Ess och Tagg i hjärtat når inte riktigt fram. Det känns som hon inte riktigt hittar huvudhandlingen. Den har alla förutsättningar för att bli bra, men det spårar ut lite. Det känns lite som att Cannie inte riktigt vet vilket håll hon ska röra sig mot vilket gör att det blir lite fantasy där, lite ungdomsbok här osv. tillståndet kan nästan betecknas som drömlikt i romanen. M som i Mara handlar om en tjej, Mara, och en vecka på en skrivarkurs - handligen är ganska uppenbar, tyvärr. Låt mig säga att det självklart finns en snygg kille som hon faller för under veckan.

Sammanfattningsvis:
en underbar, en ok & en besvikelse.

Trackback