Frost av Maggie Stiefvater


Grace har alltid betraktat vargarna som rör sig i skogen bakom hennes hus, speciellt förtjust i den vargen som räddade livet på henne när hon var liten & blev attackerad. Hon har alltid haft en känsla av att vargarna är mer än bara vargar & när en ung kille blir dödad av vargarna & hans kropp mysteriskt försvinner från bårhuset verkar det som hennes aningar stämmer. Det inleds en jakt på vargarna, en jakt som slutar med en skjuten kille på Graces uteplats.

Sam, den skjutna killen med det svarta håret & gula ögonen får bara vara människa några månader varje år, när kylan & vintern kommer förvandlas han igen. Med vintern som närmar sig har han & Grace bara några veckor på sig innan Sam tvingas från henne, tillbaka till sin flock. Eller?

~ ~ ~ ~

Frost är en kärlekshistoria, likt Twilight, som också handlar om hur kärlek & attraktion överkommer olikheter, dock blir Stiefvater lite långrandig & vissa partier är tråkiga & relativt händelselösa. Jag tror att det är lätt att gilla Frost om man gillade Twilight, mycket med tanke på att det är ungefär samma princip, liknande tempo & dramaturgi.

På senare år har det kommit ganska mycket barn/unglitteratur med fokus på vampyrer & varulvar, oftast modifierade versioner av sådana, det är modernt med nya versioner av gamla myter, samma varelser men med nya egenskaper. I Frost förvandlas varulvarna av kyla, de kan förvandla människor till varvulvar genom bett & kommunicerar endast via bilder i sin vargform. På somrarna får de komma tillbaka till sin mänskliga form, i alla fall under några år - antalet varierar från person till person, men förr eller senare blir vargformen permanent.

Frost är första delen i en trilogi, de andra böckerna heter Shiver (Feber) & Forever (ej på svenska än). Om jag tänker läsa? Tveksamt, jag gillade slutet i Frost & tror jag kan gissa hur de andra böckerna ser ut rent dramaturgimässigt. Någon som kan säga att jag har totalt fel är välkommen att göra det. Jag tyckte den kunde ha varit bättre, språket är inget speciellt & handlingen är som de flesta andra ungdomsböcker.

Trackback