Flicka möter pojke av Ali Smith




Vi får möta två systrar, Anthea och Imogen. Imogen jobbar på företaget Pure som är ett sånt företag som äger personer och förtrycker världen. Anthea har precis flyttat in i huset som Imogen bor i, vilket tillhörde deras farföräldrar vars gravsten det bara står "borta till havs" på. Imogen har även fixat jobb åt systern på Pure, men Anthea vill inte jobba där och efter att en dag kommit ganska mycket för sent kollar hon ut genom fönstret och får syn på en kille som skriver meddelanden om världens orättvisor vid en av Pure's skyltar. Anthea går ner och får syn på den vackraste pojken hon sett. Eller den vackraste tjejen? Robin och Anthea inleder ett förhållande, vilket Imogen ställer sig väldigt fördomsfull emot till en början. Hennes syster är homo, hon kysste en tjej utanför huset, tänk om några grannar såg! Är hon tvungen att flytta nu?

Med meningen "nu ska jag berätta om när jag var flicka, säger farfar" inleds Ali Smiths bok Flicka möter pojke. Könsrollerna i boken är flytande, likt allt annat; karaktärer, känslor.. Boken är samhällskritisk om just den biten att ett företag i stort sett kan äga en person, att allt personen gör under dagen är på något sätt kopplat till företaget i aktieaffärer eller produktion. Lite emot konsumtionssamhället. Ali Smith "driver" med det mesta, känsroller, äktenskapet, förhållanden, människoöden. Bara att skrivs meningen  "/.../och folk är alltid spända på om det ska bli bröllop, det är så det heter innan man skiljer sig/../" förklarar en del av synen på äktenskapet.


Anthea är lycklig, hon har funnit vad hon letat efter. Robin berättar en personifierad version av Ovidius berättelse om myten Iphis, flickan som uppfostrades som pojke för att överleva och sedan blev kär i en annan kvinna. Och det är i stort sett den röda tråden som löper från Ovidius in i Ali Smiths historia om de båda unga kvinnorna som börjar protestera tillsammans mot alla orättvisor och förtryck av kvinnor. På vägen så förvandlas karaktärerna, de ställs inför val och förändringar som kastar om hela tillvaron för dem. Omformulera levnadsvillkor. Kanske att börja leva? Att börja fatta egna beslut?


Flicka möter pojke är en lättläst, till språket sett, historia om att hitta sig själv och sin mening med livet. Handlingen är lätt och jag fastnade och ville läsa ut, läsa klart. Den är sann. Människorna ägs av företag som säljer olika proukter som kanske kommer att förbättra ditt liv. Vatten är ingen mänsklig rättighet, det är ett mänskligt behov - och ja, det är skillnad. Boken kändes aldrig tung, men ibland kändes den lite för mycket som en föreläsning. Karaktärerna utvecklas på vägen och vissa förändras helt. Jag gillade delen med Imogen. Hennes tankar inom paranteser, vuxnare än Anthea och mycket mer "tjej" och lägger mer vikt vid småsaker som vilket märke det är på skorna och träningsbyxorna. Hon är även väldigt osäker på vad folk tycker om henne och hur dem ser på henne, vilket speglas mycket i hennes tankar. Delen när hon är i Los Angeles och går runt på stan är en total vändpunkt för henne, en slags försoning med sig själv. Att komma till rätta.


Jag tycker Ali Smith har lyckats bra med karaktärerna, alla har en egen "röst" och det är olika ordval och tydligt i vem som säger vad. Boken får en att tänka efter lite och reflektera över vilket konsumtionssamhälle vi egentligen lever i och hur vi skulle vilja ha det i stället. Att våga skrika för förändring är en sak som tas upp i boken också. Allt kommer inte på silverfat, någon måste skrika. Som sagt är det en enkel men ganska välskriven och egen bok. Att könsrollerna går in i varandra och flyter är ett fascinerande sätt att skriva på. Det är en väldigt svår bok att skriva något om för jag tror att alla uppfattar den olika beroende på vilka fördomar och tankar man har, dels tror jag även att ålder spelar roll. Enligt mig var boken bra, ingen ny favorit utan bara en bok som fångat mig och fått mig att reflektera över något. Är sugen på att läsa Smiths andra bok "Jag är allt du drömt" som utom 2006.


Flicka möter pojke är en bok som jag kan rekommendera till de flesta som läsa och reflektera-bok. Den är intressant i sin idé och det skulle vara intressant att diskutera den tillsammans med någon annan för att se vad den personen tycker om den.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback