; day two


♣ A book that you’ve read more than 3 times ♣
 
 
John Green två dagar i rad, men om man ska se krasst på det är faktiskt Looking for Alaska den mest sönderlästa boken i min bokhylla, oftast har jag "bara" läst vid post-it-lapparna som markerar favoritstycken i boken, men för det mesta slutar det med att jag skummar igenom hela boken. För den är ju så förbannat bra. 
 
Meningen "so I walked back to my room and collapsed on the bottom bunk, thinking that if people were rain, I was a drizzle and she was a hurricane" (p.87) har en egen tumblr och man kan köpa allt möjligt med det trycket. Det är också där John Green har sin styrka - i språket och karaktärerna. Man vill lära känna dem, man vill ha lyckliga slut, man vill umgås med Alaska & Bullen & Generalen. Looking for Alaska utspelar sig hundratrettiosex dagar före & hundratrettiosex dagar efter, exakta händelsen vet vi inte om förrän vi befinner oss mitt i den. Jag har tidigare beskrivit boken som "den ultimata ungdomsboken" och jag håller fortfarande fast vid det - även om det nu finns andra böcker med samma klassifikation. 
 
 
Några andra böcker jag också läst fler än tre gånger:
Twilight av Stephanie Meyer
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Hjärtans Fröjd av Per Nilsson

; skillnad på vill och borde


 
vill mest krypa upp i sängen iklädd mysigaste ponchon & läsa böcker - men har ett paper till på fredag som inte skriver sig själv (tyvärr..). Morgonens seminarium gjorde dock saker lite klarare för mig, så det ska väl förhoppningsvis går bra. Hämtade mitt adlibrispaket på posten igår - hoppas att helgen blir lugn så att jag hinner läsa lite. Ska bara komma igång med skrivandet så kanske det hinns med några kapitel nöjesläsning ikväll. Läraren var snäll nog att informera om att han underkänt hälften av klassen på förra veckans paper men vi får inte tillbaka dem förrän på fredag, kanske iofs bra - hade nog hakat upp mig på den uppgiften om jag behövt komplettera istället för att fokusera på den nya. 
 
En termosmugg med kaffe och försöka hitta lite bra formuleringar då ja..
 

; day one


 Best book you read last year 
 
 
Känner mig otroligt tjatigt eftersom ungefär alla i bok/blogg-världen pratar om The Fault in Our Stars nu eftersom den kom ut på svenska för någon vecka sedan med titeln Förr eller senare exploderar jag. Den svenska titeln och det svenska omslaget kan väl diskuteras, jag gillar inte översättningen av titeln alls. Men i alla fall, The Fault in Our Stars hade kunnat vara som många andra ungdomsböcker som tar upp just den stora kärleken, men John Green undviker att fastna i träsket, han tar historien över en ribba få andra klarat av. 
 
Vi får möta Hazel Grace som är döende i cancer och vi får möta Augustus Waters som överlevde cancern och följa den mest brutala, vackra berg- & dalbana som förälskelse och kärlek kan innebära. "You gave me a forever within the numbered days". Det är en fantastisk bok om livet och döden, kombinationen av dem två - att våga tro på en framtid som antagligen inte finns, att våga leva. 

The Fault in Our Stars var absolut den bästa boken jag läste förra året. Det kan också vara den bästa boken jag läst under min nuvarande livstid, det kommer bli en väldigt svår utmaning att knuffa ner den från sin nuvarande position i alla fall. Så har du inte läst den så gör det. Nu. Omedelbart. 
 
 
 
 

; kulturjournalistikens vara eller icke vara


Hittade ett intressant inlägg av Camilla på debutantbloggen i min reader för en stund sedan kring recensioner. Ni som läst bloggen ett tag vet att jag är skeptisk mot litteraturvetare, litteraturpedagoger & litteraturkritiker (Loveina Khans är dock ett undantag) då de flesta recensioner man hittar saknar den konstruktiva biten - där det handlar om att höja till skyarna eller såga längs fotknölarna. I tidningarna får vi läsa en persons åsikter om en bok, en person som ofta har en utbildning kring litteratur och som antagligen läser böcker med andra "glasögon" än vad den tilltänkta målgruppen gör (och kommer antagligen hitta och lyfta saker som en "nöjesläsare" inte kommer lägga märke till). I många fall känner jag, som har en utbildning inom kulturjournalistik och läser ganska många böcker om året, en hopplöshet när jag läser recensioner - vem skrivs dem egentligen för?
 
Det är väldigt, väldigt få böcker som jag skulle få för mig att läsa som cirkulerar på kultursidorna i tidningarna - och om de väl gör det så brukar det vara böcker jag redan läst (det vill säga översättningar). Min skeptism började med Twilight - jag erkänner att boken har sina brister (de flesta böcker har), men när jag läste boken innan de andra delarna hade kommit ut, innan diskussionerna gick hett till i diverse medier - för vi får inte glömma att både första och andra boken hann komma ut på svenska innan hypen slog till. Jag läste från pärm till pärm - för Meyer fångade mig och det var en ganska fin upplevelse att gå sida vid sida med Bella & Edward. Det är oftast så jag funkar - jag läser (& markerar med blyerts eller post-it) och sedan när boken är slut så processerar jag, såklart tankegångarna finns där när jag läser också, men jag ägnar inte så mycket tid åt att fördjupa dem. Först senare när jag går tillbaka till de delarna jag markerat och börja fundera över vad det är jag faktiskt läst - först då börjar jag bli kritisk.
 
Twilight var inte vilken ungdomsbok som helst - det var en bok som öppnade dörren till läsning och litteratur för många. Det är nog också därför många unga idag hellre söker sig till bokbloggar för att läsa recensioner och tankegångar kring böcker, för där finns en annan objektivitet, en annan miljö, där finns möjligheten att föra en diskussion. Där man faktiskt kan få sin röst hörd. Jag hoppas tidningarna tar tillvara på kompetensen hos bokbloggarna och på något sätt ändrar attityden hos recensenter. För jag förväntar mig att recensenten älskar litteratur och läsning, att recensenten ska vilja påverka, engagera - skapa diskussion. Jag förväntar mig fler vinklar än lovord eller sågning. 
 
Jag trodde all läsning var bra läsning. Jag trodde särskilt att läsning av böcker som uppslukar en så totalt, som Stephenie Meyers böcker uppslukade mig och många andra, var bra läsning. För har man blivit uppslukad en gång, så vill man bli det igen, och söker vidare efter nästa bok att få drunkna i. - Loveina Khans  (DN, 2008)
 
 Fungerande litteraturpedagogik: förmågan att hjälpa unga att hitta ingångar till läsning, hitta böcker som fungerar för dem även utan att lägga värderingar i vad dem läser. Huvudsaken är väl ändå att de läser?

; thirty days of books


Bokutmaning tjugohundratretton ♣
 
Okay, vi kör en repris på något som inte gick så bra sist, nämligen bokutmaningen som cirkulerade på internet vintern tjugohundraelva eller så. Jag hittade den på Bokhora och kom väl till dag elva eller något innan jag gav upp. Tänkte köra i februari men insåg att det blev lite ont om dagar, så jag börjar den trettionde januari istället. Det finns inte direkt några regler, problemet är att jag har svårt att hitta en favorit mm så jag bestämde mig för att hitta på lite egna regler nämligen: en bok får bara ta upp en dag (men kan nämnas som bi-uppslag) om inte frågan är riktad på något sätt. Jag får nämna flera böcker istället för bara en om det gäller svåra saker som exempelvis favoriter. Kanske kommer jag också eventuellt ändra någon fråga lite smått, eftersom alla frågor inte direkt passar mig (lite fusk, jag vet) - men trettio frågor ska besvaras och motiveras ialla fall. 
 
Så, första delen kommer imorgon och sedan kör jag februari ut. Inläggen kommer förhoppningsvis vara tidsinställda så det gäller bara att blogg.se ska sammarbeta.

; contemporary


 
eftersom mitt liv är tämligen händelselöst förutom böcker, bloggar & plugg så kommer de flesta inläggen framöver antagligen handla om böcker & läsning. Denna vecka läser vi pedagogisk filosofi på uni och det kan vara det flummigaste jag någonsin gjort. Faktiskt. På onsdag har jag planerat in en shoppingrunda på stan, som involverar andra butiker än bokhandlar, vilket i sig är ganska sensationellt. 
 
Men.. ska tillbaka till min sittplats i sängen med bok, penna & post-its och försöka förstå vad jag läser och vad jag ska skriva för paper till på onsdag. Yay, eller något. 

; wish me luck


 
 
.. är med i utlottningen om en bok igen, denna gången är det del II av Gardells hyllade serie Torka aldrig tårar utan handskar, Sjukdomen. Det är bloggen och dagarna går som lottar ut boken. 
 
Wish me luck.

; literature talk


 
intressant text i SvD som diskuterar "crossoverlitteraturen" - litteratur som både passar ungdomar och vuxna. Det har varit lite debatter kring just barn- & ungdomslitteraturen under vintern och egentligen är jag skeptisk till varför vi ska ha diskussioner kring ålder och litteratur över huvud taget. Ungdomsböcker har ansetts vara lite sämre, men om vi ska se till ungdomsböckerna så har utbudet ändrats ganska mycket de senaste åren i takt med att nya, lite yngre författare etablerat sig. Ungdomsboken som på åttiotalet stod mest för att "läxa upp" och visa vad som är rätt och fel i samhället har hållit i sig lite, syftet att ungdomar ska lära sig något i sina böcker - medan det nu för tiden handlar mer om att engagera, om att trollbinda. Huvudsaken är väl att man läser - inte vad man läser?

; bookblogs


Tips på bokbloggar:
Bokhora
Boklus
Bokmalen
Bokmania
Boktycke
Bokugglan
Calliope books
Debutantbloggen
Enligt O
Fabulerat
Lingonhjärta
Marcusbiblioteket
Pocketlover
The Book Pond
Vargnatts bokhylla
 
Bara några stycken nämnda, finns otroligt många fler samt förlags - & författarbloggar - vill man hitta så är det bästa att googla eller snoka bland bloggar, många gånger finns det länkar till liknande bloggar. 

; pictures from the other side of the world


 
 
han skickar bilder, brustna bilder, oredigerade bilder. 
blod död öken barn persikor militärer solnedgång soluppgång kalkvita hus vägbomb utbrunna fordon kulhål ruiner hundar åsnor självporträtt
 
minneskort kommer med posten; har aldrig gett honom min adress men likförbannat kommer minneskort från andra sidan världen. Han tror inte på komprimerade bilder, avskyr epost och internet. Självporträtten: skarpa ögonbryn, palestinasjal, vilsna djupbruna ögon, rufsigt dammigt hår. En bild utomhus på en bänk - stativ eller annan fotograf, bar överkropp, silverlänken runt halsen, magrare nu än då. Mycket svartvitt, nästintill poetiskt. En poetisk variant av ohumana saker, saker som jag önskar att jag slapp se, slapp vara medveten om.
 
 
minneskort och en kort uppmaning, skriven med hans otåliga handstil på en sönderriven lapp:
keep it safe til I return
 
sällan svenska, teorin om att man ska missförstå varann lika mycket - får inte han tala sitt modersmål får inte heller jag. Alltid engelska, alltid missförstå varandra lika mycket - bara ibland, oftast om nätterna mumlade han på svenska. Flashbacks, besök av avlägsna minnen: ibland när jag tröttnade, pratade på svenska med honom - har aldrig byggt ett ordentligt ordförråd på något annat språk, saknade att kunna uttrycka mig ordentligt, frustrationen
 
& det var också där vi hamnade: frustration
 
alltid denna frustration

; blogs about books


 
 
jag bevakar ungeför hundrafemtio bloggar, av dem så är väl ungefär femtio, sextio bokbloggar. Resten är "det här är mitt liv-bloggar", krönikörer, debattörer och många är inaktiva. Jag använder google reader som RSS-läsare, det vill säga att jag lägger in bloggar jag vill bevaka och så säger den till när någon har skrivit något nytt så jag slipper skriva in hundrafemtio url:s om dagen. Jag utbildar mig för tillfället till bibliotekarie/informationsspecialist, jag har ingen aning om vad jag kommer jobba med när jag är klar om sisådär fem terminer. Jag har även ett egenintresse av litteratur och läsning och hade gärna jobbat med läsfrämjande projekt eller liknande.
 
Bibliotekarieyrket har genomgått en del förändringar genom åren - från att ha varit "bokförmedlare" till att anta en  skepnad av informationsförmedlare till exempel. Men för mig så kommer alltid bibliotekarieyrket vara en del av bokförmedlarrollen och jag tror att många användare förväntar sig detta av bibliotekarien, även om det kanske inte handlar om just rena boktips så tror jag det kan vara användbart för att hitta det användaren söker - för de allra flesta vet att det finns personer som letar efter en bok med rosa omslag som en person på B skrev. Helt enkelt: att vara orienterad i bok- & förlagsvärlden tror inte jag är fel. Därför läser jag en massa bokbloggar - och inte bara med den typen av litteratur jag är intresserad av, utan jag har ett par bloggar som läser litteratur som jag vet att "den stora massan" läser. Förlagsbloggar för att veta hur de tänker och vad som är aktuellt, debutantbloggar, barnboksbloggar - det mest jag kan hitta alltså. Sen är det såklart jag sållar, för vissa bloggar tycker jag inte är så relevanta för det jag är ute efter. Bloggar kan också vara sjukt bra för att få inspiration och boktips till det egna läsandet (om man hittar någon med liknande boksmak det vill säga). Så ett tips: vill du känna dig lite mer orienterad inom bokvärlden, skaffa google reader, lägg till bokbloggar & läs. Tipsar om några bloggar jag tycker är bra imorgon, så får ni förslag på ett startkapital. 
 
Så vad vill jag egentligen säga med detta inlägget? Jag gillar när folk ber mig om lästips, jag gillar att köpa böcker för att ge bort - samtidigt som jag avskyr det. För det är svårt att veta vad och hur folk läser och gillar, jag läser mycket på engelska, mycket ungdomslitteratur - jag vet inte hur översättningarna är till svenska eller om vissa böcker ens finns översatta. Jag kan gissa efter genre eller chansa vilka böcker som påminner om en annan författares - men det är svårt. Samtidigt vet jag att jag har fått personer att gå från att tycka läsning är jobbigt och krångligt till att själva leta upp böcker och läsa frivilligt - och det är en ganska häftig upplevelse. Min syster läste knappt alls för några år sedan & nu är hon en liten bokmal. & jag vet att alla inte alls kommer älska läsning, men jag tror att om man bara hittar rätt ingång så kan man i alla fall få bort den jobbiga delen och göra läsningen till något intressant, till en rolig upplevelse. 
 
 
 
 

; silence, reading


Februaris bokköp: 
* Jag är femton år och jag vill inte dö av Christine Arnothy
* City of thieves av David Benioff
* Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld
* Catching Jordan av Miranda Kenneally
* Yarden av Kristian Lundberg
* Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson
* You Against Me av Jenny Downham
 
(ja, jag tjuvstartade februari lite på grund av erbjundanden)
 
Böcker jag väntar på från bibliotek:
* How to save a life av Sara Zarr
* The Indigo Spell av Richelle Mead
* The magicians av Lev Grossman
Beautiful creatures av Kami Garcia
* Just one day av Gayle Forman
* Notorious nineteen av Janet Evanovich
 
Läser just nu Medealand och andra pjäser av Sara Stridsberg. Genimänniska. Vill sno hennes språk & bära det med mig nära hjärtat. Har ni inte läst Drömfakulteten eller Darling River än så gör det. 
 
Nu ska jag skriva paper som tillsammans med mig måste befinna sig i fysisk form i sal Newton halv nio imorgon.

; tuesday


Pedagogik-kursen startade igår, känns väldigt mycket just nu så jag tänker mest vecka för vecka, tills på fredag ska vi ha skrivit ett paper på två sidor om lärande. Känns som att vara tillbaka på gymnasiets psykologilektioner med Freud & Piaget och andra gubbar. Har inte fått böckerna än, den ena skickas idag (den jag hade behövt just.. idag) & den andra borde komma idag. Läraren föreslog att vi skulle skumläsa hela boken, så jag har att göra.. Helgen bestod mest av Netflixande - hämtade hem ett tillägg så jag får det amerikanska utbudet, vilket ledde till att det plötsligt fanns två till säsonger av White Collar för mig att se. Dags att lägga över lite pdf:er på ipaden & börja plugga.. 
 
 
 
 
Tulpanerna jag köpte förra veckan står fortfarande, ser dock lite ledsna ut idag.
Har alltid tyckt om tulpaner, rosor känns så klyché, så uttjatat. 
 
 

; thoughts about books, part III


Råkade bli fyra böcker i detta inlägget, eftersom jag sköt upp skrivandet och läste en till bok igår *hosthost*, det här med självdisciplin är något skulle jag behöva träna lite på. 
 
   Before I die av Jenny Downham (eng)
Tessa är sexton år och döende i cancer när hon börjar sätta ihop en lista över saker hon vill göra innan hon dör, den första punkten skriver hon på väggen vid sin säng "I want to feel the weight of a boy on top of me" och efterhand fylls listan på med alla möjliga saker. Det är en fin historia, men tyvärr så har nog John Green förstört de flesta böcker om unga med cancer för mig efter sin fantastiska bok The Fault in our Stars. Det blir svårt att nå upp till den ribban, även om Jennys bok berättar en beundransvärd historia så får jag aldrig den där känslan jag vill ha tyvärr (eller också läste jag den bara vid "fel" tillfälle). Men det är helt klart en bok värd att läsas. Filmatiserats under titeln Now Is Good (2012). 
 
 Stealing Parker av Miranda Kenneally (eng)
Stealing Parker är egentligen en ganska typisk high school-story, innehåller "förbjuden" kärlek, problem med vänner, sport, plugg osv, men det som räddar det hela är att karaktärerna faktiskt har ett djup, en historia. Miranda berättar inte heller allting på samma gång, utan lämnar läsaren lite undrandes då och då - vilket jag gillar. Att man som läsare också hamnar mitt i en situation som man inte får veta allt om till en början tycker jag är ett plus, jag gillar inte när huvudpersonen ska berätta halva sin livshistoria i första kapitlet. Tycker ibland att Parker (huvudpersonen) blir något irriterande och velig, men samtidigt - är det inte så man ska vara som sjuttonåring? En söt bok som jag tror är ganska lätt att tycka om. 
 
 The Ant Colony av Jenny Valentine (eng)
Sjuttonåriga Sam rymmer hemifrån, som läsare vet vi inte varför - bara att något har hänt, något som han vill fly ifrån. Han hamnar i London, i ett slitet lägenhetshus hittar han en liten lägenhet att hyra. I samma hus flyttar tioåriga Bohemia in med sin mamma, Bohemia (även kallad Bo) är van vid att flytta omkring och hennes mamma är inte jättebra på att vara just mamma. Bo har levt som en "hemlighet" större delen av sitt liv utan att gå i skola mm. I huset bor även tre andra personer och alla historier flätas ihop allt eftersom. Det som jag kan tycka är lite synd med The Ant Colony och många av Jennys andra böcker - är att det blir för mycket, man tror inte riktigt på storyn till slut för att det blir överdrivet (även om denna var lite mer dämpad). Grunden till hennes böcker är för det mesta bra och känns genomtänkt, för att tyvärr bli för mycket mot slutet. Karaktärerna i boken gillar jag, framför allt Bohemia och Sam som känns lite mystisk, Jenny brukar ha väldigt speciella och härliga karaktärer i sina böcker. En ungdomsförfattare jag kan rekommendera - tror hennes böcker även fungerar bra om man är sugen på att testa att läsa på engelska.
 
 The Perks of being a Wallflower av Stephen Chbosky (eng)
En bok som jag (klantigt nog?) aldrig hade hört talas om förrän några veckor sedan då någon bokbloggade om den & eftersom väldigt få bibliotek hade den på engelska så köpte jag den. Vi får genom brev lära känna "Charlie" som han kallar sig eftersom han vill vara anonym och vi får inte heller veta vem som han skickar breven till. Breven börjar dagen innan Charlie ska börja high school och vi får följa honom under två år när han testar på allt som tonåringar vanligtvis testar på och följa hans intressanta tankegångar kring många saker. Charlie är smart, men missförstådd och jag småler ofta åt hans lite klumpiga sociala kompetens och när han missar de mest uppenbara sakerna. Det är en varm bok med en allvarlig underton och utan att spoila för mycket, tar den sedan en oväntad vändning. En bok som jag tror är lätt att bära med sig efter man avslutat den och som jag tror många unga skulle behöva läsa. Finns även filmatiserad under samma titel (2012). 
 

; thoughts about books, part II


 
 Extremly loud & Incredibly close av Jonathan Safran Foer (eng)
Det här var en bok som fick ganska mycket uppmärksamhet när den kom ut i media, men kommentarerna från läsarna är väldigt blandade. Boken handlar om nioåriga Oscar som hittar en nyckel efter hans pappa (som omkom elfte september) och bestämmer sig för att leta reda på låset som nyckeln tillhör. Oscar är en speciell huvudperson och hans äventyr är roliga att följa med på - men ändå känns boken lite krystat tycker jag, utan att riktigt kunna sätta fingret på varför. Det kan vara så att jag (på grund av diverse människor) hade ganska höga förväntningar på denna och förväntade mig mer djup samt att jag fann det var förvirrande till en början när det löpte berättelser parallellt även om jag förstod syftet med det. Finns även filmatiserad under samma titel. 
 
 Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri (sv)
Jag ska erkänna att jag faktiskt inte läst något av Khemiri innan men alltid varit nyfiken på hans författarskap. Jag ringer mina bröder utspelar sig i Stockholm och känns mest som en ordlek - som läsare blir man inkastad i händelserna och lär sig ganska snabbt att acceptera att man nog måste läsa vidare för att förstå. Vi får följa med Amor under ett dygn efter en bil har exploderat i Stockholm och lär känna den smått paranoida Amor genom personerna som han, kanske, ringer och ger instruktioner. Njaaa säger jag. Formatet gillar jag, men texten känns mer som det är skrivet för teaterscener än den skönlitterära hyllan (okay, insåg att den ska sättas upp på bland annat Malmö stadsteater) då läsaren lämnas med ganska lite faktiska saker. Språket är däremot häftigt, lekande och jag kommer definitivt läsa mer av Khemiri. SvD publicerade en intervju med Khemiri igår som du hittar här
 
 The Member of the Wedding av Carson McCullers (eng)
Tolvåriga Frankie spenderar en tråkig sommar i sin fars hus, som sällskap har hon sin sexåriga kusin och hushållerskan Berenice Men sommaren får plötsligt en vändning när Frankie får veta att hennes bror ska gifta sig - och genast börjar hon bygga upp bröllopet som hon tycker det ska vara i sin fantasi. McCullers författarskap går i många fall ut på att skildra individer som befinner sig lite utanför, antagligen i samhället eller i familjen. Hennes skildring av tolvåriga Frankie är tidvis brutal, ungefär som när verkligheten kommer ifatt fantasier & slår sönder alltihop - och Frankie är ett barn som älskar sina fantasier och försöker leva dem så mycket som möjligt. Jag gillar McCullers språk, hade markerat ett par rader som exempel men som jag givetvis glömde notera innan jag lämnade tillbaka boken. En fin bok, även om The heart is a lonely hunter förblir favoriten, jag ska även läsa The ballad of the sad café och se vad den har att bjuda på. Har du inte läst något av McCullers så borde du nog testa på det. 

; thoughts about books, part I


Okay, jag är slarvig. Jag läser mer böcker än jag orkar kommentera, jag har alltid tyckt det är svårt att skriva mina åsikter om böcker samt att beskriva handlingen på ett bra sätt utan att avslöja för mycket. Men om man nu ska vara konstruktiv så kan man bara bli bättre på saker genom att utsätta sig för dem. Så, tre böcker gånger tre inlägg följer nu:
 
   The Curious case of Benjamin Button, av F- Scott Fitzgerald (eng, ebok)
Eftersom jag läst Baklängeslivet av Per Nilsson innan jag läste denna klassikern så påminde böckerna mycket om varandra - bägge handlar om en man som föds i sjuttioårsåldern och sedan lever livet baklänges (Nilsson har antagligen hämtat inspiration från Mr. Buttons liv). Fitzgeralds berättelse är nästan mer som en novell, tunn och tar bara upp de större delarna genom Mr. Buttons liv utan att gå in på detaljer. Min kompis sa en gång att det kändes som en tågresa när man läste boken - att man åker förbi allt utan att hinna stanna upp och lära känna och när jag avslutar boken så förstår jag hennes resonemang, även om jag kan gilla det kortare formatet som lämnar lite mer åt läsaren. 
 
 Vad hände med Sverige i Göteborg? av Mikael Löfgren (red) (sv)
En bok med olika artiklar, krönikor mm av människor som var med under kravellerna kring EU-toppmötet tjugohundraett i Göteborg. Det är en bok som ifrågasätter mycket av polisens handlande som verkar överdrivet, vi får följa med en ung kille som arresteras för att helt enkelt ha varit på fel ställe vid fel tidpunkt. En annan berättar om hur han tillsammans med flera andra unga satt på en bro i centrala Göteborg under flera timmar - avspärrad av polis från bägge hållen - utan att polisen på plats visste varför. Intressant läsning, tyvärr blir det ganska tjatigt eftersom historierna som berättas är liknande, kritiken och frågeställningarna likaså. 
 
 Siri av Lena Einhorn (sv)
Siri von Essen är idag kanske mest känd för att ha varit Strindbergs första fru och fokuset i romanen läggs på tiden före, under och efter äktenskapet med August. Siri var gift med en löjtnant när hon träffade August, han var till början mer en vän till familjen, men ca ett år efter Siri och August träffats för första gången skiljer sig Siri från sin man. Som främsta anledning nämns att hon vill ägna sig åt skådespeleri, vilket inte tillåts pga hennes mans militära rang. Siri får jobb på Dramaten och senare gifter sig hon & August och karusellen är igång. Boken är utgedd som roman, men känns väldigt biografisk och Lena har läst mycket kring och av paret för att göra sina egna tolkningar av händelserna i deras förhållande. En bok som jag gillade väldigt mycket. 

; notes from a student


 
spenderade dagens första vakna timmar med att vakna, äta frukost, hitta kläder & smink och cykla ca 2km i minus sisådär tio grader för att hinna med en tidigare buss & faktiskt komma i tid till universitetet.. Det var dags för opponering av uppsatserna som lämnades in för ca en vecka sen. Det gick bra, vår uppsats blev "klart godkänd" & det var ganska odramatiskt hela alltet. Jag fick höra att jag borde ha haft fler semikolon (funderade på att göra ett massutskick till gamla lärare med titeln "dagen ni aldrig trodde skulle komma" eller ngt annat dramatiskt). Lite efter tio blev vi utsläppta och fick helg. På måndag börjar en ny kurs som ska bli rolig, nämligen pedagogik. Jag har köpt kurslitteratur idag, kollade nypriset på böckerna & dog lite inombords - tio minuter senare på blocket så kändes allting ljusare. Hittade bägge böckerna begagnade i fint skick & till samma pris som en av dem skulle ha kostat på adlibris. Åh apropå att köpa saker; min poncho kom idag! Budade hem den förra veckan från tradera & den var mkt finare & tjockare än jag trodde. Så jag är ganska nöjd faktiskt.. 
 
Nu ska jag sova utan att sätta något alarm & sedan bara ha en lugn & skön helg (förhoppningsvis full av böcker) - lär bli en ganska tuff introduktion nästa vecka så lika bra to be prepaired & någolunda utvilad.. 

; bookshops (society)


En diskussion angående bokhandlarnas framtid tas upp i LitteraturMagazinet här. En ung tjej ifrågasatte om dagens fysiska bokhandlar faktiskt behövs när marknaden är större online och om inte biblioteken till viss del kan ersätta en del av bokhandlarnas roll som litteraturförmedlare. I inlägget kan man läsa om hur en bokhandlare går till motattack, tyvärr inte med eftertanke eller inbjudan till diskussion, utan ganska argt. Men det fick mig att fundera, vem är verkligen de fysiska bokhandlarna till för? 
 
Jag gillar själv att strosa runt i bokhandlar, men om vi ska vara ärliga så har jag de senaste åren mest köpt  kontorsmaterial eller kalendrar på bokhandlar (eftersom de flesta har ett ganska bra utbud av just det). Senaste boken jag köpte i fysisk bokhandel var åt min mamma, Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken. Den kostade nästan tvåhundratrettio kronor, vilket ger nästan sextio kronor i prisskillnad när man kollar efter den online. Jag förstår varför, internetbokhandlarna har inte samma kostnader för lokaler, personal mm. Men den egentliga frågan handlar väl om vad är vi i dagens samhälle egentligen är beredda att betala för en bok? Jag har dessutom ganska svårt att hitta böcker jag vill läsa hos fysiska bokhandlar, ett exempel är när jag själv skulle plocka ihop tre julklappspocket till mig själv på Bokia i Halmstad.. Jag är ganska strikt med vad jag läser, jag undviker läsa böcker som är översatta från engelska till svenska, jag är trött på deckare och de flesta självbiografier handlar idag om människor jag aldrig hört talas om. Besöket hos Bokia slutade med två Murakami böcker och Lena Einhorns roman om Siri von Essen - och då hade jag ägnat en bra stund åt att hitta och välja ut dessa. Utbudet av ungdomslitteratur är skrämmande hos många av de bokhandlar jag varit inne i, jag vill knappt kalla det utbud & det samma gäller titlar på engelska (dessa brukar dessutom vara dyra pga import). Samtidigt vet jag när jag går in i bokhandlar att jag antagligen inte kommer hitta det jag letar efter och att om jag hittar det kommer kostnaden vara högre än jag väntat mig. 
 
Tittar vi däremot på internet, exempelvis på Adlibris, en sida jag i de flesta fall beställer mina böcker ifrån så vågar jag påstå att jag alltid har hittat det jag letat efter. Jag läser en del smal litteratur, dessutom mycket på engelska och ganska sällan den "aktuella" litteraturen. Jag förstår att fysiska bokhandlar måste ha kioskvältarna och de böcker som de vet att folk köper & läser. Jag vet att de fysiska bokhandlarna är viktiga för sin användargrupp, men jag har tyvärr också svårt att se en framtid för dem när utbudet är bättre och billigare online för många. Jag tror samtidigt det är viktigt att lyfta diskussioner om hur samhället ska se ut i med just den här typen av frågor - hur mycket plats ska internet få ta? 

; a positive surprise (books)


 
var & hämtade ett paket idag, eller två snarare, eftersom Adlibris tyckte att det var en bra idé att dela min order. Narnia-boken var sen från förlaget & skickades separat (det roliga var att den kom fram först..) men idag fick jag två sms-avier med meddelande om att böckerna fanns att hämta. Var bara att gräva fram cykeln under snön & börja trampa. Jag kollar sällan detaljer när jag beställer böcker, mer än typ bindning, pris och orginalspråk, så därför blev jag väldigt positivt överraskad över Narnia-boken, hade inte en tanke på att den innehöll illustrationer och små, fina detaljer. Ska bli ett rent nöje att läsa, satt och strök över sidorna & tjuvkikade på de fantastiska illustrationerna av Pauline Baynes innan. Vill ni veta mer finns boken här på adlibris. Det kan vara den bästa investeringen i år, faktiskt, är fortfarande tämligen hänförd av det underbara formatet. 
 
Så nu ska jag läsa igenom uppsatsen jag och Anna ska opponera på torsdag, sedan ska jag lägga mig och börja läsa - ska bara bestämma mig för vilken bok jag ska börja med.. Väntar lite med Narnia, ska läsa alla böcker i den ordningen de skrevs i och inte i den kronologiska ordningen som HarperCollins började ge ut böckerna i under början av nittiotalet. För att förklara:

HarperCollins/kronologisk ordning: 1. Min morbror trollkarlen 2. Häxan och lejonet 3. Hästen och hans pojke 4. Caspian, prins av Narnia 5. Kung Caspian och skeppet Gryningen 6. Silvertronen 7. Den sista striden
 
Ordningen de är skrivna i: 1. Häxan och Lejonet 2. Caspian, prins av Narnia 3. Kung Caspian och skeppet Gryningen 4. Hästen och hans pojke 5. Silvertronen 6. Min morbror trollkarlen 7. Den sista striden
 
Tidigare publiceringar har nästan följt ordningen de är skrivna i, bara Hästen och hans pojke och Silvertronen har bytt plats. Ska även bli kul att läsa på engelska, läst på svenska tidigare, först när jag var runt åtta, nio och sedan även som nittonåring (slarvig omläsning dock..) så det blir lite läs om, läs rätt. To be continued.. 

; descriptions


 
 
det snöar. Jag har suttit vid fönstret och pratat i telefon i över en timme, tittat på hur flingorna dansar på väg ner mot marken. Kyligare än i Halmstad och en annan slags kyla, sjö istället för hav, vinden är inte lika bitande. Första gången jag bor mitt i landet, alla städer har alltid annars legat längs med kusten. Göteborg, Kungsbacka, Varberg, Halmstad - på något sätt har släktingar alltid bott i kuststäder, nära till havet. Jag gillar tystnaden, jag tänker inte på det när jag är där, men vägen vid mamma & pappa är hårt trafikerad men jag är så van vid de ljuden att det är först när jag kommer hem till Växjö som jag reflekterar över det. När tystnaden tar vid. 
 
Jag bor i korridor, kollektiv. Det tar en kvart med buss att ta sig hit från Växjö centrum. Det är en folkhögskola som erbjöd hemlösa studenter en plats att bo på, för tillfället är vi sex stycken här - från början var vi åtta. Omgivningarna är fantastiska, finns ett naturreservat i närheten där jag gick en del promenader i höstas. Men det bästa är hur tyst det är - nästan som huset i Kungsbacka, jag gillar tystnaden - eller snarare att själv få bestämma vad som ska fylla den. Jag lyssnar nästan alltid på musik - oftast sådär i bakgrunden. Perfekt. 
 
Halva dagen har nästan redan försvunnit, jag ska städa och sedan fortsätta lägga in böcker i goodreads - är inte på direkt läshumör än. 

; virtual bookshelves (or sites)


I slutet av januari tjugohundratio började jag testa på det här med book-rating-sites, virtuella bokhyllor eller vad vi nu ska kalla dem. Första sidan jag testade var bok.nu, men av någon anledning så gillade jag inte den alls - kommer faktiskt inte riktigt ihåg varför. Jag gick vidare till boktipset.se och det är där jag har varit sen dess, det är väldigt sällan böcker jag söker efter inte finns i deras system och man kan skapa egna listor mm. Dock tycker jag att listorna är svåra att hantera, men det kan vara min bekvämlighet som står ivägen. Däremot är ett plus med listorna att man kan välja om man vill publicera dem eller inte, så du kan ha "privata" listor som folk inte kan se. Smålistor funkar på boktipset, men (jag har lyckats göra det iaf) man kan lägga till samma bok flera gånger och att hantera större listor är sjukt jobbigt eftersom man enbart kan visa 20 böcker per sida. Min lista över mina böcker jag äger är  i nuläget på över 300 böcker, men jag har gett upp projektet för att det är ingen som orkar bläddra igenom 16 sidor där sökbarheten är ungefär noll. Sen i slutet av förra året har jag börjat spana på goodreads, som i grunden är en engelsk sida - men om man börjar söka i deras system så har de en del svensk litteratur/översättningar också. Goodreads är lätthanterat, det har flera alternativ än boktipset, ett par exempel är att man lätt kan lägga till böcker man inte hittar i systemet själv, lättare att hantera listor och bokhyllor - samt att man kan importera/exportera från/till exceldokument. Man kan även välja att visa upp till 200 böcker på sida, på boktipset är det alltid 20 böcker vilket gör att man får bläddra massor & sökbarheten minskar. 
 
Både Boktipset & Goodreads har appar, vilket jag tycker är fantastiskt eftersom man lätt kan hitta vilka böcker man vill läsa genom att helt simpelt gå in i en lista när man står på biblioteket eller i bokhandeln. Lika lätt går det att lägga till intressanta böcker i en lista innan man glömmer bort vad dem heter (ett plus är att jag med ipaden kan skanna in böcker, både effektivt och roligt).
 
Så ja, jag kommer väl påbörja att lägga över mina listor och bokhyllor i goodreads när jag har tid och låta det ta den tiden som det tar att flytta allt, så får vi se om jag blir så nöjd med det som jag tror - eller om jag går tillbaka till boktipset efter ett tag. (Ja, jag har ganska för mycket fritid för tillfället, men dont worry, när nästa kurs börjar om en vecka så ska jag nog ha att göra igen..) 
 
Pssst, i menyn till höger, en bit ner så hittar ni min läsutmaning för tjugohundratretton - ytterligare en funktion man kan gilla med goodreads! 

; pr


Är med & tävlar om ett ex av Murakamis bok Hard-Boiled Wonderland and the End of the World. Tävlingen hittar ni här. Ska bli spännande och se hur den engelska översättningen är, då jag endast har svenska översättningar själv (orginalspråket är japanska). 

; chronicles of the ancient darkness


Hittade en serie böcker på biblioteket strax innan jul, Michelle Pavers Chronicles of the Ancient Darkness. Första boken i serien hade stått på min vill läsa-lista ganska länge, så när jag insåg att stadsbiblioteket i Halmstad hade boken inne så tänkte jag why not. Serien innehåller sex stycken böcker och riktar sig nog främst till år 12-15 (även om vi inte ska lägga tyngd på sånt egentligen).
 
1: Wolf Brother, 2: Spirit Walker, 3: Soul Eater, 4: Outcast, 5: Oath Breaker, 6: Ghost hunter.
 
Serien är hyfsad jämn, jag gav nästan alla fyror i betyg på boktipset, andra boken kändes dock lite ojämn, mest som att författaren försökte få fram saker som skulle hjälpa resten av serien på traven - men det är ändå böcker som jag fastnade i. Jag läste på orginalspråket, engelska, och jag skulle gissa på att vissa delar blir jobbiga om man inte är van vid att läsa på engelska, just för att de utspelar sig i en annan tidsera och använder tidvis ord som jag ialla fall, inte är helt bekant med i dagens litteratur och värld. Å andra sidan så är det ju bra att utmana sina kunskaper då och då - jag slår upp ord relativt ofta som jag inte förstår, även om jag förstår sambandet så vill jag gärna bekanta mig med nya ord. 
 
Serien handlar kort (för det blir jäkligt jobbigt att beskriva handlingen utan att spoila en massa..) om Torak och Wolf. Böckerna utspelar sig för länge sedan, när människor levde i harmoni med naturen. Människorna är uppdelade i olika clans, Torak är wolf clan, medan andra clans som nämns är bland annat raven, seal och oak. Vissa clans har dock dött ut med tiden eller i olika sjukdomar då de oftast lever tillsammans i grupp. Torak och hans far har levt utanför deras clan hela Toraks liv, utan att han riktigt vet varför. När hans far sedan dör vet inte riktigt Torak vad han ska göra, hur han ska klara sig - och där börjar hans äventyr. Torak upptäcker snabbt att han har kunskaper och egenskaper som han själv inte hade en aning om och han hittar dessutom en trogen vän, nämligen Wolf. 
 
Jag älskar delarna som är ur Wolfs perspektiv, där han använder ord som är finurliga och roliga (och inte så självklara till en början). Man får även följa hans förvirring över vad Torak ibland gör och inte gör och det ger storyn ett annat sorts djup. Jag gillar miljöerna och karaktärerna, speciellt Wolf. Jag läste böckerna väldigt tätt (typ en om dagen), vilket gjorde att dramaturgin kändes tjatig - dock lätt hänt med serier. 
 
En väldigt söt serie som jag tyckte väldigt mycket om helt enkelt. 

; jag är den som skall komma


Adlibris uppmärksammade mig på att Johanna Nilssons nya bok Jag är den som skall komma släpptes idag, mer info om boken finns här eller på adlibris sida. Johanna är en sån författare som jag följt under flera år; från det att jag läste Hon går genom tavlan ut ur bilden på högstadietiden, de flesta av hennes böcker har jag läst från pärm till pärm på några timmar. Jag la in en reservation på boken på bibliotket här i Växjö, så får se när jag får den. Konceptet är egentligen ingenting som lockar mig, hade det varit en annan författare hade jag antagligen inte brytt mig om att läsa - är inte det lite diskutabelt? Hur man oftast är villig att gå utanför sin comfort-zone när det gäller ens favoritförfattare? 

; essay in progress


Verkligheten för tillfället: sitter med uppsats som ska vara inne på fredag & jag försöker hitta flowet som jag vet att jag kan ha när jag skriver, men det fastnar någonstans halvvägs. Det är ju nu som jag skriver som bäst, nattmänniska som man är. Men snart klar - det är lättare än vad jag tror. Måste sluta jaga deadlines, måste sluta tro att saker är svårare än de är (oftast skjuter jag upp jobbiga saker & tycker sedan att det är lätt & ibland till och med roligt när jag väl börjar..). Men samtidigt - den enda uppsatsen jag lämnat in & varit sjukt nöjd med var den jag fick komplettera.. Så det här med att vara kritisk & negativ kanske inte är så dumt ändå. 
 
Keep on writing... 

; dreamlike


skogsdunge;
natt eller sen kväll
en ensam parkbänk i skenet
från en gatlampa

tystnad
träden är stilla
väntandes

jag har menat allt jag sagt
säger han
det hade lika gärna kunnat vara en knuten näve

han vänder sig om och går
      jag står kvar

; the "good" literature


.. tänkvärd text i SvD om läsning och "god" litteratur. Om att unga borde välja bort "nya" medier så som datorer, tv, spel mm och försöka välja böcker och läsning istället. 
 
Började själv läsa Lena Einhorns bok Siri igår, en roman om Siri von Essen. Boken fokuserar mest på hennes relation till/med August Strindberg. Den känns väldigt biografisk, även om den är utgiven som roman - jag gillar språket och strukturen, även om det blev lite rörigt i början eftersom den hoppar i årtal (jag är väldigt dålig på att läsa kapitelnamn/beskrivningar). Ska se om jag läser ut den idag eller på bussen imorgon - åker hem till Växjö någon gång under morgondagen. 

; books bought january


Min kundvagn på adlibris började bli tung & dyr, så jag skickade ivägen en beställning tidigare idag. Har dock bestämt att inte köpa fler böcker (gäller ej studielitteratur eller present-böcker) förrän jag läst de som ligger på rummet, så med lite tur får jag väl beställa böcker lagom till sommaren. 
 
Dagens beställning blev:
 
C.S Lewis, Complete Chronicles of Narnia (men nej, jag är inte alls nörd)
Jenny Valentine, The Ant Colony
Yann Martel, Life of Pi
Miranda Kenneally, Stealing Parker
Stephen Chbosky, Perks of being a Wallflower
 
Ska läsa om Narnia, på engelska denna gången - och i ordningen som Jack skrev böckerna. Life of Pi vill jag läsa innan jag ser filmen, Valentine för att jag läst och gillat hennes andra böcker och de andra två är tips från bokbloggare som jag tyckte var intressanta. 
 

; fantasy series


Testar på det här med.. litteraturpedagogik eller vad vi ska kalla det. Gillade du Twilight eller gillar du tonårsfantasy allmänt? Då kanske du gillar någon av följande serier:
 
Richelle Mead & Vampire Academy.
1: Vampire Academy, 2: Frostbite, 3: Shadow Kiss, 4: Blood Promise, 5: Spirit Bound, 6: Last Sacrifice
Richelle följer inte heller de traditionella myterna helt utan skapar "egna" vampyrer på ett sätt som jag fastnade väldigt mycket för. Känner man sig besviken över att serien faktiskt tar slut efter sex stycken böcker kan man låna/köpa spin off-serien, första boken heter Bloodlines, andra The Golen Lily och den tredje kommer ut någon gång i februari och heter The Indigo Spell. Jag vet inte hur många böcker som hon tänker skriva om Alkemisten Sydney, men det är lite roligt att få följa karaktärerna ur ett annat perspektiv. Jag läste alla på engelska, eftersom serien riktar sig främst till ungdomar är språket inte så avancerat. Finns översatt till svenska för den som så önskar. Själv förälskade jag mig lite i Dimitri. 
 
P.C & Kristen Cast & House of Night.
För tillfället finns tio böcker ute och fler planeras. Jag kom fyra böcker in i serien (tröttnade), vilken antagligen berodde på att jag ville ha mer handling och mer action. Men det kanske är något för någon annan istället? Jag gillade Zoeys attityd, men tyvärr gör författarna gärna lite för mycket för sina huvudpersoner vilket känns överdrivet efter ett tag (ett ganska vanligt misstag). 
 
Charlaine Harris & True Blood
Jag älskar True Blood. Love it. Serien har kallats för Twilight för vuxna, och visst ser vi lite samma typiska genusperspektiv som i Twilight, men annars är de enligt mig vitt skilda. Bestämmer man sig för att läsa böckerna har man en hög som väntar; tolv böcker finns utgivna och den sjunde maj i år kommer den trettonde och avslutande delen i serien. Finns även som TV-serie (även om de, tyvärr, strukit en hel del från böckerna & hittat på egna grejer). 
 
(Oops, jag vet att det pågår ett litet bråk mellan TrueBlood-fans och Vampire Diaries-fans, så man får helt fint välja sida genom att testa läsa bägge.)
 
L.J Smiths & Vampire Diaries
Jag ska inte säga så mycket om Vampire Diaries, jag försökte läsa första boken, men det kändes inte som något för mig. En dag kanske jag ger den en ny chans. Men jag vet flera som har läst böckerna och älskar serien, så man ska inte tänka så mycket på vad andra tycker och tänker utan läsa sånt som man själv tycker är bra. Finns även som TV-serie. 
 
Några korta tips:
Maggie Stiefvaters trilogi om The Wolves of Mercy Falls: Shiver, Linger, Forever.
Michelle Pavers serie Chronicles of the Ancient Darkness - sex stycken böcker om Torak & Wolf.
Suzanne Collins extremt hypade trilogi The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay.
Alyson Noels olika tonårsserier. 
Mats Strandberg och Sara Elfgren Bergmarks trilogi om Engelsfors, hittlls finns Cirkeln och Eld ute. 
 
Finns mångamånga fler bra fantasy-serier, bokbloggare Boktycke är väldigt bra på att leta upp sådana, om man vill ha mer. 

; books 2012


Totalt: 98 lästa
Svenska: 58
Engelska: 40
 
E-böcker: 10
Egen: 24
Lånad: 64 (bibliotek eller av kompisar)
 
Mest lästa genre: barn & ungdom (49), skönlitteratur (18), fantasy (15)
Mest lästa författare: Richelle Mead (8)
Mest lästa månad: december (17)
 
Betygsättning, 1-5 (boktipset):
1: 0
2: 6
3: 30
4: 45
5: 17
 
Utanför min "comfort zone": har läst ganska mycket fantasy (en del av det jag klassat som barn & ungdom har inslag av fantasy). Har nästan alltid varit lite emot fantasy, men Twilight-serien fick mig att börja leta efter bättre fantasy och Richelle Meads serier är fantastiska. 
Vill jag läsa 2013: mer klassiker, läsa ut de böcker jag äger först istället för att låna.. 
 
Köpta böcker: 44
Favorit/er: The Fault in our Stars av John Green, The Night Circus av Erin Morgenstern. 
 
 

; 2012 from a review mirror


Januari:
"I like penises, I just dont like what they are attached to."

Firade nyår med släkt och skickade upp thailyktor vid tolvslaget. Nyårsdagen bestod av jobb så det blev att gå och lägga sig i tid (vilket var bra eftersom hästarna verkligen inte ville varken ut eller in...). Fick även en häst att ta hand om/sätta igång, Barbie. Jag & Emma var ganska mycket i min lägenhet, kollade på film & hängde under januari då hon var tillfälligt tillbaka i Sverige. Jag & Pices kom hem med en gul rosett från ett KM i Dressyr. Skrev den 29:e om att det var tio år sedan en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare dog, Astrid Lindgren. Skrev ganska mycket texter under januari, en del finns här på bloggen. Skapade även en kylskåpspoesiblogg, som dog inte allt för långt efteråt. Lyssnade på Loke & myste mycket med Ellen.

Februari:
"ord utan luft under vingarna flyger inte"


Citerade mycket låttexter och citat, många kvällar framför TVn med Narnia eller Nick & Norah. Den 6:e februari tog arbetslösheten slut (efter att ha hoppat fram & tillbaka under två år) och jag började praktik/jobba på Nyhemsskolan med tvåorna. Läste mycket poesi, hängde på stallet och red på Barbie, som mest försökte få av mig från sin rygg med diverse knep (mest resningar & bockningar..) Vann alla hjärtans dag-hoppet med "mitt" lag på en häst som var... väldigt taggad och pigg och om jag ska vara ärlig så hade jag knappt någon koll på honom alls. Men han var så jäkla glad och positiv och jag tror aldrig vi har hoppat två så bra rundor någonsin som vi gjorde då. Lyssnade på Loke med systeryster i ett ganska kallt Kajskjul och drack cider. Hade årsmöte med Ungdomsstyrelsen på stallet och tackade motvilligt ja till ordföranderollen, något som, tyvärr, inte blev så bra som det hade kunnat bli. Lämnade över hästen till en annan tjej som hade mer tid att lägga på henne och fokuserade mer på jobbet.

Mars:
"Så många turer, jag borde ha dig, du borde ha mig. Du har någon annan. Jag har mig själv."

Hoppade mycket clear rounder/pay'n jumps på ponnyn, beställde en ny mobil (hade haft en äldre modell ett par månader eftersom min touch trillade av en häst & dog).. Gick på öppen scen på biblioteket och skrev om gitarrpojkar med stora drömmar och lite tid. Läste ut bästaste John Greens bok "The Fault in our Stars" och dog lite inombords när sista sidan var vänd. Slog även upp första sidan i den kanske mest hypade triologin 2012: the hunger games (blev inte jätteimponerad, faktiskt). Var ungefär konstant förkyld under mars, nya baciller på jobbet var antagligen orsaken. Fick även upp mamma på Loke under en prova på-ridning, vilket i sig var ganska otroligt. Min finaste svarta häst lades ut på annons och jag ville inte riktigt inse att det var det bästa som kunde hända honom.. Jag skickade in ansökningar till högskolor och hade ångest/panik över framtiden.

April:
"I dont want a happy ending, I want a happy story.."


April började med att jag & Loke visade upp vårt allra bästa dressyrprogram någonsin på en pay'n ride, min finafina ponny! Kollar fortfarande på den filmen ibland när jag behöver motivation.. I skolan (alltså på jobbet för mig) hade barnen lov och de som var på fritids fick åka på utflykt till Tjuvahålan och promenera lite på stigen, jag fotograferade omgivningar mest - det var en underbart fin dag och ljuset var perfekt. Första veckan i april åt jag & systeryster glass i Kapsylparken, solen speglade sig i Nissan och våren var ung och oanvänd. Lyssnade mycket på Säkert/Hello Saferide och citerade låttexter. Storstädade lägenheten och hittade ungefär fyrtio olästa böcker i olika högar på golvet. Tog ut mina hästar för att äta gräs i vårsolen och gick på Poetry Slam på Fox and Anchor. Promenerade en del på Galgberget, kollade på hockey och åt middag lite då & då hos mamma & pappa.

Maj:
"A friend told me I was delusional. I almost fell off my unicorn."

Började maj med att läsa ut geniala "Lover's Dictionary" av David Levithan. Var ganska mycket i stallet och i mitten av maj fick jag säga hejdå till min fina svarta ponny, min älskade sommarprins, lasta in honom i en transport och se honom åka iväg till ett nytt hem. Var även hästskötare åt "frun" på diverse dressyrtävlingar, läste mycket böcker och letade poetry slam inspiration på nätet. Författaren Maurice Sendak dog, jag följde Breivik-rättegången och Aftonbladet drev debatten om vikten av grävande journalistik efter att de blivit dömda för att ha köpt vapen i journalistiskt syfte (som de omedelbart lämnade över till polisen). Åkte mycket inlines på kvällarna när det inte var regningt och blött, hade gps med mig i fall om att, vilket faktiskt ganska ofta behövdes för att hitta hem igen. Läste Nina LaCours böcker och fastnade totalt - fina läsupplevelser. Stod och frös i det kalla vädret under stallets tävlingar - sommaren kom aldrig riktigt..


Juni:
"... ibland måste jag stanna upp, korsa armarna om mig själv & krama hårthårthårt; för annars känns det som jag ska falla isär"

Åkte runt lite på dressyrtävlingar som hästskötare, mest Div III med vänner, hängde på 035 med diverse folk och gick ut lite då och då. Jobbade kvart i åtta till halv fem varje dag (fast oftast fick jag gå vid fyra), var trött fast jag sov hyfsat ordentligt för att vara mig. Klippte av mitt långa hår (gick ner över ryggen nästan till byxlinningen innan, efteråt var det axellångt). Blev ett par biobesök tillsammans med Emma och en midsommar tillsammans. Var & såg Loke tillsammans med lite vänner och åt pizza & drack vin efteråt, det var en hyfsad sommarkväll i en sommarstad och överallt storbildstvs med fotboll på. Var mycket utflykter på jobbet, mycket ute i sommaren.


Juli:
"I am not one of those offers you can combine with others."

Juli var en händelserik månad.. I början av juli kom ett erbjudande som jag inte riktigt kunde tacka nej till, hade anställning fram till slutet av juli på nyhem, men när jag hittade ett PM på facebook med ett erbjudande om sommarjobb från iss (lokalvård mm) såg jag en chans till något nytt. Jag kände aldrig riktigt att jag passade in på nyhem, kände mig ganska vilse, bortkommen bland barnen. Har aldrig riktigt varit bra på att vara vuxen. Personalen var bra, det var bara det att jag aldrig kände mig hemma där, i den rollen. De första månaderna var ok, men jag tyckte det var jobbigt i slutet, dessutom var det sammanslagningar över sommaren med andra klasser och till slut även en annan skola. Det var en bra erfarenhet och jag lärde mig att jag gillar att jobba med barn - men inte i skolsituationer. Så nio dagar in i juli skrev jag på anställningskontrakt och hämtade ut arbetskläder, tre dagar senare bytte jag jobb. Första dagen på iss fick jag dessutom mitt antagningsbesked - jag kom på mitt förstahands val, biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. I mitten av juli var jag på Brottet och skrek mig hes på konsert med Winnerbäck. Köpte converse och bokade resa tillsammas med Ems till Riga i augusti.


Augusti:
"hade velat ha ett lyckligt slut med dig"

Började augusti med brunch inne i stan med sötaste vännen, köpte även ett par easytone i ett försök att rädda min fot. Gick ensam på tredje Loke-spelningen för 2012 på Kajskjulet, det var en varm och kvav kväll och dagen efter jobbade jag sista passet på iss och var ledig fram till skolan började i september. Ägnade de första veckorna i augusti åt att rida ponnysar och hjälpa till i stallet efter att hästarna kom hem från betet. Hälsade på hemma hos Yvonne, red ut på kvällen och blev väckt av hennes hund-armé på morgonen efter. Letade lägenhet som en galning i Växjö och började så smått acceptera tanken på att lämna min underbart söta lilla etta. Spenderade en weekend i slutet av augusti i Riga med Ems, drack drinkar, spelade Zole, fikade och gick på hockey. Kom hem och sov sista natten i lägenheten, åkte och lämnade Ellen hos mormor och morfar dagen efter - tappade min dator på parkeringen och slog sönder skärmen.. Dagen efter var det bara att åka till Elgiganten och köpa en ny. Augusti var väldigt.. överväldigande. Verkligheten kom ikapp. Det är inte alltid så roligt att vara vuxen och behöva fatta egna beslut.

September:
"... har just nu ett liv jag inte riktigt kan hantera"

Började skolan, hemlös till en början. Bodde på studentkårens akutboende till en början, pendlade så mycket jag kunde mellan halmstad och växjö. Tog tre veckor ungefär innan jag lyckades hitta någonstans mer permanent att bo. Ägnade mycket tid på biblioteket på campus och lyssnade på musik, läste böcker och satt med datorn. Mycket tid gick åt att åka buss, ta mig till olika ställen. Efter en inlämnad hemtenta spenderade jag två dagar i Göteborg på Bokmässan och en natt i Varberg hos mormor & morfar och kise. Lyssnade på Jonas Gardell som nog inte lämnade någon oberörd när han berättade om när AIDS kom till Sverige och sin triologi "Torka aldrig tårar utan handskar". Lyssnade på Mankell som hann prata om väldigt många olika saker under sin timme i samtal med någon (minns inte vem, tror det var någon journalist). Träffade Fredrik Backman som ritade robot och enhörning i mina ex av hans böcker, träffade även Jenny Valentine och fick mitt ex av "The double life of Cassiel Roadnight" signerad. Slutade med att jag köpte lite fler böcker än jag hade tänkt från början.. Lyssnade på intressanta debatter och lämnade mässan hyfsat tidigt på lördagen, nöjd med livet.


Oktober:
"& vem vet - en dag kanske det vänder."

Flyttade in i en korridor, målade robotar i anteckningsblock och spenderade fyra dagar på Stadsbiblioteket i Halmstad på VFU (ett finare ord för praktik, typ), vilket var superroligt och intressant. Läste mycket böcker, promenerade mycket i naturreservatet, pluggade mycket, köpte en ipad och målade pandor på mina naglar. Satt frustrerad och såg på när Israel stoppade ännu ett Ship to Gaza försök, denna gången dock utan att döda någon. Minns hur FN agerade (eller ska vi snarare säga inte agerade) förra gången, hur det tystades ner. Frustrationen i att ett land kan förtrycka ett annat när hela världen ser på utan att göra ett skit. Känslan av att människor dör helt i onödan. Boken Ship to Gaza - läs den. Jag säger inte att det är sanning, men det är hur flera av passagerarna från första försöket upplevde resan, bordningen och hur de blev behandlade av israelisk militär. Ett konkret bevis på hur makt kan missbrukas totalt.

November:
"...jag vill bara att någon rör vid mig"

Halloweenfest på KP, jag är Lilla My i röd klänning och högklackade skor som blir väldigt vingliga efter ett par glas vin.. Beställde mycket böcker - tror jag försökte fly verkligheten lite, läste periodvis sjukt mycket böcker. Hittade tillbaka till Dylans musik - har alltid varit periodare när det gäller honom. Låg däckad i nästan en vecka i något influensaliknande, tog ytterliggare en vecka innan jag mådde hyfsat ok igen. Läste finfina "The night circus" av Erin Morgenstern och älskade de magiska inslagen i boken, strukturen, stämningen. Skrev min första salstenta - ångestnivån efteråt var ganska.. hög. Men jag klarade mig och efter tentan firade vi med vin & tacos hos Caroline. Tänkte mycket på mannen på andra sidan atlanten, på andra sidan världen, som kämpar för någon han inte ens tror på, som dokumenterar sånt ingen annan vill se. Åkte till Halmstad i slutet av november för att gå på julskyltning och hänga med familjen.

December:
"... jag vet inte var hatet kommer ifrån, eller hur vi ska råda bot på det."

December började och slutade i Halmstad, läste mycket böcker, första halvan av månaden hade vi en ganska slö kurs med få föreläsningar och mycket eget arbete som inte var supersvårt, så jag passade på att promenera mycket och avslutade många kvällar i sängen med en bok. Var ganska mycket för mig själv, orkade inte med att ha så mycket folk omkring mig - tror lite det är att bo i kollektiv som sliter på mig, gillar inte att jämnt vara omgiven av människor. Började en ny, jobbig kurs som var mer intensiv och krävande än föregående och det blev ganska mycket plugg. Tre dagar innan jul åkte jag till Halmstad, jobbade över jul och nyår, fick rida lite hästar och mina muskler höll på att dö flera gånger om. Träffade människor jag inte sett på ett tag, som jag glömt bort hur mycket de egentligen betyder. Julaftonen spenderades nog mest på stallet, middag och presentutdelning hemma hos mamma & pappa, mormor och morfar och Mia med bilaga var här också. Jag åkte till stallet och fodrade kväll vid sju - bara jag, hästarna och ena stallkatten. Nästintill magiskt. Nyår spenderades på KP, med vin och människor och karaoke. Strax innan tolv satt jag i en bil tillsammans med syster yster + pojkvän och Ule + pojkvän, nedvevade rutor och på väg in till stan för att vara mitt i. För att se fyrverkerierna speglas i Nissans mörka vatten. Vi hamnade på torget under tiden kyrkklockorna slog tolv och bara några minuter senare var torget rökfyllt och himlen sprakade av olika färger. Efter det mesta lagt sig åkte vi tillbaka, stannade på KP till halv tre och sedan ramlade jag i sängen vid tre och fnittrade för mig själv.

Det kanske blir ett bra år, trots allt.