Juliet, Naked av Nick Hornby


Till de flestas lycka, hoppas jag, är Nick Hornby tillbaka. Alltså den personen som gav oss en av de bästa relations- & musikskildringarna någonsin i High Fidelity. Efter en del tveksamma böcker så har han hittat tillbaka till musiken & ger oss det i den "nya" boken Juliet, Naked.

Samma titel som boken har skivan som får det långa förhållandet mellan Annie & Duncan att ta slut. Duncan har nämligen en näst intill sjuklig besatthet av singer/songwritern, Tucker Crowe, som gav ut en av de bästa göra slut-skivan under 80-talet & som sedan försvann under en turné. Under 20 år har ingen hört ett enda livstecken från honom - men så en dag släpps Juliet, Naked, en akustisk version av hans bästa skiva. Annie som har följt Duncan över halva England för att han ska 'gå i Crowes fotspår' - hon har till och med tagit ett foto på honom när han står på toaletten på rockklubben där Crowe sågs senast. Varenda semester är lagt för att försöka förstå vad som hände & varför Crowe drog sig undan. När albumet anländer till deras hus & Annie råkar lyssna på det först blir det ett ramaskri & de slutar i stort sett att prata med varandra & senare flyttar de isär. Duncan hyllar albumet medan Annie inte alls gillar det - och skriver varsin recension av det. Recensionerna läggs ut på en av Crowes fansites & ganska snart mailar någon tillbaka till Annie och håller helt med hennes sågning. Det är bara ett frågetecken - är det Crowe själv som mailar till henne?

Detta är Nick när han är som bäst - personerna är perfekta och relationen till musiken är nära. Han skriver så förbaskat bra om musik - lagom relaterat och lägger vikten vid det som spelar roll. Det är intressant & bra - relationen är bra fångad och intresset av Crowe och hans frånvaro gör att man gärna fortsätter att läsa. En varm, relationsskildrande & bra bok som rekommenderas :)

Trackback