Den mörka materian


Serien den mörka materian, skriven av Philip Pullman, består av 3 delar,



Guldkompassen, del 1

Hjältinnan är den intelligenta men något krångelbenägna 11-åringen Lyra Belacqua, som kanske till och med håller universums öde i sina händer. Allting börjar när hennes farbror, lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror - och upptäckten av ett ställe nära Nordpolen där man genom norrskenet kan ana en annan värld. Kanske är barriären mellan olika universal av någon anledning förtunnad här?


Lyra är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, vilket innefattar skumma vetenskapsmän som gör fruktansvärda experiment med kidnappade barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande Mrs Coulter (är det hon som kidnappar alla barnen?), intelligenta isbjörnar - pansarbjörnar, strider mot legohärar i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: "alethiometern", guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv.


  


Den skarpa eggen, del 2


Universums gränser har öppnats och Lyras vän ligger död vid hennes fötter. Lyra vågar språnget in i en ny soldränkt värld för att förfölja den som dödat honom, för att få hämnd och svar på sina frågor. Men i stället hittar hon Will som just fyllt tolv och redan har ett mord på sitt samvete. Han är ute på en jakt lika ursinnigt angelägen som Lyras och tillsammans beger de sig ut i en värld som är totalt främmande för dem båda.


Men Cittàgazze, den stad dit de kommer, är en egendomlig och hemsökt plats. Själsslukande vålnader drar fram på gatorna, medan man kan höra bruset av änglars väldiga vingar i skyn högt där ovan. Och i det mystiska Torre degli Angeli döljer sig Cittàgazzes dödliga hemlighet - ett föremål med högst märklig och förödande kraft.


Lyra och Will kämpar sig gemensamt fram genom alla faror, men med vart steg och varje ny fara kommer de närmare det största hotet av alla - och den förödande sanningen om sitt eget öde.




Bärnstenskikaren, del 3

  

Det fruktansvärda krig som häxorna förutspått närmar sig. Nya och större prövningar väntar Lyra och Will som redan överlevt så många faror tillsammans; de måste till exempel töja ut bandet mellan dem själva och deras daimoner, och gå ner till de dödas värld.  Till sin hjälp i kampen har de den bepansrade isbjörnen Iorek, de nya vännerna gallviespierna och trollsländeryttarna, men till slut står det klart att Lyra och Will ensamma måste följa den väg som utstakats för dem. Världsalltets öde vilar nu i deras händer.



 



Det sägs vara böcker för alla åldrar, och kanske kan jag hålla med, men jag tror ändå att det kan vara lite invecklat för yngre läsare. Samtidigt känns karaktärerna väldigt vuxna för sina åldrar, med tanke på hur de pratar med varandra, men det är kanske meningen, vem vet? Kanske är det översättningen? Tyckte att Guldkompassen var bäst, sedan blev det mest bara mer och mer att hålla ordning på, men sällan rörigt. Dock så känns inte Bärnstenskikaren särskilt avslutande; den saknar svar på flera frågeställningar och jag tyckte inte att man fick något bra slut. Böckerna är söta och ganska lättlästa språkligt sett. Hade ganska svårt att lägga ifrån mig dem efter att ha kommit igång och läst, handlingen flyter på och det känns inte som om böckerna är utdragna. Parallellhandlingarna är inte heller svåra att följa då övergångarna är tydliga, även när det hoppas mellan flera personer. Det är roligt att följa karaktärernas utveckling genom böckerna; speciellt Lyra, men även Mrs Coulter och Will.

Skulle tro att många barn kan identifera sig med huvudkaraktärerna och känna igen sig i vissa situationer och ta samma lärdom om saker och ting som Lyra gör. Jag gör inga tolkningar av allegorier eller språk eller avsikter, jag läste böckerna som mysläsning, och de var bra för mitt ändamål. Det finns inte så mycket mer för mig att säga om böckerna; mysig läsning som gav lite inspiration och nya idéer och fantasier, men inte särskilt mer än det.

Det är inte mina nya favoritböcker, men rekommenderas definitivt till alla åldrar. Mysig läsning!


(psst, Guldkompassen finns även som film...)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback