; nobelpriset litteratur tjugohundraelva


För ca en timme sedan stod Peter Englund, Svenska Akademins ständiga sekreterare på Börshuset i Stockholm & tillkännagav att årets nobelpris i litteraur går till Tomas Tranströmer. Tomas är en svensk poet, född nittonhundratrettioett i Stockholm. Motiveringen till priset löd: för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga. Tomas har gett ut ca tjugo diktsamlingar och finns översatt till ca femtio språk. Han har även funnits med bland nomineringarna till nobelpriset varje år från nittonhundranittiotre.


Varför är detta så stort?
* sist någon svensk fick nobelpriset i litteratur så var det nittonhundrasjuttiofyra, när Harry Martinsson och Eyvind Johnson delade på priset.  Att just de fick priset skapade stora diskussioner, mest på grund av att de bägge satt med i Svenska Akademin.
* det är väldigt längesen en renodlad poet fick priset, oftast har de poeter som fått det skrivit prosa vid sidan av.
* det har de senaste hundra åren funnits ganska många svenska författare som fått priset i förhållande till hur liten procent svensk litteratur utgör i förhållande till andra länder/språk.

Författare som varit uppe på gissningslistan bland litteraturvetare/bloggare: Margret Atwood, Cormac McCarthy, Philip Roth, Joyce Carol Oates (ständigt återkommande), Nawal El Saadawi.

Mer om Tomas lär det bli i bland annat kvällens sändning av Babel.

Trackback