Bokbloggsjerka 8-11 maj



Dennna veckans fråga lyder: hur du får plats med alla böcker?
 
 
Jag var lite omedvetet smart när jag flyttade hemifrån & köpte mina första stabila bokhyllor då jag valde Ikeas Expedit. De är djupa vilket innebär att det är möjligt att ha böcker i dubbla rader eller liggandes bakom, vilket på sistone har behövts användas lite.. Körde en liten om-organisering för några månader sen då jag staplade alla pockets på höjden, de går in en hel del per "ruta" i bokhyllan om man kör den varianten så vips hade jag plötsligt mycker mer utrymme kvar. Så i vardagsrummet har jag tre stycken Expedit, främst för skönlitteratur, plus att jag har tre "osynliga" bokhyllor på ena väggen. De tar inte så många böcker så jag har de mest som "skyltning", använder också utrymmet längst upp på bokhyllorna för att ställa lite böcker. I köket (där jag även sitter & pluggar) har jag en smal Billy-hylla där studielitteraturen bor. Har planer på att köpa en till bokhylla till vardagsrummet men det får nog vänta lite, de jag har nu kan ju ta så mycket böcker... Gillar också bokhyllor som man kan ha både liggandes & ståendes, blir mer variation då. Inkluderar en bild på mitt vardagsrum, lite mörk men man kan se två bokhyllor i alla fall. 
 
 
 
 
 
 
 

Bibliotekshemsidor


Skriver som vissa av er vet en C-uppsats inom bibliotek- & informationsvetenskap, det som vi har valt att rikta in oss på (skriver med bästaste kompisen) är bibliotekshemsidor för unga och för att "krångla" till det ytterliggare har vi valt att utvärdera dem ur ett ungdomspsykologiskt perspektiv. Resultaten har blivit väldigt blandade, det har varit roligt att sitta och utvärdera hälften alla hemsidor i vårt urval (sextio stycken) då man fått se varierande och båda bra och mindre bra upplägg och innehåll. Tänkte ösa ur mig lite åsikter som inte riktigt passar i uppsatsen men som jag retat mig på i ett par år, så gnällvarning nedan:
 
Seriöst, det är tjugohundrafemton, varför är så många hemsidor så undermåliga/innehållslösa? Jag använder väldigt sällan svenska bibliotekshemsidor för att leta böcker osv, utan söker mig främst till kanadensiska eller engelska som ofta har mer omfattande ungdomssidor med mer boktips (dessutom böcker på engelska som jag tycker fattas ofta i Sverige). Men när till och med många privata bloggare har någolunda snyggare & mer stilrena bloggar än biblioteken har hemsidor så kan man ju undra lite varför det verkar vara så låg prioritet på dem? Så svårt är det väl inte att knåpa ihop något hyfsat minimalt som är enkelt och stilrent? I min mening har vissa sidor för många & starka färgkoder, håll er till två färgteman som inte är helt matade så kommer nog sidan se bättre ut.
 
Vi lever i ett så digitaliserat samhälle att det är nästintill oundvikligt att vara online och biblioteken har i stor utsträckning verkat för en ökad digital medvetenhet och för att minska den digitala klyftan - vilket ibland ter sig ironiskt om man ser på vad deras hemsidor erbjuder. Kanske är det för att många bibliotek väljer att köpa paketlösningar och sedan inte riktigt vet vad man ska göra av dem, kanske är det en prioriteringsfråga eller en resursfråga. Men oavsett så tycker jag ofta att bibliotekens hemsidor är ganska bristfällande, är man bara ute efter att söka rätt på en bok så funkar de bra, men i övrigt så finns det oftast inte så mycket mer vilket är synd. Jag tror att både biblioteken och användarna hade mått bra av hemsidor med mer innehåll och funktioner, ge användarna saker som de inte riktigt visste att de behöver. 
 
Såklart att det inte bara finns mindre bra hemsidor, tidvis har man fått aha-upplevelser och känt behovet av att dela sidan på facebook för att visa något upplägg som känns väldigt originellt och kreativt, men allt för ofta så har jag känslan av att hemsidan finns mest för att den ska finnas och att det inte finns någon ambition/kunskap av att göra det bäst av den. Finns säkert många faktorer som spelar in, men det är synd att det är så få hemsidor som har haft sidor för unga som känts riktigt bra. Det finns så mycket mer man skulle kunna göra och jag hoppas att det kanske blir lite bättre i framtiden. Hade varit kul om fler bibliotek vågade utmana vad som verkar vara "ramarna" för bibliotekshemsidor i Sverige. 
 
 

Årets poesiutmaning?


 
 
 
Som traditionsenligt har jag alltid en aktiv läsutmaning på Goodreads, där man sätter ett mål om att läsa x antal böcker. Föregående år har jag alltid kört på 100 böcker på ett år, i år sänkte jag ribban med en hel del och satte 50 i stället. Insåg att uppsatsskrivande mm antagligen skulle stjäla en del tid och ork så jag börjar lågt och får se, kanske ändrar jag summan framåt sommaren eller så. 
 
Utöver läsutmaningen så brukar jag inte direkt har några direktiv om vilka böcker jag ska läsa, jag är ganska bra på att snubbla över böcker på jobbet, på internet etc och jag läser ofta det jag har lust med där och då. Därför har jag ganska svårt att hålla mig till läslistor, jag gillar att välja bok att läsa efter stunden och hur jag känner just då. Men, sedan i tidiga våras har jag ett sidoprojekt på jobbet då vi ska försöka väcka liv i poesihyllan som tyvärr har för få utlån. Hur detta ska göras är ännu lite oklart, men jag har lite tankar och idéer; jag har alltid tyckt det är svårt att "ändra" folks uppfattning om poesi överlag. Många verkar tyvärr vara fast i att det är mest gammalt och mossigt, eller att det är för svårt och abstrakt att läsa vilket är synd.
 
Nåja. det jag ville ha sagt med detta är att jag sa till mig själv att under året så ska jag åtminstone ha läst tio stycken diktsamlingar, jag brukar läsa en del poesi men av någon anledning bloggar jag väldigt sällan om det. Tycker det är svårt att skriva om diktsamlingar då de kan innehålla så otroligt mycket och i många fall läser jag dem under en längre tid, lite som man äter väldigt mörk choklad, små bitar åt gången. För mig kommer utmaningen troligen innebära tio mer moderna samlingar då jag föredrar poesi som i alla fall skrevs under nittonhundratalet, men man vet aldrig - jag kanske läser äldre också. Hade varit kul om fler hakade på,  det behöver inte vara tio samlingar till antalet utan kan vara vilken summa som helst bara om känner att det blir en "utmaning" eller något man inte skulle gjort annars. Avslutar med ett citat från Iain S. Thomas, länk till hela hans text finns nedanför:
 
So read poetry. Because while all the poetry in the world might not be worth as much as one good doctor, if there is a reason we are alive, if there is a reason we're here, it can be found in poetry. It is the barest bones of the human experience and it captures the soul in flight.
 
Länk till artikeln hittas här.
 

Bokbloggsjerka 1-4 maj


Hakar på jerkan denna veckan (skulle kanske försöka att göra det till en vana igen, var väldigt längesedan nu..). Veckans fråga lyder:  Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?
 
En svår fråga, för mig blir det mer att svara på vilka jag skulle vilja se som klassiker. Av samma anledning som vi läser To Kill a Mocking Bird idag anser jag att man skulle man kunna läsa The Reluctant Fundamentalist av Mohsin Hamid om hundra år. Det var en av de mest udda och oväntade läsupplevelser jag haft, boken utspelar sig under en kväll på ett café i Pakistan där huvudkaraktären återberättar delar av sitt liv för en anonym lyssnare. Om fördomar och rasism i ett, nutida modernt samhälle. En bok som också skulle kunna uppnå klassiker status är Trumpet av Jackie Kay, en bok som är ett par år gammal nu men som jag anser inte fått tillräckligt med uppmärksamhet i Sverige, tror tyvärr inte den finns översatt till svenska ens. Kay berättar historien om Joss Moody, en berömd jazzmusiker vars död avslöjar en hemlighet som bara hans fru var medveten om; nämligen att Joss var en kvinna som levde sitt liv som man. Genom boken får vi följa olika karaktärer såsom Joss fru och hans son men även andra karaktärer som på något sätt var i kontakt med Joss. Bokens upplägg liknar en strukturen av en jazzlåt vilket gör det till en annorlunda berättelse.  
 
 
De känns som rimliga klassiker-böcker, hade jag fått önska fritt skulle Sarah Kays fantastiska diktsamling No Matter the Wreckage funnits med tillsammans med The Lover's Dictionary av Levithan. Om även fackböcker kan få räknas som klassiker så är det ganska lätt att hoppas på Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria.