Narnia av C.S Lewis
Narnia serien omfattar sju stycken böcker:
Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet
Hästen och hans pojke
Caspian, prins av Narnia
Kung Caspian och skeppet Gryningen
Silvertronen
Den sista striden
Ordningen ovan är i vilken böckerna bör läsas, men inte i den ordningen som de skrevs. C.S Lewis, eller Jack, som vännerna kallade honom skrev först Häxan och lejonet och sedan Caspian, prins av Narnia (resten av ordningen är jag osäker på). 'Första' boken, Min morbror trollkarlen handlar om hur Narnia skapades, dess ursprung och presenterar oss för personer, myter och Aslan. <OBS: ska försöka att inte spoila (avslöja) för mycket saker som händer här, men kan inte riktigt lova något - har du tänkt läsa böckerna kanske du ska låta bli detta inlägget>
Häxan och lejonet handlar om fyra barn; Susan, Lucy, Peter & Edmund som hittar Narnia via en garderob. I Narnia råder ständig vinter - Jadis "Vita häxan" - har förtrollat landet och alla som går emot henne blir förvandlade till stenstatyer. Barnen får av landets invånare, för det mesta talande djur och mytiska varelser såsom satyrer, dryader och fauner, höra talas om sägner som talar om att två döttrar av Eva och två söner av Adam ska besegra Vita häxan och sedan styra över Narnia som kungar och drottningar.
Hästen och hans pojke handlar om Shasta och hästen Bri. Bri blev tillfångatagen som föl och fördes från Narnia till Calormen för att användas som stridshingst åt en tarkan. Detta är under tiden som kallas guldåldern - tiden då kungarna och drottningarna från Häxan och lejonet fortfarande styrde landet. Shasta och Bri bestämmer sig för att fly till Narnia - en lång och äventyrlig resa. De möter bland annat Aravis med sin häst Vin, som är ute på samma äventyr som dem. Även Aslan vakar över dem på resan.
Caspian, prins av Narnia börjar med att de fyra barnen är i England och ska tillbaka till skolan, när de plötsligt inser att något händer - och rätt som de är befinner de sig i Narnia. Men detta är inte de Narnia som de en gång styrde, inbördeskrig har härjat och träden är tysta, stumma; dansar inte längre. Telmariner har tagit över landet och i stort sett utrotat Narnias urbefolkning. "När människorna kom in i landet och började fälla träd och dämma upp floder, sjönk dryaderna och najaderna i en djup sömn. Vem vet om de någonsin ska vakna till liv igen?" förklarar Tryffelsnok för Caspian (sid. 68). Slottet Paravel ligger i ruiner efter en attack så narnierna tar sin flykt till 'templet' på Aslans kulle där stenbordet står. Det är även här som kriget utspelas - och narnierna har Aslan på sin sida.
I Kung Caspian och skeppet Gryningen kommer Lucy, Edmund och deras jobbiga kusin Eustace återigen till Narnia - denna gången via en tavla på ett skepp som seglar. När de räddas ombord på skeppet inser barnen att det inte tillhör någon annan än Kung Caspian som de satte på tronen i föregående bok. Han är ute och seglar för att hitta de sju män tyrannen Miraz sände iväg över havet för att bli av med - ett uppdrag han fick av Aslan den dag han kröntes till kung. De besöker många besynnerliga öar och är med om många äventyr - och Eustace får lära sig en läxa och slutar med att vara fullt lika odräglig som förut. Deras slutliga uppdrag; att segla till världens ände.
Silvertronen handlar om Eustace, som kommer till Narnia med en klasskompis, Jill. De får i uppdrag av Aslan att leta reda på landets tronföljare - prins Rilian, som varit försvunnen länge. Rilian är son till Caspian, som nu har hunnit bli ganska gammal. Med hjälp av en slingerbult; Surpöl (och såklart Aslan) försöker barnen få reda på vad som hänt Rilian.
I den sista boken; Den sista striden kommer åter Jill och Eustace till Narnia, de sitter på tåget och hör en smäll, sedan landar de i Narnia. Tirian, en ung kung som kämpar mot lisitiga fienden och försöker hålla ihop ett land av förvirring och där ingen vet vem de kan lita på. Invånarna luras av en åsna iklädd ett lejonskinn som beordrar narnierna att arbeta, hugga ner träd osv. Bakom detta illdåd är den smarta gorillan Skift och åsnan Pussel - som Skift har i sin makt. Tillsammans med allierade narnier, slåss barnen och kungen mot fienderna. Aslans återkomst. De gamla kungarnas och drottningarnas återkomst. Narnias undergång. "Men det du nu ser är England i England, det riktiga England precis som det här är det riktiga Narnia." säger faunen till barnen (sid 158).
Jag läste alla sju böckerna på lite mindre än en vecka - hade inte läst dem på ett par år men jag kan inte låta bli att läsa om böcker jag älskade när jag var liten, (plus att en biografi om C.S Lewis fick mig ännu mer nyfiken) dels för att se vad jag ev. missade när jag var liten - eller inte förstod. Inser i efterhand att det var en del. Men även att äventyren var mycket längre när man var liten, intensivare. Dock är det samma älskade samling böcker som jag alltid bär med mig; men vissa tolkningar har varit riktigt intressanta. Det som jag direkt kan känna nu är likheterna med Bibeln - Aslan dör på stenbordet på grund av en förrädare (Edmund) - för att sedan återuppstå. Tekniskt sett dör han på grund av någon annans synder - precis som Jesus gjorde. (Ni får gärna komma med upplysningar, kristendomen är inte min religion och jag kan ha fel i vissa påståenden) Aslan har även healande egenskapen - han andas på stenstatyerna som då åter börjar leva, och i första boken nynnar han fram Narnia. Det är även han som står i dörren i Den sista striden, på domedagen och tvingar narnier och andra varelser att se på honom - de som fylls med kärlek får passera dörren in till det 'nya Narnia' - medan de andra faller ner i ett 'svart hål' - dagen då folk ska dömas och världen går under nämns också vad jag vet i Bibeln? Att alla de som fick passera dörren kommer till ett nytt, 'bättre' Narnia - där alla som vi mött i böckerna och som vi trott var döda återigen lever. Aslan berättar, när barnen nämner sin rädsla att bli ivägskickade till 'sin' värld igen - att den där smällen på tåget var en järnvägsolycka. Och här slutar Narnia, och här börjar "den stora historien" där varje kapitel är bättre än det föregående.
Personligen tycker jag böckerna är bäst till och med fyran, sedan börjar de tappa lite enligt mig - kanske för att jag gillar de fyra barnen och deras berättelser. Hade kunnat utveckla analys, berättarteknik mm, men detta blev ett sjukt långt inlägg kände jag ;) Någon annan gång kanske :p
Häxan och lejonet och Caspian, prins av Narnia har även filmatiserats (med ungefär samma namn) och faktiskt så har de gjort väldigt bra filmer utav böckerna - vilket är ganska ovanligt. Filmerna är trogna böckerna och ger väldigt vackra perspektiv på Narnia. Rollerna spelas utmärkt och Ben Barnes (Caspian) är sjukt snygg! Kung Caspian och skeppet Gryningen är under inspelning och utkommer preliminärt vintern 2010. Längtar redan :D