; how to save a life


 
Författare: Sara Zarr
Titel: How to save a life
Utgiven: 2011
Förlag: Little, Brown
Språk: Engelska (368s, paperback)
 
Jill trodde inte att hennes liv kunde bli mer upp- och nervänt, men när hennes mamma bestämmer sig för att adoptera en baby försöker Jill med alla medel att få henne på andra tankar. Sedan Jills pappa dog har Jill dragit sig tillbaka och isolerat sig från både sina vänner och sin pojkvän - och nu känns det som mamman försöker ersätta en tom plats i familjen.
 
Mandys mamma har aldrig velat ha henne så när Mandy själv blir gravid inser hon att hon måste försöka ge sin baby ett bättre liv, det livet hon själv aldrig fick. Mandy söker sig till internetsidor och på en av dem får hon kontakt med Jills mamma och efter ett par mail är Mandy på väg till Jills familj, det som återstår av den, för att spendera tid med dem innan barnet kommer. Jills & Mandys världar krockar totalt och Mandy blir mer och mer osäker på att hon gör det rätta - både för sig själv och för babyn.
 
Som läsare hamnar man i Jills sorg där mamman har tagit ett beslut om att adoptera en baby utan att bry sig om vad Jill anser om saken. Jills beteende är väldigt mycket tonår, uppkäftig och kaxig - speciellt efter pappans död och det är lite svårt att tycka om eller ens förstå sig på henne till en början. Mandy är också en karaktär som jag i alla fall, var ganska skeptisk till, författaren låter bitarna falla till plats allt eftersom. Det är en bok med familjer i centrum, eller avsaknaden av dem - och sorg.
 
Det jag tyckte var häftigast med How to save a life är hur karaktärerna utvecklas och hur storyn djupnar på ett sätt som få ungdomsböcker gör. Den som förväntar sig en "vanlig" tonårsbok om gravida sextonåringar lär bli överraskade, Saras förmåga att skildra och gestalta är fenomenal. Vi får följa Jill och Mandy och höra deras olika versioner av vad som egentligen händer, här har också författaren varit noga med att ge huvudpersonerna "olika röster" och man märker som läsare väldigt stor skillnad, både språk- och tankemässigt. Det är en  rörande historia som är lätt att fastna i - men för mig räckte det inte riktigt, på vissa ställen blir det väldigt förutsägbart. Det är dock en fin bok som verkligen är värd att läsas.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback